5 sep 2018

Glöm inte: grön el till din elbil!

Funderar du på att skaffa elbil? Har du redan gjort det? Vad bra! Men tänk på en sak: din elbil är inte grönare än elen du laddar den med.

Att välja elbil (eller elhybrid) istället för fossilbil. Det är ett av de bästa valen du som vill och behöver äga en egen bil kan göra själv för att minska din klimatpåverkan och bidra till en bättre miljö. Helt eldrivna fordon ger inga direkta koldioxidutsläpp alls när vi använder dem. Utsläpp och miljöbelastning sker däremot vid tillverkningen av elbilen (framför allt av dess batteri), liksom vid all fordonstillverkning. Det är en omständighet som är svår att komma undan och som de flesta nog är medvetna om.

Är elen till din elbil utsläppsfri?

Men det finns en annan källa till koldioxidutsläpp som elbilen kan bidra till, och som kan vara lätt att missa: de utsläpp som sker vid produktionen av den el som elbilen använder. Laddar du din elbil med kolkraftsel, till exempel, bidrar du till fortsatta koldioxidutsläpp och till produktionen av smutsig el, även om din egen bil inte släpper ut ett milligram CO2 när du kör den. Din elbil är inte grönare än elen du laddar den med.
Nu har vi nästan ingen smutsig kolkraftsel i Sverige. Här kommer drygt hälften av elen (55,8% 2016) från förnybara källor, främst vattenkraft, medan endast 1,1% kommer från de fossila bränslena olja, kol och naturgas. Lite mindre än hälften (42,3%) av vår el kommer däremot från kärnkraft, som inte är en förnybar energiform. Kärnkraftsel räknas därför inte som grön el.

Så väljer du grön el

Så, väljer du elbil för att minska din klimatpåverkan och bidra till en bättre miljö – glöm inte att också välja grön el när du laddar din elbil. Bor du i eget hus laddar du elbilen från en laddbox kopplad till din hushållsel. Har du redan grön el hemma är alltså saken klar – har du inte grön el är det lätt att byta till ett grönt elavtal. Skånska Energi erbjuder endast 100 % förnybar grön el från vattenkraft. Vi är också ett av ännu få svenska elhandelsbolag som fått branschens nya certifiering Schysst Elhandel.
För dig som bor i hyreslägenhet eller bostadsrätt: hör med din hyresvärd eller förening om vilken el fastighetens laddutrustning använder. Skånska Energi säljer grön el och smarta energilösningar till bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och företag.

Läs mer om grön el från Skånska Energi här
Läs mer om Schysst Elhandel här
Vill du veta mer om laddlösningar för elbil? Läs vår guide Allt du behöver veta om laddbox till elbil.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal