3 okt 2017

Med många pinnar i marken

Det grävs fiber nästan överallt just nu. Det innebär fullt upp för Skånska Energis kabelvisare Mikael Frostander, som markerar ut var våra elkablar finns. Allt för att förhindra avgrävningar och strömavbrott för våra kunder.

”Många bollar i luften” brukar det ju, lite klyschigt, heta när det är mycket på gång på en gång. Skånska Energis kabelvisare Mikael Frostander har sin egen variant på uttrycket: för honom är det många pinnar i marken just nu.

Anmäl på ledningskollen.se

Du har garanterat sett dem, men kanske inte reflekterat närmare över dem: de små träpinnarna med en färgmarkering, nedslagna i marken en bit och ibland kompletterade med streckad sprayfärg över asfalt eller betong. Ofta invid vägar och gångar, ibland över gräsmattor, ja snart sagt lite var som helst.
Pinnarna är där för att visa att här under löper en kabel eller ledning av något slag: el, tele, fiber, gas med mera, och har det underförstådda budskapet: GRÄV FÖRSIKTIGT HÄR.

- För att undvika risken att gräva av en kabel och orsaka strömavbrott kan den som ska gräva eller göra någon annan form av markarbete begära kabelvisning, vilket innebär att ägaren till en viss kabel märker ut var på den aktuella marken den eventuellt finns, säger Mikael Frostander.

- Bästa sättet är att anmäla var och när man tänker gräva till ledningskollen.se, en webbtjänst som sedan automatiskt skapar ärenden till oss kabelägare. Skånske Energis kablar ligger oftast på 45 centimeters djup och neråt.

Gratis även för privatpersoner

Just nu grävs det mycket i stad och land i och med den omfattande utbyggnaden av fibernät; Mikael jobbar heltid med kabelvisning.
- Fibern står för ungefär hälften av mina ärenden i nuläget. Därtill har vi två större projekt i vårt område just nu: utbyggnaden av fjärrvärmenätet i Dalby och breddningen av vägen mellan Genarp och Esarp. Där har det blivit många pinnar!
Men det är inte bara de stora entreprenörerna som begär kabelvisning, som för övrigt är gratis att få. Även privatpersoner kan behöva veta vad som finns var i marken på tomten.

- Om du ska bygga ett staket, anlägga pool eller ta bort större träd och buskar är det bra att veta var kablarna finns, och ofta är det enkelt att undvika dem. Men inte alltid… på en tomt löpte elkabeln och telekabeln parallellt med en halvmeter mellan, och just i mellanrummet ville ägaren resa sin flaggstång! Men så blev det inte…

Ny på jobbet

Hur vet Mikael själv var elkablarna finns? Skånska Energi har förvisso alla ledningar inritade på karta, men åldersspannet på såväl kablar som kartor är stort och lägena som angavs en gång ofta långt från exakta.

- Jag har hjälp av ett instrument som sänder ut signaler från närmsta elskåp eller station genom kabeln, och sedan kan jag med ett annat instrument läsa av signalerna i marken och ”se” ganska precist var kabeln ligger och hur djupt, berättar Mikael.

Han är ny på jobbet sedan i maj, då han tog över efter Göran Månsson, som arbetat på Skånska Energi sedan tidigt 1970-tal och kände elnätet som sin egen ficka (nästan).

- Det är ett fritt och självständigt jobb som jag trivs bra med, och jag ser mycket av det fina landskapet i vårt nätområde.

En kommande kabelvisning ser Mikael Frostander särskilt fram emot.

- Jag bor själv i Kongsmarken, så jag lär få visa kablarna till mitt eget hus när fiberanslutningen kommer dit så småningom!

 

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Här hittar du alla viktiga dokument ochavtalsvillkor.

Avtalsvillkor och blanketter