20 maj 2022

Framtiden ligger framför deras ridstövlar

Flyinges studenter, lärare och personal kombinerar hästintresse och yrkesliv. Vi var och hälsade på en dag i maj och pratade hästar, framtid och hur skönt det är att slippa frysa.

På Flyinge Kungsgård finns inte bara hästar och storkar utan även ett stort antal studenter. Flyinge Kungsgård och Strömsholm har genom åren berikat Sverige och världen med många välutbildade hovslagare, beridare och hippologer.

Solen skiner och våren har kommit till Flyinge Kungsgård. Runt Kastanjebanan sitter studenter och pausar eller pluggar. Bo Jenå, förbundskapten och tränare för dressyrlandslaget, finns på plats för att träna ett antal ekipage. Och på en ridbana intill finslipas tekniken inför veckans examination i banhoppning med Jens Fredricson.
Flyinge Kungsgård är en unik miljö där hästkunskap frodas i olika former och där studenterna ger allt för att kunna kombinera sitt stora hästintresse med kommande yrkeskarriär – hästsporten är en livsstil som många drömmer om.

Stort intresse för Flyinges utbildningar

Det är stort tryck på Flyinges olika utbildningar, men det är bara ett fåtal som kommer in. Förutom bra betyg är det dessutom antagningsprov om man söker till Hippologprogrammet (Sveriges enda universitetsutbildning inom häst) och beridarprogrammet (en yrkesutbildning). Här i Flyinge finns även en yrkesutbildning för att bli hovslagare.
Efter avslutade utbildningar här på Flyinge och Strömsholm är eleverna eftertraktade på marknaden, utbildningarna har en lärarkår med välkända namn inom ridsporten och som dessutom har en förmåga att förmedla och utbilda sina elever väldigt väl.

Arbetsmiljön så mycket bättre

En av eleverna på Hippologprogrammet är Felicia Hansson från Malmö. Det var 200 som sökte, och Felicia var en av de 20 som klarade gallringen. Hippologprogrammet är ett kandidatprogram med kunskap om hästen i fokus, en komplett utbildning som innehåller såväl teoretiska som praktiska moment.
– Detta är en dröm för mig, berättar Felicia. Att få möjligheten att utvecklas som ryttare, och samtidigt få lära mig om pedagogik, företagsekonomi och självklart om hästens biologi.
När man går Hippologprogrammet är man här på Flyinge under första året, och de två sista åren på Strömsholm.
– Ja, i augusti börjar jag på Strömsholm vilket gör att jag, häst, katt och pojkvän flyttar upp till Västerås-trakten under två år. Det ska bli spännande, säger Felicia.

Men en stor skillnad för Felicia och övriga studenter är att på Strömsholm kommer de inte få rida i ett ridhus som har en unik uppvärmning. Här på Flyinge värms det stora ridhuset upp med en geoenergilösning som Skånska Energilösningar installerade för flera år sedan. När jordvärmen installerades blev det tydlig skillnad, både vad gäller miljö och arbetsmiljö. Ridlärare och övrig personal behövde inte längre frysa, i stället för några få plusgrader var det nu drygt 10 grader. En mycket uppskattad förbättring för både personal, ryttare, besökare och inte minst miljön.
– Ja jag kommer jag att sakna Skåne, mina vänner och släkt men samtidigt blir det två väldigt spännande år på Strömsholm i en ny miljö och nya hästar, avslutar Felicia.

Bild: Felicia Hansson med skolhästen Bacchi efter hoppexamination.

Mer om Skånska Energilösningars verksamhet

Läs mer om Skånska Energilösningar verksamhet inom värmepumpar, solceller, batterilager, laddboxar och geoenergi. Självklart har de även service-uppdrag i sitt utbud.

Naturligtvis har Flyinge också valt 100 % förnybar el från oss på Skånska Energi när de gäller val av elhandelsavtal, vilket vi så klart är väldigt glada över.

Följ med en sväng till Flyinge Mer om Flyinge