7 jul 2023

Jamboree-energi från Dalby till Sydkorea

Nu är det bara några veckor kvar! Tills tolv Dalbyungdomar får resa till Sydkorea och uppleva sitt scoutlivs största äventyr: en jamboree med tiotusentals deltagare från hela världen.

Det är en lite märklig bild att se, så här mitt i sommaren: ett gäng tjockt påpälsade kids ute vid nåt slags bord mot en blekgrå bakgrund med nakna träd. Men vi lovar, den är högst relevant för såväl nuet som sammanhanget! Bilden visar cafébordet utanför Lions loppisbutik i Dalby, där de stått helg efter helg i vått och torrt och sålt fika. Och det är bara ett av många exempel på hur de har jobbat och slitit, sparat och kämpat, och längtat och väntat. Under två års tid har tolv ungdomar från Dalby Scoutkår gjort precis allt de kunnat för att deras dröm ska bli verklighet – och nu är stunden alldeles strax här.

En chans i livet att uppleva en jamboree

I slutet av juli anträder de plus en ledare och en funktionär den långa, mer än åtta hundra mil långa resan till Sae Man Guem i Sydkorea för att delta i World Scout Jamboree 2023.

– En världsjamboree är det största du kan får uppleva som scout, och du har bara chansen en gång i livet. En Jamboree anordnas bara en gång vart fjärde år och är bara för scouter mellan 14 och 17 år, berättar Fredrik Persson, ordförande för Dalby Scoutkår.

Jamboree är ett lustigt engelskt ord som betyder ungefär en ”glad, ljudlig samling för att fira” något. Det används av scoutrörelsen sedan 1920 som namn på det stora internationella scoutmötet, som sedan dess hållits vart fjärde år (med uppehåll under andra världskriget).

Största svenska resegruppen i modern tid

World Scout Jamboree 2023 är det 25:e i ordningen. Tiotusentals scouter från hela världen (170 länder mer exakt) samlas för att under ett tolv dagar långt läger lära känna varandra och ägna sig åt olika äventyrs- och friluftsaktiviteter tillsammans.

– Vi är som sagt tolv ungdomar och två vuxna från Dalby, men vi reser inte tillsammans. Vi är indelade i olika avdelningar med olika resvägar. 40 avdelningar med 40 scouter i varje deltar från Sverige, med ledare och funktionärer inräknat totalt mer än två tusen personer. Det lär faktiskt vara den största gemensamma förflyttningen av svenskar sedan armén i slaget vid Poltava år 1709!

Jamboree-energi i enormt tältläger

Under jamboreen bor alla scouterna i tält samlade på en enorm lägerplats vid havet på Sydkoreas västkust. Närmare hur stort lägret är blir tydligt när man lägger en kartbild över lägret över en karta över Dalby med omnejd. Så lär också jamboreen samla åtminstone åtta gånger så många scouter som Dalbys hela befolkning.

– Att lära känna scouter från andra länder är det våra ungdomar ser mest fram emot. Den största utmaningen blir kanske värmen: 35 grader dagtid och minst 25 grader nattetid, säger Fredrik Persson.

Energi finns i många former. Att arbeta och kämpa för en dröm ger en alldeles speciell energi. Att resa till en helt annan del av världen och lära känna likasinnade från många olika länder ger helt säkert en speciell och unik energi även det. Ta vara på den och trevlig resa!

Läs mer om Dalbyscouter Läs vår blogg och få ny kunskap och mer energi.