25 jan 2021

Energiguide till Brf del 2: Geoenergi och värmepumpar

Vi har satt ihop en energiguide i tre delar som riktar sig specifikt till bostadsrättsföreningar. I den vill vi berätta om hur olika energilösningar kan hjälpa er och ge några tips på vad som är bra att tänka på inför resan. Resan mot er bästa energi.

Här i andra delen tittar vi närmare på geoenergi och värmepumpar.

Geoenergi – värme och kyla och oslagbar utväxling

Bergvärme, jordvärme, grundvattenvärme kallas med ett ord geoenergi. Här är tre starka fördelar med geoenergi:

 • Utväxlingen hos en geoenergianläggning är oslagbar jämfört med alla andra uppvärmningslösningar. För varje kilowattimme (kWh) el som går in i systemet får fastighetsägaren ut 3-5 kWh värme. Med andra ord: varje krona i elkostnad för driften ger i genomsnitt 4 kronor tillbaka i värme.
 • Geoenergi är en 100% förnybar och helt koldioxidneutral energiform. En geoenergianläggning däremot kräver el för sin drift. Med grön el blir hela anläggningen 100% klimatvänlig.
 • En geoenergianläggning ger inte bara värme, den kan även ge gratis komfortkyla för ett behagligt inomhusklimat sommartid.

Läs mer om hur geoenergi fungerar, vilka olika system som finns i vår guide: Borra efter solen – så fungerar geoenergi

En värmepump är aldrig fel

Nej, faktiskt inte. Med en värmepump får ni klimateffektiv värme och kyla samtidigt som ni minskar er förbrukning och era kostnader. Värmepumpen är sedan många år Sveriges vanligaste energilösning.

 • Med en värmepumpslösning som navet i ert energisystem kan er bostadsrättsförening få en besparing på upp till 80% av köpt energi för värme och varmvatten i fastigheten.
 • En värmepump hjälper er minska förbrukning, kostnad och klimatpåverkan oavsett vilket annat system ni har. Det går ofta utmärkt att kombinera värmepumpar med fjärrvärme eller gas, samt förstås med geoenergisystem.

I del 1 av vår energiguide till bostadsrättsföreningar berättar vi om vikten av att tänka på energisystemet som en helhet och hur den bästa lösningen kan vara att kombinera flera olika lösningar. I del 3 fokuserar vi på solceller och laddlösningar.

Vi hjälper er – med allt

Alla bostadsrättsföreningar kan få ett energisystem som är så smart, effektivt och hållbart som möjligt – räknat i såväl kronor och kilowattimmar som (insparade) koldioxidutsläpp. Men det är ett stort åtagande, både för förening och styrelse.

Vi på Skånska Energi har tillsammans med Skånska Energilösningar ett komplett utbud av förnybara energilösningar. Vi har dessutom expertisen och erfarenheten att skräddarsy dem efter just era behov och förutsättningar.
Vi kan hjälpa er med precis allt för er bästa energi:

 • Idéer och inspiration, fullständiga analyser och kalkyler, olika finansieringsmodeller, projektering och installation, driftoptimering och service.
 • Vi har lösningar för uppvärmning och kyla med geoenergi och/eller värmepumpar. Vi har solceller. Vi har laddlösningar.
 • Inte läge för en större investering i nuläget? Vi erbjuder även energioptimering, då vi med analys och injustering ser till att ert befintliga system används så effektivt som möjligt.
 • Vi vet att varje bostadsrättsförening är unik. Unika förutsättningar, unika möjligheter. Tillsammans hittar vi de bästa lösningarna för er.
  Första steget? Om vi får välja: ett kostnadsfritt besök hos er!

Välkommen att kontakta oss!

Läs gärna hela våra serie med tips till din bostadsrättsförening.

Dag för smarta energilösningar! Kontakta Skånska Energilösningar.

Kontakta Skånska Energilösningar

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Här hittar du alla viktiga dokument ochavtalsvillkor.

Avtalsvillkor och blanketter