29 nov 2023

Med ny energi mitt i livet

Gillar du tårtor och bakelser? Då vill vi ge dig ett tips! Nillas Tårteri på Borgeby Slott! Vi hälsade på hos Pernilla Schöld, socionom och familjeterapeut inom barn- och ungdomspsykiatrin – och numera även tårtkonstnär!

Pernilla har alltid varit kreativ och gillat att baka. Det började hemma där hon ofta och gärna bakade till familj och vänner, vilket naturligtvis uppskattades. Men det var under en pralinkurs som intresset för just tårtor vaknade till liv, en annan deltagare berättade om sina tårtdekorationer och såklart ville Pernilla också prova.

– Det var fantastiskt kul, jag blev helt fast från första stund! säger Pernilla.

Livet tog en ny vändning

Vardagen rullade på för Pernilla, men längtan efter något nytt och utmanande blev allt starkare. Tills en dag då hon fick syn på ett café till salu i Kävlinge, och en idé började gro. Med stöd och uppmuntran från familj och vänner vågade Pernilla ta steget. Hon sa upp sig från sitt dåvarande jobb och startade sitt alldeles egna café.

Men det dröjde inte länge förrän tårtbeställningarna strömmade in och tog överhanden.

– Till slut var jag var tvungen att välja, så sommaren 2022 stängde jag caféet och i oktober samma år flyttade jag till min drömlokal här i en av de nyrenoverade längorna på Borgeby slott, berättar Pernilla.

Inte bara vacker design

I den nya lokalen har Pernilla skapat sitt eget tårtrike, här fylls de långa arbetsbänkarna med färgglada formar, dekorationer, skålar, tyllar och allt annat som behövs för att skapa tårtkonst. Pernilla bakar allt från grunden, med riktiga bär och naturliga ingredienser. Så långt det är möjligt lokalt och ekologiskt. Men vi undrar såklart hur hon lyckats bli så duktig på så kort tid?

– Det gäller att våga testa! Och leta inspiration. Jag följer konton på Instagram och Youtube, och älskar att experimentera. Det absolut roligaste är spritsningen, den delen är jag nog mest stolt över. Men det får inte bara vara en vacker yta, tårtan måste vara lika god som den ser ut, säger Pernilla bestämt.

Nya traditioner

Från april till oktober är det högsäsong för Nillas Tårteri. Då firas bröllop, student och konfirmation och dessutom alla nya traditioner som växer mer och mer.

–  Den senaste tiden har det blivit jättepopulärt med Smash the cake-fotograferingar, baby shower- och gender reveal-partyn. Häromveckan fick jag ett slutet kuvert med en notering från barnmorskan att det skulle bli en pojke, så bara jag visste alltså. Då blev det blåbärsfyllning i tårtan. Det är fantastiskt roligt att få vara en del av människors glädjestunder i livet. Och att mina kunder återkommer för att beställa tårtor till alla sina olika högtider ger mig massor av ny energi och inspiration.

Bra balans och energi i vardagen

Idag jobbar Pernilla deltid som kurator inom barn- och ungdomspsykiatrin och deltid med sitt tårteri. För henne är detta den perfekta balansen. Båda jobben ger energi på olika sätt.

– Att arbeta med barn och ungdomar är väldigt givande och meningsfullt, och när jag är på tårteriet kan jag låta min kreativitet flöda fritt. Jag får jobba med båda hjärnhalvorna, det ger mig en meningsfull vardag som jag för ett par år sedan saknade.

För Pernilla är det viktigt att visa att det går att bryta upp och följa sina drömmar mitt i livet, inte minst för sina barn. En hobby kan förvandlas till ett yrke som faktiskt också genererar inkomst.

På frågan om hon fortfarande bakar på fritiden ler Pernilla och berättar att jodå, det gör hon. Men då blir det inte tårtor, utan bullar och saffranssnäckor och annat som hon inte bakar på jobbet.

Jul på slottet

– Nu längtar jag efter att få baka med alla juliga smaker, då blir det mjuk pepparkaka, saffran och choklad i fokus. Jag älskar de smakerna, säger Pernilla.

Fram till julmarknaden på Borgeby Slott den 2-3 december kommer det vara fullt upp i tårteriet, det ska bakas cup cakes, saffransbiscottis, tryfflar, fudge, och naturligtvis tårtor.

Pernillas tårttips!

  • Våga testa: titta på Youtube-tutorials och gå med i Facebook-grupper där du kan få massor av bra tips.
  • Ha tålamod: Sätt ribban lågt i början och låt bakandet få ta tid. Njut av stunden och lär dig under resans gång.
  • Gör din egen tårtbotten och fyllning: Det blir så mycket godare och det är inte alls svårt.
  • Använd bra redskap: Investera i bra verktyg som en snurrplatta, tårtsåg och olika tyllar. Det gör tårtbakningen både roligare och enklare.

Och sista tipset: Jag lägger ut många av mina tårtor på mitt instagramkonto @nillas_tarteri, skriv gärna till mig där om du undrar över något, jag delar jättegärna med mig av tips och råd, avslutar Pernilla.