17 maj 2021

Kristina hittade ny energi med Pink Dragon Ladies

Vår controller Kristina Billberg berättar om hur gemenskapen med andra bröstcancerdrabbade gav henne ett helt nytt intresse i livet.

Kristina Billberg hade arbetat många år i transportbranschen då hon bestämde sig för att börja plugga igen. Resultatet: civilekonomexamen och en ny karriär. Efter några år, 2008, ledde den till oss på Skånska Energi och en roll som controller.


– Varför jag hamnade här? Mycket i livet bara händer, så är det ju. Efter några år på Eon ville jag till ett mindre företag, där jag kommer närmare verksamheten och får jobba inom olika områden. Då passade Skånska Energi bra, säger Kristina.

Tuffa år med sjukdomen

Ja, mycket i livet bara händer. På gott och ont. 2010 drabbades Kristina av bröstcancer. Hon fick gå igenom cellgiftsbehandling, operation och strålning.

– En del klarar sig med det ena eller det andra, men för mig blev det alltihop. Jag jobbade lite grann under tiden, men det var tufft. Väldigt tufft. 

Även de första åren efter behandlingarna var tuffa, då Kristina fick kämpa med både mentala och fysiska biverkningar. Efter tio år har hon nu kunnat sluta ta de tabletter som minskat risken för återfall.

Rosa damer i drakbåt

För fyra år sedan hände så något som har gett Kristina Billberg ett nytt och stort intresse och en källa till energi i livet: Pink Dragon Ladies.

– Rätt snart efter att jag fick min cancerdiagnos sökte jag mig till Bröstcancerförbundet. För mig var det ett stort stöd att kunna engagera mig där: lära känna andra som drabbats och få information om forskning och framsteg, berättar Kristina.

– Så 2017 kontaktade Malmö Kanotklubb föreningen och undrade om vi ville starta ett Pink Ladies-lag i drakbåt. Jag var själv tveksam först, men på hösten det året satte jag mig i båten för första gången – och sen dess är jag fast.

Kristina som Pink Dragon med medalj om halsen

 

Året runt i alla väder

En kinesisk drakbåt är en lång, kanotliknande båt som paddlas fram av ett lag på vanligtvis tio eller tjugo personer (i Skåne kända inte minst från tävlingarna på kanalen under 1980- och 90-talens Malmöfestivaler). Stora drakbåtstävlingar äger rum på olika håll i världen, och många av dem har en särskild klass för Pink Ladies – kvinnor som haft bröstcancer. Över 200 Pink Ladies-lag finns, och nu alltså även ett i Sverige – med bas i Malmö.

– Två till tre gånger i veckan tränar vi, året runt, oavsett väder. Bara is på kanalen kan stoppa oss! I år fick vi göra uppehåll i tre veckor men det är ovanligt.

Pink Dragon Ladies deltar i internationella tävlingar när tillfälle bjuds, och det inte utan framgång:

– Vid klubblags-EM i Sevilla 2019 tog vi två brons. Det är vi stolta över, men häftigast hittills var Florens 2018: en stor tävling bara för Pink Ladies-lag. Tänk, över 4 000 deltagare, och alla som är där har gått igenom samma sak. Det var mäktigt!

Gemenskap och energi

Ja, ”att sitta i samma båt” är ett gammalt uttryck som får både ny och dubbel mening för Kristina och Pink Dragon Ladies. 

– De yngsta i laget är 35, de äldsta över 70, vi har olika yrken och bakgrund men en gemensam livserfarenhet som för oss samman. Vi har alla varit sjuka men nu är vi här och kan träna och tävla tillsammans. Det är en enorm känsla av gemenskap och ger mig verkligen massor av ny energi.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Här hittar du alla viktiga dokument ochavtalsvillkor.

Avtalsvillkor och blanketter