7 dec 2021

Byt din gamla julbelysning – så mycket sparar du

Glöm inte att byta ut gamla ljusslingor och lampor i julgransljus och stakar till LED – det finns mycket energi att spara!

Byt till LED-lampor, det spar energi!
Nähä, verkligen?!
Jo, det är sant.
Och vi vet att du vet det också.
Vi vet förstås att LED-lampor idag är standard för nästan all belysning i våra hem. Att glödlamporna är ett minne blott. Vi vet att du med största sannolikhet har LED-lampor i så gott som alla dina lampor därhemma.

Lätt glömma gamla lampor

Men! En gång om året vid den här tiden så händer något. Vi rotar fram våra jul- och adventssaker. Stakar. Stjärnor. Ljusslingor. Julgransljus. Och då kan det vara lätt att glömma, vad vi har för lampor. Traditionens makt är ju stor när vi firar jul. Vi gör som vi alltid har gjort. För det är mysigt att göra som vi alltid har gjort.
– Åh, de här julgransljusen hade vi hemma när jag var liten och nu får mina egna barn uppleva dem också!
– Så, då var ljusslingan på plats i äppelträdet igen, precis som vanligt och precis som 1983 då den var alldeles ny, minns du?
– Åh, moster Gunnels gamla ljusstake, så fint att vi fick ärva den. Den är knappt använd, ja hon var ju sparsam, dom här lamporna håller i många år till.

Minska elförbrukningen med 90 procent

Gamla lampor sitter i de gamla stakarna och de fungerar ju. Den gamla ljusslingan fungerar den med. Och vi byter väl inte ut något så länge det fungerar?
Jo! För gammal belysning är det faktiskt en riktigt bra idé att göra just det.
LED-lampor drar mellan åtta och tio gånger mindre el än gamla lampor. Det finns alltså mycket energi att spara här. Med LED-lampor minskar du alltså elförbrukningen med upp till 90 procent jämfört med gamla lampor.

Vi har tre råd vi vill ge dig om din julbelysning – och ett bonustips!

  1. Ersätt gamla ljusslingor. Det är här du kan spara allra mest energi – och pengar. För medan vi har stakar och julgransljus uppe i några veckor kring jul, så har vi ofta ljusslingor utomhus igång under betydligt längre tid – och ofta dygnet runt. En månads konstant lysande LED-ljusslinga sparar in cirka 120 kilowattimmar jämfört med motsvarande tid med en gammaldags ljusslinga. Du ser: här kan tio gånger mindre elförbrukning verkligen spela roll!

  2. Byt lampor i stakar och julgransljus. Du kan behålla de gamla fina stakarna och julgransljusen, men byt ut alla gamla lampor till nya LED-lampor. Du minskar som sagt elförbrukningen med 90 procent.

  3. Fasa ut alla gamla grejor. Sedan är det också så att nytillverkade ljusstakar, julgransljus och stjärnor ofta är mer energisnåla än äldre. Så det ÄR en god idé att fasa ut dina gamla grejor. Varför inte ta en eller två saker om året?

BONUSTIPS: Få koll på din energi med vår app!

Planerar du att byta ut gamla julljusgrejor med energisnål LED-belysning?

  • Med Skånska Energis app kan du se hur mycket energi du gör av med före och efter bytet – och exakt hur mycket du sparar!
  • Med vår app kan du nämligen få detaljerad koll på din elanvändning och energiförbrukning – inte bara från månad till månad utan från dag till dag.

Med vår app kan du också:

  1. Få prognoser för din framtida förbrukning, baserade på data från dina tidigare värden.
  2. Styra din elanvändning. Vår app fungerar med smart hem-verktyg som hjälper dig schemalägga och fjärrstyra värme, belysning och annan elanvändning.
  3. Få tips på besparingar. I appen får du också tips på hur du använder din energi så klimatsmart och effektivt som möjligt – och sparar kronor och kilowattimmar på köpet.

Så här skaffar du appen:

  1. Ladda ner Skånska Energis app från Google Play, App Store eller där du brukar hämta appar. Sök på Skånska Energi bara så kommer den upp.
  2. Installera appen och logga in med mobilt bank-id (Det finns andra sätt att logga in, läs mer här. 

Har du redan vår app?

Gå in under vyn Detaljerad historik, där hittar du uppgifter om din förbrukning över dag, månad och år. Här kan du även jämföra utifrån miljöpåverkan och kostnad, samt väga in väderfaktorer och temperatur i analysen.

OBS! För att få detaljerad info om din elförbrukning genom vår app krävs att du har elnäts- eller elhandelsavtal hos oss.

Kontakta oss Min Energi