Timpris på el, hur funkar det i praktiken? Vi tittade förbi Sara Moricz i Genarp som haft timpris sedan i somras för att höra lite närmare.
Många pratar timpris på el just nu, och allt fler vågar prova en avtalsform som ger dig som elhandelskund stor möjlighet att påverka dina elkostnader. Tricket är, förstås, att styra så stor del av elförbrukningen till de timmar på dygnet då elpriserna är som lägst. Någon som lyckats med det och med mer än så är Sara Moricz i Genarp.
Hade inte koll på uppvärmning
Men låt oss ta det från början. För drygt ett år sedan, i oktober 2021 närmare bestämt, köpte Sara hus, i Genarp. Ett välskött kedjehus på en lugn gata (såsom de flesta gator i Genarp), perfekt för henne och dottern Sigrid, 2.
– Jag kom från en bostadsrätt med fjärrvärme i Malmö och hade inte så bra koll på saker som till exempel olika uppvärmningssystem. Huset värmdes med direktverkande el, och jag visste väl att det inte var det bästa, men trodde nog att det skulle gå utan problem, minns Sara.
Måste åtgärda direktverkande el
När Sara och Sigrid så flyttade in i slutet av april var det i en annan verklighet. December och januari hade chockat södra Sverige med historiskt höga elpriser, elpriser som även månaderna därefter låg kvar på en helt annan nivå än åren dessförinnan. Därtill kriget i Ukraina och en begynnande europeisk energikris.
– När jag väl flyttade in förstod jag ju att uppvärmning med direktverkande el inte kommer att funka alls och att jag var tvungen att göra något. Jag hade dessutom ett elavtal med anvisat pris den första tiden i huset.
Luftvärmepump, braskamin och timpris på el
Årets varmaste månader följde, dessbättre, med minimalt behov av uppvärmning, och Sara Moricz fick lite tid att fundera, räkna och klura lite på vilken hennes bästa energilösning kunde vara. Hon kom fram till: en luftvärmepump och timprisavtal.
– Mitt mål är att klara mig helt utan direktverkande el och hittills har jag klarat det. Elelementen har inte varit på en sekund sedan jag fick luftvärmepumpen installerad.
Till saken hör, och det är inte oviktigt, att i Saras hus finns också en rejäl täljstenskamin som vid behov kan användas till att värma upp delar av huset.
Så är vardagen med timpris på el
Så, hur är vardagen med timprisavtal på el? För Sara liksom för de flesta så står uppvärmning och varmvatten för den allra största delen av elförbrukningen därhemma.
– Hittills har jag klarat mig väldigt bra på att låta luftvärmepumpen värma upp huset på natten, då elpriserna oftast är lägst, och ha den avstängd på dagen. Jobbar jag hemifrån eldar jag lite i kaminen under dagen, annars tänder jag en brasa när jag kommer hem från jobbet. Skulle elpriset vara högre på natten, eldar jag i kaminen på kvällen istället, berättar Sara.
– Jag ställer in timern på diskmaskinen till de billigaste timmarna på natten och anpassar tvättmaskin och torktumlare när det går – med en tvååring finns fler parametrar än elpriserna som påverkar när du behöver tvätta!
Varmvattenberedaren däremot kan Sara inte styra. Den är i original från när huset byggdes på tidigt 1970-tal och har, milt uttryckt, inga smarta funktioner.
– Eftersom jag fick varmvatten genom fjärrvärme i lägenheten i Malmö tänkte jag först inte på att det går åt el när jag duschar nu i huset… ganska mycket el också. Så nu kan inte Sigrid sitta och leka i duschen längre, i alla fall inte lika ofta och lika länge. Det är min enskilt viktigaste åtgärd för att spara på varmvattnet!
Kollar kommande elpriserna och planerar
För dig som väljer timprisavtal är det en stor fördel att ha ett så kallat smart hem-system installerat som kan hjälpa dig att hålla koll på elpriserna och automatiskt styra över elförbrukningen till de billigaste timmarna.
– Just nu är jag mitt eget smarta hem-system kan man säga. Varje dag när jag kommer hem från jobbet kollar jag in hur elpriserna ska bli kommande dygn timme för timme, de släpps av NordPool vid ettiden. Efter det ställer jag in luftvärmepumpens och diskmaskinens timer.
Gör eget smart hem-system med kaminen
En anledning till att Sara inte skaffat ett smart hemsystem är att de som finns inte täcker in en viktig del av Saras uppvärmning: braskaminen.
– En braskamin är ju väldigt analog, där finns ingen smart teknik, den kan inte bli uppkopplad. Ett smart hem-system kan känna av det blir varmare inomhus men inte att värmen kommer specifikt från kaminen. Jag vill ha ett smart hem-system som kan säga till mig när jag bör elda och som kan anpassa luftvärmepumpens användning till mina eldningsvanor.
Just ett sådant system har nu Sara satt sig för att skapa själv! Det ska sägas att hon också har utmärkta möjligheter att göra det: Sara arbetar med programmering av smart teknik i form av sensorer, framför allt olika rörelsesensorer.
Tändsticksasken pratar med luftvärmepumpen
Och det är här tändsticksasken som Sara håller upp på fotot kommer in i handlingen.
– Som ett första steg i mitt system har jag en sensor som registrerar närvaron eller frånvaron av tändsticksask på hyllan där jag förvarar den. När jag tar tändsticksasken för att tända en brasa kan sensorn ge en signal till mitt system att eldning kommer att ske, och då kan luftvärmepumpen anpassas därefter, berättar Sara.
Och lägger till:
– Det här är ju bara ett experiment och mest som en hobby för mig. Men jag är en sån, som om jag ser ett system som saknar något eller inte fungerar tillräckligt bra, så kanske jag tänker att jag kan göra det bättre själv. Och har jag väl tänkt den tanken så måste jag ju testa!