20 jun 2024

Så sparar du el i sommar

Från lufttorkad tvätt till att vädra rätt och den smartaste poolvärmen. Här är några tips i stort som smått på hur du sparar el nu under sommaren.

Att spara el när du kan är alltid en bra idé. På sommaren då de flesta av oss inte använder alls lika mycket el som under den kallare delen av året – då en stor del av elförbrukningen går till uppvärmning – tänker vi kanske inte på det så mycket. Men även nu finns flera bra och fiffiga sätt att minska antalet kilowattimmar och hålla nere sifforna på elräkningen lite.

Så, här är sex tips från oss på stora som små saker du kan göra för att spara el i sommar. Kom ihåg att den bästa kilowattimmen är den som aldrig används 😊

1. Lufttorka tvätten ute

Sol, vind och vatten hör ju sommaren till, eller hur? Här handlar det om att ta hjälp av solen och vinden för att torka vattnet ur din tvätt. Ge torktumlaren lite semester och häng ut din tvätt till tork. Redan vid klart till halvklart och svag vind torkar tvätten förvånansvärt fort, och är det strålande sol och friska vindar, då går det verkligen undan. Bonus: tvätt som torkar ute luktar såå gott!

2. Stäng av golvvärmen

På sommaren har vi litet eller inget behov av uppvärmning inomhus. Har du golvvärme i badrum eller andra rum så är det lätt att låta den stå på av gammal vana, även om du egentligen inte behöver den. Så tänk på att stänga av den, och detsamma gäller handdukstork om du har det. Låt handdukarna torka ute istället (som sagt)!

3. Vädra vid rätt tid

Idag har allt fler eldriven luftkonditionering/AC/komfortkyla därhemma för att få ett svalt och behagligt inomhusklimat sommartid. Genom att vädra och vädra vid rätt tid kan du minska kylbehovet och därmed också elförbrukningen. Det bästa sättet är att stänga alla fönster när det är som varmast utomhus. Det känns kanske lite konstigt, men vad du gör då är att stänga ute den varmaste luften. Vädra istället kvällar och nätter när det är svalare. Se också till att rulla ner gardiner och persienner när solen lyser som varmast.

4. Ät kall mat!

Ett tips som är så simpelt så det nästan blir fånigt – men icke desto mindre effektivt! Ju mindre du använder spis och ugn, desto mer el kan du spara. Kall eller sval mat smakar dessutom extra gott på sommaren, och utbudet av färska grönsaker är rikt och varierat. Sallader, kalla soppor, smörgåsar i olika former är några exempel på sval och energisnål sommarmat.

5. Smartaste poolvärmen

En viktig sak att tänka på för dig som har pool eller är på väg att skaffa en är hur du värmer upp den. Med en poolvärmepump kan du minska elanvändningen till pooluppvärmningen med upp till 80 procent jämfört med ren elvärme. Ännu bättre blir det om du skaffar solceller. Sommartid är ju den tid då du både använder poolen mest och då solcellerna producerar ett överskott av el. Med solceller får du i princip gratis uppvärmning av poolen.

6. Smartaste inomhuskylan

Den smartaste inomhuskylan får du enligt oss med en luftvärmepump. En luftvärmepump är också den värmepump som det kostar minst att investera i. Och du: samma sak som för poolvärmen gäller för inomhuskylan: om du har solceller på taket blir inomhuskylan ”gratis” på sommaren.

Läs mer om våra värmepumpar här: Vi hjälper dig välja rätt värmepump (skanska-energi.se)