19 dec 2017

Så byter du elavtal - följ vår guide!

Idag är det enkelt att byta elavtal. Följ vår steg-för-steg guide till hur du väljer ett elavtal som passar dig, och vad som kan vara viktigt att tänka på innan du genomför bytet.

Steg 1: Förbered dig

Kontrollera eventuell bindnings- eller uppsägningstid på ditt nuvarande elavtal innan du börjar. Det är när elavtalet löper ut som det är läge att byta. Själva bytet är något som kan förberedas av din nya elleverantör i förväg. Om du har ett fast elavtal är det ditt slutdatum som är din bindningstid. Om du skulle välja att bryta ett elavtal i förtid kommer det förmodligen medföra en extra avgift. Så var extra noggrann när du kollar upp detta för att undvika onödiga avgifter.

Se även till att ha ditt anläggnings-ID och områdes-ID redo. Dessa uppgifter hittar du på din elfaktura och är som ett personnummer för ditt hushåll. Det är enbart personen i hushållet vars namn som står på det befintliga elnätsavtalet som kan teckna det nya elavtalet. 

Steg 2: Välj rätt elavtal

När du kommit så här långt är det dags att hitta och välja det elavtal som passar dig bäst. För Skånska Energi är det en självklarhet att all el kommer från 100 % förnybara. Det innebär att du inte belastar miljön och bidrar till att ge kommande generationer en hållbar framtid.

Varje avtal har sina fördelar för dig som kund. Om det är viktigt för dig att ha en stabil månadskostnad som inte innebär några överraskningar ska du välja ett avtal med fast elpris. Genom att säkra ditt elpris betalar du samma pris per förbrukad kilowattimme oavsett svängningarna på elmarknaden. För dig som vill dra nytta av prissvängningarna på den nordiska elbörsen passar ett avtal med rörligt elpris bättre. Elpriset fastställs i efterskott, en månad i taget och du kan alltid byta till något av våra andra elavtal följande månad. För dig som vill ha lite av båda delarna så finns ett mixat elpris. Då får du, som namnet antyder, en mix av fast och rörligt elpris.

Skånska Energi erbjuder även elavtalen Kombi-el och Sommar-el. Kombi-el ger dig tryggheten med ett fast elpris under vintern, för att försäkra dig mot eventuella prishöjningar som är vanligast under den kalla perioden. Under resten av året drar du nytta av det rörliga elpriset. Sommar-el är ett tryggt och enkelt alternativ som ger dig ett medelprisavtal med sommarpriser året om. Du kan läsa mer om Skånska Energis olika elavtal här.

Steg 3: Teckna elavtalet

Att teckna elavtalet kan vid en första anblick verka krångligt men går ofta både lättare och snabbare än vad man tror. Skånska Energis lättanvända avtalsformulär hittar du här. Om du har några frågor är du alltid välkommen att kontakta oss här på webbsidan eller ringa oss på 046-507 00. Vi finns till hands under hela processen.

Är du kund hos ett annat elbolag?

Är du inte redan kund hos oss på Skånska Energi är det enkelt att byta elbolag. Det kostar inget att byta elleverantör och genom att ge oss en fullmakt så sköter vi all kontakt med ditt elnätsföretag och ditt nuvarande elhandelsföretag. Klicka bara i fullmakt när du tecknar ditt elavtal på vår hemsida eller via telefon. 

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Här hittar du alla viktiga dokument ochavtalsvillkor.

Avtalsvillkor och blanketter