30 jul 2021

Så maxar du energin till långloppet

Laurent Leloup, med 500 lopp och 6 000 mil på meritlistan, ger sina bästa tips för hur du maxar energin till Trail Genom Skåne och till andra långlopp.

Den 13-14 augusti arrangeras för tredje året i rad Trail Genom Skåne: fyra stycken längre löplopp på en stäcka mellan Kullatorpet öster om Genarp och Lövestad en god bit öster om Sjöbo. Rutten följer mestadels Skåneleden genom ett kuperat, varierat och inte minst vackert landskap.

Distanserna är:

  • 12 kilometer Classic Trail 13 augusti med start i Kullatorpet.
  • 18 kilometer Enduro 13 augusti med start i Kullatorpet. Enduro är ett intervallopp där tiden mäts bara på vissa delar som ger lite extra utmaning, som till exempel branta uppförsbackar.
  • 50 kilometer, TGS50, 14 augusti med start i Lövestad, till Kullatorpet.
  • 25 kilomter, TGS25, 14 augusti, med start i Snogeholm till Kullatorpet.

Mer info och anmälan på Trail Genom Skånes hemsida www.runtgs.se.

Här är bästa energitipsen till loppet

För dig som ska springa eller för dig som är nyfiken på lite längre lopp, så svarar här Laruent Leloup, en av arrangörerna och en mycket erfaren lång- och traillöpare, på några frågor och ger sina bästa tips till hur du maxar energin inför och under loppet.

Först, Laurent, vad är tjusningen med att springa långt på trail, det vill säga ute i naturen?
– Att kunna se sig omkring, att vara i naturen, att kunna lyssna på naturen samtidigt som man springer, det ger så mycket mer än att springa på asfalt och titta på klockan hela tiden… och man kan göra det året om, utan några förberedelser, det är bara att ge sig ut. Jag har sprungit trail i mer än trettio år och skulle inte kunna överleva utan det idag!

Okej 😊 För de längre loppen måste man förstås förbereda sig under en lite längre tid. Vad är viktigt?
– Det är riktigt, man improviserar inte ett femmilslopp! Det är viktigt att du har kört några långa pass inför loppet. Det räcker inte springa en mil 3-4 gånger i veckan; du måste ha kört två eller helst tre mil ett par gånger innan du tävlar på fem mil.

Vad är viktigt de sista två veckorna innan loppet för att energin ska vara på topp när det är dags?
– De två sista veckorna innan loppet ska du lugna ner träningen, och springa kanske bara 50 procent av den mängd du brukar. Den sista veckan innan loppet rekommenderar jag ett pass på max 10-15 kilometer 3-4 dagar innan tävlingen – men i övrigt ska du vila kroppen. Är du van att löpa ofta får du då även lite abstinens och en extra lust att springa när det väl är dags!

Hur laddar jag med energi timmarna innan loppet?
– Hur du ska äta och ta in näring dagarna innan lopp finns det många teorier om; en del säger ät bara pasta eller ris, andra mycket vitt kött, med mera… Jag säger att var och en får testa sig fram, det är individuellt. Men att ladda med en rejäl portion mat 12 timmar innan loppet är en bra idé, liksom en stadig frukost några timmar innan. Tänk att du äter nästan en dubbel frukost mot normalt. Du kan inte komma till start på tom mage eller ta en snabbfrukost en kvart innan!

Hur behöver jag tillföra kroppen energi under loppet?
– Även om du inte är hungrig så är det viktigt att äta något ganska tidigt i loppet, kanske redan efter cirka 40 minuter. Småät sedan regelbundet under loppet så fyller du på med lite energi i taget. Även om vi har vätskekontroller med vatten, sportdryck och något litet att äta cirka var tolfte kilometer, så behöver du ha vätska och något att äta med dig själv också.

Vad ger bra energi under loppet?
– Igen så är det individuellt. Viktigt är att ha med något som du vet att du gillar och inte prova något nytt just under loppet. Vatten är ju självklart, själv gillar jag naturliga saker som kompott eller en våffla, många har till exempel powerbars med sig. Viktigt är att inte bara tänka sött utan att blanda sött och salt: då kan nötter eller lite chips vara bra.

Hur viktig är den mentala energin under ett långlopp?
– Ju längre du springer, desto viktigare är den mentala energin. Över fem mil är det 50-50 skulle jag säga mellan den mentala uthålligheten och den fysiska. Det är huvudet som bestämmer om eller att du ska komma i mål! Att ha målsättningen ”jag försöker springa fem mil, men klarar jag bara två är jag nöjd ändå”, den kan man ha, men om du verkligen vill klara ett femmilslopp så fungerar det inte att tänka så. Du måste se mållinjen framför dig och verkligen vilja dit!

Hur kan jag boosta min mentala energi under loppet om jag får en dipp och känner att jag inte kommer att orka hela vägen?
– Om det känns tungt efter två mil av fem, då ska du INTE tänka att ”jaha, nu har jag bara sprungit 40 procent” – utan då ska du sätta upp mellan-mål på vägen. Tänk att du ska ta dig till nästa by, till nästa vätskekontroll, klara nästa tre kilometer.

Laurent Leloup, Anna Nystedt och Fredrik Nystedt som arrangerar Trail Genom Skåne hoppas på cirka 150 deltagare under de två tävlingsdagarna.
Blir du en av dem?
Eller lite kort tid att förbereda dig på, kanske?
Nå, då är du i stället bara ute i riktigt god tid till Trail Genom Skåne 2022 😊

På vår blogg hittar du fler smarta tips som ger energi Ladda din telefon med grön el