Du vet säkert att vi behöver göra en energiomställning från fossila bränslen till fossilfria energikällor för att bromsa klimatförändringarna – och att elen spelar en avgörande roll för den. Här berättar vi lite om vad det kan innebära.
Vi lever i en tid av global uppvärmning och klimatförändringar, till största del orsakade av mänsklig påverkan genom utsläpp av fossilgaser, framför allt koldioxid, i atmosfären. Denna globala uppvärmning och dessa klimatförändringar för med sig många hot mot och faror för oss människor och vårt liv på jorden, men även för natur, miljö och andra livsformer.
Parisavtalet och energiomställningen
För att hejda den pågående globala uppvärmningen och minska effekterna av de klimatförändringar den för med sig, så kom en stor majoritet av världens länder 2015 överens om bestämmelser och åtgärder för att minska utsläppen av fossilgaser eller växthusgaser – i det så kallade Parisavtalet.
-
FN:s klimatmål: vi måste hålla den globala uppvärmningen väl under 2 grader med strävan att begränsa den till 1,5 grader. För det krävs en omfattande minskning av utsläpp av växthusgaser i atmosfären.
-
Energiomställningen: För detta krävs en omfattande minskning av användandet av fossila bränslen som olja, kol och gas. Och för det krävs en omfattande energiomställning från fossila energikällor till fossilfria eller förnybara, som sol, vind och vatten. Med andra ord: en omställning till ett hållbart energisystem.
Elens nyckelroll i energiomställningen
Som det ser ut idag kommer elen att spela en avgörande roll för energiomställningen, som till stor del kommer att handla om en övergång från fossila bränslen till el – el från fossilfria källor då naturligtvis. Detta gäller inte minst för de sektorer som står för de största utsläppen: industri och transporter.
Fördubblad elanvändning till 2045
Att till stor del klara energiomställningen genom elektrifiering innebär att elanvändningen kan så mycket som fördubblas i Sverige fram till 2045. Det ställer enorma krav på utveckling och investeringar: av och i fossilfri elproduktion men också av och i våra elnät och i elsystemet i stort.
-
Mer förnybar energi: Fördubblad elanvändning torde betyda att vi behöver fördubblad elproduktion, och då endast av el från förnybara och fossilfria källor.
-
Utbyggnad av elnäten: För att en fördubbling av elproduktion och elanvändning ska vara möjlig behövs en stor upprustning och utbyggnad av våra elnät.
-
Effektivare elanvändning: Den stora ökningen av vår elanvändning ställer också krav såväl på att elnäten anpassas för smartare och mer flexibel användning som på att vi själva och alla andra elkonsumenter tillsammans använder el och elnät effektivare.
Ett modernare, större och flexiblare elnät behövs
Sveriges elnät behöver alltså bli både modernare, större och flexiblare, och det gäller alla dess delar. Från statliga Svenska Kraftnäts stora elmotorvägar, det så kallade stamnätet eller transmissionsnätet, till ett mindre landsbygdselnät så som Skånska Energis. Det finns beräkningar som visar att investeringar i elnätet på upp till 500 miljarder kronor fram till 2045 kommer att bli nödvändiga:
-
Modernare elnät: Sveriges elnät är ett av Europas äldsta: stora delar av det byggdes för femtio år sedan eller mer. Även utan energiomställningens stora elektrifiering hade behövt rusta upp landets elnät ordentligt.
-
Större elnät: En ökad elanvändning med 50 procent medför ett behov av förstärkning och utbyggnad av elnätet.
-
Flexiblare elnät: Med en stor förväntad ökning av förnybar, väderberonde och lokal vind- och solel behövs ett smartare och flexiblare elnät, som bland annat klarar varierande förhållanden, eldistribution i båda riktningar och att kombinera storskaligt med småskaligt.
Din del i energiomställningen
Vi på Skånska Energi liksom alla elnätsansvariga har alltså ett stort, kostsamt och svårt men också oerhört spännande och positivt arbete fullt av möjligheter framför oss. Detsamma gäller faktiskt också dig som elkonsument. Så här kan du själv bidra till och ta aktiv del i energiomställningen:
-
Välj ett elavtal med 100 procent fossilfri el, gärna förstås hos oss på Skånska Energi 😊 Läs mer om våra elavtal här: Teckna elavtal här (skanska-energi.se).
-
Genom att sprida ut din elanvändning och undvika de så kallade höglasttimmarna – då elanvändningen är som högst – kan du hjälpa till att värna om balansen i elnätet, och bidra till en effektivare elanvändning. Om du känner att ett timavtal är något för dig så finns det även pengar att spara.
-
Bli själv mikroproducent av el genom att investera i solceller och kanske också energilagring i form av ett batteri. Med ett batteri kan du också ansluta dig till systemet med så kallade stödtjänster och själv bidra till att balansera elnätet med di lagrade el – och få ersättning för det.