2 feb 2023

Elmarknaden just nu

Januari blev en mild månad vilket medför att det rörliga elpriset blir lägre än i december. Ringhals återstart är framflyttad till den 19 mars, och priserna på gas har sjunkit de senaste veckorna.
Kom ihåg att den 8 februari, under dagen, ser du fakturan i Min Energi, antingen i appen eller på din dator.

Året börjar med en relativt mild start med endast få dagar av kallare väder. Under januari var temperaturen cirka 2 grader högre än normalt, och tillsammans med en hel del nederbörd förbättrades det så kallade hydrologiska läget. Men för årstiden ligger vi trots detta under den normala mängden snö, och även fyllnadsgrad i vattenmagasinen i Norden. De friska vindarna i januari har däremot gett ett bra tillskott till vindproducerad el.
Det milda, regniga och blåsiga vädret ser ut att fortsätta även i början av februari, med några enstaka undantag.

Ringhals 4 framflyttad återstart

Kärnkraftverket Ringhals 4, som varit avställt för reparation sedan sensommaren 2022, har aviserat att arbetet drar ut på tiden vilket gör att återstarten flyttas fram ytterligare några veckor. Nytt datum för återstart är planerat till den 19 mars. Eftersom vädret just nu inte är kallt och vindstilla, påverkas vi inte av denna försening.

Elpriserna kommer troligen att utveckla sig sidledes till något sjunkande under den kommande veckan. Dagar med svag vind kan vi förvänta oss att priserna går upp något.

Priserna på gas har sjunkit under de senaste veckorna tack vare det milda vädret samt bra tillförsel av flytande gas till Europa. Gaspriset är beroende av vädret i Tyskland, men just nu är gaslagerna mycket välfyllda för årstiden.

Energimarknaderna handlas i euro och den mycket svaga svenska kronan får effekt på priserna.

Det rörliga elpriset

Det rörliga elpriset för januari blir klart om några dagar då alla mätvärden är på plats. Men redan nu vi kan konstatera att priset blir betydligt lägre än förgående månad. Vår bedömning är att det rörliga elpriset blir cirka 40% lägre än december.
Februari kan bli kallare i slutet av månaden, men risken för långa och riktigt kalla perioder minskar för varje dag som går, vilket är positivt för elpriset. Och som vi alla kanske snart kan börja känna, så väntar våren runt hörnet.
Fakturan gällande din förbrukning i januari skickas till dig den 8 februari. Så någon gång under dagen kommer du se fakturan i Min Energi, logga in i appen eller via hemsidan.
Min Energi: din energiförbrukning - se din förbrukning (skanska-energi.se)
Här kan du se alla datum när vi skickar ut våra fakturor.
När får jag min faktura? En av många frågor till kundservice. (skanska-energi.se)

Elstödet

Från och med 20 februari betalar Försäkringskassan ut elstödet till konsumenter. För att få dina pengar snabbt och smidigt ska du som är berättigad till ersättningen anmäla ditt konto till Swedbanks kontoregister senast den 13 februari.
Läs mer om det här

Så här räknar du ut ditt elstöd

Du som är privatpersoner och bor i elområde 3 och 4 får elstöd för följande period: oktober 2021-september 2022.

  • Bor du i elområde 3 (SE3) är elstödet 0,5 kronor/kWh
  • Bor du elområde 4 (SE4) är elstödet 0,79 kronor/kWh

För att räkan fram elstödet måste du räkna ut din totala förbrukning för perioden. Du tar enklast fram underlaget genom Min Energi i t ex appen eller att du tittar på aktuella fakturor, notera att fakturan för t ex oktober 2021 kom i början på november 2021 osv.

När du räknat ihop den totala förbrukning för okt 21-sep 22 multiplicerar du kWh med den ersättning som du är berättigad till.

T ex Du bor i Skåne och har totalt förbrukat 12 800 kWh.
Då får du 12 800 kWh x 0,79 kr = 10 112 kr

Observera att stödet utgår enbart från den del av elförbrukningen som tagits ut från elnätet. Du får inte stöd för eventuell el som du producerar själv, exempelvis via solpaneler.

Finns mer information här:

Fler aktuella ämnen hittar du här Försäkringskassan sköter utbetalningen - läs mer här