25 jan 2023

Elstödet betalas ut med start den 20 februari

Du som hade ett elnätsavtal den 17 november 2022 och bor elområde 3 och 4 får ditt elstöd utbetalt från 20 febaruari. Det varierar beroende på din elförbrukning under perioden 1 oktober 2021 och 30 september 2022. För att få pengarna snabbt och enkelt ska du anmäla ditt konto i Swedbanks kontoregister senast den 13 februari.

Få pengarna snabbt! Anmäl ditt bankkonto i Swedbanks kontoregister redan i dag!

Anmäl redan i dag, eller senast den 13 februari, ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister, allt för att du ska få pengarna så snabbt som möjligt.

För gör du inte det kommer det ta längre tid innan du får ditt elstöd.

Får du din pension från Pensionsmyndigheten? Du behöver inte anmäla kontot till Swedbank. Du får ditt elstöd till det konto som är registrerat hos Pensionsmyndigheten.

Läs mer om elstödet samt frågor och svar hos Försäkringskassan - länk som öppnas i nytt fönster

Kom ihåg!

  • Du behöver inte vara/bli Swedbank-kund för att anmäla ditt konto för utbetalning.
  • Alla som är berättigad till ersättning får det, oavsett om du registrerat ditt bankkonto eller inte.
  • Du kontrollerar på Swedbanks hemsida om ditt konto är registrerat eller inte. Där finns också detaljerad information om hur du gör din anmälan till kontoregistret.
  • Får du pension från Pensionsmyndigheten, då får du din ersättning där!

Här hos Swedbank anmäler du ditt konto till kontoregistret & löser in avin. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Om du inte har anmält något konto i Swedbanks kontoregister så kommer Försäkringskassan göra på följande sätt för att utbetala elstödet:

  • Se om det finns ett bankkonto registrerat hos Försäkringskassan
  • Eller om det finns konto hos Pensionsmyndigheten
  • Hittar de inget konto skickas dina pengar med en utbetalningsavi som är kostnadsfri att lösa in online. Om du löser in den hos ett ombud tillkommer en avgift.

Till dig som bor utomlands gör Försäkringskassan ett undantag och skicka vid behov ett brev med begäran om kontouppgifter för att betala ut elstödet.

Pengarna betalas ut med start den 20 februari

Utbetalningarna av elstöd startar den 20 februari och pågår i några dagar. Men det kan ta längre tid om Försäkringskassan inte har dina kontouppgifter för utbetalning.

Så se över dina kontouppgifter, allt för att du ska slippa få en avi och få pengarna snabbt.

Se upp för bedragare!

Ingen, varken Försäkringskassan, banken, vi eller Svenska kraftnät, kommer att kontakta dig för att logga in, uppge personliga koder eller uppge dina kontouppgifter.

Om någon kontaktar dig på det sättet kan det handla om ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt.

Elstödet kommer utan att du ansöker om det. Så om du har anmält ditt konto till Swedbanks kontoregister eller har ett konto registrerat hos Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten så behöver du inte göra någonting.

Försäkringskassan - vanliga frågor och svar

Försäkringskassan sköter allt gällande utbetalningen så vi hänvisar dig till deras hemsida där det finns vanliga frågor och svar.

Swedbank - anmäl konto till kontoregistrering Läs mer om elstödet hos Försäkringskassan