9 mar 2022

Oro på elmarknaden påverkar elpriset

Det rörliga elpriset fortsätter att vara högt, precis som tidigare i vinter. Invasionen av Ukraina ökar osäkerheten gällande Europas elförsörjning, vilket har drivit upp elpriserna ytterligare.

Du som har rörligt eller timavräknat elavtal har under vintern påverkats av de ovanligt höga elpriserna. Efter en mild och blåsig februari med lite lägre priser stiger nu åter priserna på Nordpool, den nordiska elmarknaden. Kriget i Ukraina har medfört högre bränslepriser, framför allt på naturgas. Det sammankopplade elnätet i Europa leder till att höga energipriser i våra grannländer även påverkar elpriset i Sverige. Vi har dock lägre elpris än på kontinenten, även i södra Sverige. Om du har timavräknat pris gäller det att vara mycket aktiv, prisskillnaderna mellan dygnets olika timmar är väldigt hög just nu.

Aktuellt elpris

Första veckan i mars var elpriset ovanligt högt. Det råder stor osäkerhet på vår elmarknad just nu, framför allt på grund av omständigheter som Rysslands invasion av Ukraina, vindstilla väder samt stigande råvarupriser. Vi följer utvecklingen noga.

Tips till dig med fast eller mixat elavtal

Vi vill ge dig med fast eller mixat elavtal ett råd; håll koll på när ditt elavtal löper ut. Detta med tanke på att du ska kunna förbereda dig på att elpriset just nu är ovanligt högt för elavtal med helt eller delvis bundet pris.

Minska din elförbrukning

Självklart kan du redan nu påverka dina elkostnader genom att minska din förbrukning. Här kommer några konkreta tips på hur du kan spara energi.

  1. Sänk inomhustemperaturen, särskilt om du har eluppvärmning.
  2. LED-lampor är att föredra, men oavsett vilka lampor du har så släck lamporna när du lämnar ett rum.
  3. Stäng av alla elektriska apparater du inte använder. Kanske dags att ha en digital detox och stänga av alla skärmar en stund om dagen?
  4. Höj temperaturen i kyl/frys med en grad.
  5. Fyll tvättmaskinen maximalt och undvik att torktumla.
  6. Använd diskmaskinen, som du fyller maximalt, i stället för att handdiska under rinnande vatten.
  7. Ny teknik är mer effektiv och sparar energi – gäller allt från vitvaror till värmepump. Investeringen ger dig minskad elförbrukning.
Aktuella avtalspriser Med vår app kan du följa aktuella timpriser på elmarknaden