15 mar 2023

Robs energi gör att Dalby kommer i form

Rob Haans på Träningsbutiken i Dalby berättar om sitt stora engagemang för att få alla att träna. Han vill med sin energi och vision skapa ett träningscenter för hela familjen med kampsporten i fokus. En vision som nu har blivit verklighet.

Tänk vad det kan bli liv i en gammal insomnad Konsumbutik. På andra sidan torget från Gästis och busstationen i Dalby, i huset som tidigare rymde Coop, finns idag Träningsbutiken. Under snart nio år har idrottsföreningen Söderskogs IF sakta men säkert byggt upp vad som har blivit ett lokalt center för träning och motion av olika slag. Gym, styrketräning, Zumba, yoga, fitnessboxning är några av aktiviteterna. Och så kampsport förstås.

Ett center för kampsport och träning

Förstås? Ja, med tanke på att en av de eldsjälar som har varit med från början är Rob Haans. Rob har ägnat stora delar av sitt liv åt kampsporten och har nått stora framgångar både som utövare och tränare. Han är holländare i grunden och det är tränarjobbet som via Danmark har fört honom och hans familj till Sverige.
– I Holland är kampsporten mycket större än i Sverige. Det är vanligt med träningslokaler där kampsport blandas med gym och gruppträning av olika slag. Det var något liknande vi såg framför oss när vi startade Träningsbutiken: ett center dit hela familjen kan gå och träna, berättar Rob Haans.
Han är själv utbildad personlig tränare och certifierad tränare inom bland annat judo, jujutsu, aerobics, spinning, boot camp och body pump. På meritlistan finns bland annat tre VM-guld i jujutsu och mer än tio år som ledare för det svenska jujutsu-landslaget.

Glädjen när någon vågar

Ja, tänk vad det kan bli av en liten kille på fem år som vecka efter vecka stod bredvid judomattan – men inte vågade ta steget in och prova. Just denna judomatta fanns i Geldrop utanför Eindhoven och det var några år sedan. Rob ler åt minnet.
– Mina föräldrar ville att jag skulle börja med judo och tog mig till klubben, men jag tyckte det var jätteläskigt och vågade inte kliva in på mattan. Fyra veckor gick de med mig dit, fyra veckor ville jag inte prova. Så, den femte, lekte gruppen en lek som jag tyckte verkade kul och jag sprang in och var med – och sedan dess har jag haft ett liv i kampsporten, hittills i 43 år!
Rob fortsätter:
– Jag blir lika glad varje gång jag själv ser en liten tjej eller kille som kommer till oss och kanske är blyg i början men så plötsligt vågar! Vi har flera som blivit så trygga och modiga att de börjar tävla eller blir ungdomsledare senare. Mina föräldrar ville att jag skulle börja med judo för att stärka mitt självförtroende, och det är något träning och idrott verkligen kan göra, för alla åldrar. Det är ett privilegium att få arbeta med att hjälpa människor nå dit.

Familjär stämning och engagemang i byn

Träningsbutiken i Dalby erbjuder det mesta som de stora gymkedjorna har, men på ett mer familjärt sätt. Det märks att det är en ideell lokal förening som driver verksamheten.
– Jag har jobbat på stora gym tidigare, det här är annorlunda: vi har mindre grupper och då blir det mer personligt. Här känner jag alla vid namn, här kan föräldrar ta ett pass i gymmet medan barnen tränar judo. Vi vill att Träningsbutiken ska vara en mötesplats i byn och det tycker jag vi har lyckats med.
Rob Haans framhåller också stödet och engagemanget han och kollegorna känner från Dalbyborna.
– När vi öppnade 2014 var ombyggnaden från butiks- till träningslokal långt från färdig: våra första träningspass lystes upp av bygglampor! Men våra medlemmar har gett oss förtroendet att skapa något på lång sikt. Pandemin var också en utmaning, men vi har hela tiden känt stöd och engagemang.

Summer Camp med många idrotter

Sedan ett slag är verksamheten på Träningsbutiken åter i full gång efter pandemin. En av årets höjdpunkter är Söderskogs IF:s Summer Camp, ett idrottsläger för barn mellan 6 och 12 år.
– Barnen får chansen att testa flera olika idrotter under lekfulla former, till exempel bollsporter, judo, simning, gymnastik, femkamp, jujutsu, brännboll med mera. Lägret är också ett tillfälle att träffa andra och få nya kompisar. Vi har ungdomsledare som själva är aktiva de idrotter de leder, de har ett stort engagemang och gör ett fantastiskt jobb, berättar Rob.
Läs mer om Söderskogs IF:s Summer Camp

Motionärens guldmedalj

Själv varvar Rob Haans arbetet på Träningsbutiken med att leda svenska jujutsulandslaget. Han tränar alla från de minsta barnen till de äldsta pensionärerna, nybörjare, motionärer, rehabbare och elitidrottare.
– Grunden är densamma men detaljerna är olika. Att träna innebär samma mentala utmaning för motionären som för elitidrottaren, fast av olika anledningar, och med andra mål. Att komma i bra form och ha ett hälsosamt liv är motionärens guldmedalj. Om en av de tävlande i landslaget vinner en viktig match, eller om en av våra medlemmar här i byn säger att träningen gjort hennes onda rygg bättre – så ger det mig samma glädje.

Njut av mer energirikt innehåll på vår blogg Träffa Klara Mattsson och Oskar Jaskari från Träningsbutiken i Dalby