Känt dig lite energilös på sistone, trots att dagarna blir längre och vårsolen skiner? Kanske drabbas du liksom var fjärde svensk av vårtrötthet. Här är några tips på hur du lindrar den.
Vårtrötthet är ett märkligt fenomen. Efter en lååång vinter börjar det i mars och april äääntligen på riktigt märkas av att vi går mot ljusare och varmare tider igen: dagarna blir allt längre, vårsolen tittar inte bara fram utan värmer litegrann också. Och just då känner just du dig trött och energilös, ja kanske tröttare än under mörkaste vintern – just när ”alla andra” blir extra pigga, glada och livsbejakande.
Biologiska klockan hinner inte med
Fast det där ”alla andra” stämmer inte, för faktum är att upp emot en fjärdedel av befolkningen drabbas av vårtrötthet i någon form. I bästa fall en lätt trötthet, i värsta fall nedstämdhet, utmattning, ja till och med depression.
Vad beror vårtröttheten på?
Kort sagt att den biologiska klockan inte hinner med.
En fjärdedel av oss har en biologisk klocka som är känsligare för omställningen från vinter till vår. När dagarna i mars och april (framför allt) blir länge och ljusare snabbt hinner den inte med att ställa om, utan behöver mer tid för anpassning.
Så får du lite mer energi
Vårtrötthet går inte att ”bota”, men det finns en hel del olika knep för att lindra den och få lite mer energi som kompensation. Här har vi samlat några av de vanligaste och viktigaste. Så, tillhör du de vårtröttas talrika gäng, prova några och se vilka som funkar och passar bäst för dig. Lycka till!
1) Tanka dagsljus, gärna tidigt
Även om det är den snabba förändringen från mindre till mer ljus som ger upphov till vårtröttheten, så är faktiskt mer ljus också det bästa sättet för många att må bättre.
- Se till att vistas i dagsljus en god stund under dagen, gärna morgon eller förmiddag, helst utomhus.
- Ta en morgon- eller lunchpromenad eller promenera till jobbet.
- Har du svårt att få till promenaden: sätt dig vid ett ljust fönster – och öppna det gärna en stund också så att du får ljuset direkt på dig.
- Tänk på att dagsljus är inte lika med solsken, du tankar bra ljus även när det är mulet.
2) Sköt om din sömn
Du behöver inte sova mer eller extra för att minska vårtröttheten, men var noga med att sova så mycket som du normalt sett behöver.
- Försök hålla en sovrutin, så att du lägger dig och stiger upp vid ungefär samma tid varje morgon och kväll.
- Se till att ha riktigt mörkt i sovrummet. Gradera upp till en mörkläggningsgardin eller prova sovmask om du känner att det behövs.
Nummer 1 och 2 är särskilt viktiga för att ge din biologiska klocka lite hjälp på traven med omställningen. Sedan finns det en del andra bra saker som du kan göra för att få lite extra energi i tillvaron i allmänhet, och som kan boosta även en vårtrött själ och kropp. Såsom till exempel:
3) Träna och motionera
Regelbunden träning, motion och fysisk aktivitet i någon form ger extra energi, kraft och en känsla av välbefinnande. Extra smart och viktigt i detta sammanhang är förstås att du tränar utomhus under dagtid för att få en dos dagsljus också!
4) Tänk på vad du äter och hur
Försök äta lite mer näringsrikt och försök hålla regelbundna måltider. Satsa på en extra god frukost. Gör en läcker och näringsrik smoothie och ta med den ut på promenaden! Några fina smoothierecept hittar du här: Mer energi: ta dina smoothies till nästa nivå (skanska-energi.se)
5) Våga vägra vårens måsten
Det händer så mycket kul under våren, visst? Och det är så mycket vi vill hinna med, från utflykter och trädgårdsarbete till att olja om utemöblerna och plocka ramslök, se kosläppet och allt möjligt. Men om du redan är trött och nere är det lätt att uppleva negativ stress av alla vårens ”måsten” – så försök strunta i dem! Eller i alla fall de flesta, eller några. Känn efter, och välj ut några saker du verkligen vill göra.