3 jan 2022

Glöm nyårslöftena och ladda med kul ny energi!

Hej 2022, Vad händer? Ja, vad vill du ska hända? Läs våra tips på kul ny energi.

Tänk, ett alldeles nytt år. Rent och orört. Helt och oförstört. Blankt och vidöppet. Som nyfallen snö, som ett tomt ark papper, som en oskrapad trisslott… och så vidare.

”Nytt år, nya möjligheter!” En klyscha, jovisst. Men ett nytt år ÄR lika med nya möjligheter. Ett nytt år ÄR ett utmärkt tillfälle att börja med något nytt. Ersätta en dålig vana med en god, ta tag i något, testa något. Börja göra något lite bättre hos dig själv eller i din tillvaro från och med nu.

Nyårslöften är en bra idé, men hur är det med resultatleveransen egentligen? Händer det inte lite för ofta att vi i vår nyårsiver lägger ribban lite för högt, och fastnar i våra fina föresatser? Så blir nyårslöften innan vi vet ordet av nyårsmåsten. I värsta fall redan till tjugondag knut, annars senast till sportlovet. Och allt riskerar rinna ut i sanden.

Här, tycker vi, behövs det lite ny energi! Lite extra energi, lite kul energi som hjälper till att anta det här nya årets nya utmaningar. Stort som smått, högt som lågt, enkelt som svårt. Prova ett par av tipsen här – eller alla! God fortsättning 😊

7 tips på kul nyårsenergi

1. Sträck på dig och le!

Låter kanske fånigt. Men man ska börja nånstans och hållningen är faktiskt ett bra ställe. Prova: sträck på dig och le lätt ner du gör det, gå runt några steg så. Lite ovant i början, men snart märker du att det bara KÄNNS så bra. Möt det nya året rakryggad och leende så är du på plus från ruta ett.

2. Rör på dig!

Lugn, vi menar inte gymma fem gånger i veckan eller klara halvmaran innan påsk. Vi menar bara att lite fysisk aktivitet, gärna i kombination med frisk luft, är det kanske snabbaste och enklaste sättet att piggna till och få lite mer energi varje dag. Gå ett varv runt huset, gör små stretchövningar, rulla runt och räck vacker tass, gör vad du vill – men rör dig lite ett par gånger varje dag.

3. Gå på dejt med vintersolen!

Ljus är en av de allra viktigaste energikällorna, och inget ljus slår solens för vårt välbefinnande. Så här i början av året ser vi dessvärre inte så mycket av den – så då får vi se till att aktivt söka upp den istället. Gå på dejt med vintersolen! Så fort den tittar fram och du har minsta möjlighet: gå ut och mys med den! I trädgården eller på balkongen en stund, kanske en promenad. Solen värmer inte än, men du må tro att den gör gott!

4. Prova tre nya saker i vardagsmaten!

Känner du att du behöver lägga om din kost men inte riktigt orkar börja? Eller att inget är så tråkigt som vardagsmaten? Utmaning: prova tre nya råvaror i vardagsmaten. Att tänka bara lite nytt här och där och våga prova ger oss nya kickar och ny energi.

5. Byt några ord med någon du inte brukar – och gör det igen!

Det här är samma som punkt fyra fast med människor, kan man säga. Menlöst kallprat, tomma artighetsfraser, det ger väl ingen energi? Jo, eftersom vi människor är så hemskt sociala djur som vi är, så mår vi bra bara av att växla några små vänliga ord med en annan människa. Hon på tredje våningen när ni möts i soprummet, han som alltid står samtidigt och väntar på bussen, ja i princip vem som helst. Att ta ett initiativ, om än aldrig så litet, att för en sekund bli sedd av någon annan – då gnistrar den mänskliga energin!

6. Gör en glädjelista (och häng upp den på kylskåpet)!

Töntigt? Möjligen. Men effektivt. Tänk efter och gärna ordentligt på vad som ger dig glädje i livet, vad som gör dig glad och vad som får dig att skratta rakt ut. Stort som smått. Dina barn, första sädesärlan om våren, chokladpudding, papegojsketchen med Monty Python, Aretha Franklins sångröst… Skriv ner på en lista. Nu har du en kom-ihåg-lapp över vad som är viktigt i livet.

7. Ge dig själv ett brejk!

Inte sällan är vi själva våra värsta energitjuvar. Vi misströstar, vi självtvivlar, vi är självkritiska, vi tappar tron på vår förmåga. Positivt tänkande är ingen mirakelmedicin, men du kan i många fall bli i alla fall lite snällare mot dig själv. Ge dig själv ett brejk, helt enkelt: du är inte så tokig, du gör så gott du kan och då och då är du faktiskt en riktig stjärna!

 

Här nedan bjuder vi på lite fler smarta val och tips.
Håll till godo!

5 nya vanor som ger dig mer energi Glöm inte andas – så hittar du ny energi i varje andetag