18 sep 2018

Iföhus i Bromölla valde GEOkomfort före fjärrvärme

Bostadsrättsföreningen Iföhus i Bromölla sökte ett alternativ till den kommunala fjärrvärmen – och fastnade för GEOkomfort från Skånska Energi.

– Vi får garanterat ren och förnybar värme och vi slipper investeringskostnaden i en period med flera stora renoveringar i våra hus, säger ordföranden Sten Svensson.

– Vår förening har haft kommunal fjärrvärme under lång tid, men de senaste åren har vi inte varit helt nöjda med den respons vi fått när vi velat diskutera prisutvecklingen, berättar Sten Svensson, ordförande i bostadsrättsföreningen Iföhus i nordostskånska Bromölla.

– Vi började fundera kring alternativ, och när vi hörde talas om GEOkomfort lät det mycket intressant.

Geoenergi utan investering

GEOkomfort är Skånska Energilösningars koncept för geoenergi utan investering för kunden. Skånska Energilösningar projekterar, bygger och äger värmeanläggningen, och står även för drift och underhåll. Efter avtalstidens slut övergår anläggningen i bostadsrättsföreningens ägo.

– Att slippa investeringskostnaden i en period med flera stora renoveringar i våra hus var ett viktigt argument för oss. 
Brf Iföhus består av 64 lägenheter i fem putsade trevåningshus byggda 1946.

– De senaste åren har vi både lagt om taken och bytt alla avloppsrör, och vi kommer inom en ganska snar framtid även att behöva byta fönster, säger Sten Svensson.

Sparar pengar och slipper oro

Från beslut till färdig anläggning i drift tog det cirka sex månader, och nu har Brf Iföhus haft sitt egna, skräddarsydda värmeverk med förnybar geoenergi i två år.

– Hade vi själva tagit investeringen hade vi sparat ännu mer pengar, men vi räknar ändå med att minska våra kostnader med cirka 40 000 kronor om året. Framför allt slipper vi oroa oss för framtida prishöjningar.

Garanterat förnybart

Därtill kommer miljöaspekten.

– Med fjärrvärme vet man inte alltid hur värmen producerats. Oftast kommer energin från förbränning av biomassa, men fossila bränslen förekommer. Med GEOkomfort får vi garanterat ren och förnybar värme.
 
Brf Iföhus geoenergianläggning består av grundvattenvärme i kombination med energieffektiva värmepumpar. Skånska Energilösningar AB erbjuder kompletta energilösningar för uppvärmning och komfortkyla av fastigheter och företag. 

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal