14 aug 2023

Så tar du med semesterenergin till jobbhösten

Här följer några tips från oss på hur du bemästrar "tillbaka-på-jobbet-ångesten" och tar med dig lite av semesterenergin in i vardagen.

Så tog den slut, i år igen. Semestern.
Hur kan två, tre, fyra (fem?) veckor försvinna så fort?
Inte är det lätt att ställa om, att komma igång igen.

Men du, det finns faktiskt sätt att mildra smällen och låta skarven mellan ledighet och jobb bli startlinjen till nya spännande och roliga saker.

Här följer några tips från oss på hur du bemästrar "tillbaka-på-jobbet-ångesten" och tar med dig lite av semesterenergin in i vardagen.

Behåll semesterkänslan i det lilla

När måstena binder upp vardagen igen och arbetets börda åter tynger är det lätt att glömma att vi faktiskt har en hel del ledig tid även i de vanliga veckorna. Försök bli lite bättre på att ta tillvara den! Ännu en till två månader är kvällarna ljusa och temperaturen någorlunda hög. Fortsätt bada – ett dopp före eller efter jobbet ger härlig extraenergi! Fortsätt upplev naturen – den tidiga hösten är ljuvlig och vacker! Fortsätt vara spontan och planera in roliga saker utomhus på din fritid.

Ge dig själv en mjukstart

Även om det ligger arbete och väntar på dig när du kommer tillbaka från semestern, kasta dig inte in i det med hull och hår utan ge dig själv en mjukstart. Börja med några enklare arbetsuppgifter och boka in så få möten som möjligt den första veckan.

Ta chansen till en nystart

Från semestern kommer du i bästa fall utvilad och full med härlig energi, kanske även med några nya perspektiv. Innan du är fast i alla måsten igen, passa på att göra en plan och prioriteringslista för såväl ditt jobb som ditt liv utanför jobbet. Hur vill du ha det egentligen? Vad är viktigt, vad är viktigast? Vad kan bli bättre? Det behöver inte tvunget vara stora omvälvande beslut, utan lika gärna småsaker i vardagen. Skaffa överblick, fundera, planera.

Ge dig själv små energipauser

När du nu återgår till vardagen, se till att inte boka in för mycket eller ta på dig för mycket. Ge dig själv små andrum i vardagen för att hämta lite energi. Kom till jobbet en stund senare och ta en promenad innan. Ta fler korta bensträckare utomhus under dagen. Behåll luft i kalendern. Våga säga nej.

Förändra ditt liv i lagom takt

Där i skarven mellan sommar och höst och mellan semester och vardag är det vanligt att börja med något nytt: träna till exempel eller en ny aktivitet. Tidpunkten är utmärkt så passa på att ge dig själv en ny utmaning eller något nytt roligt att göra. Men tänk på att inte handlöst kasta dig in i en massa nytt på en gång, utan prova hellre på lite grann, och utveckla efter hand. Särskilt viktigt för dig som vill komma igång och träna: börja lugnt och försiktigt, med korta pass som blir längre efter hand. Bättre en kvart två gånger i veckan som du bygger under hösten än fyra tvåtimmarspass i tre veckor tills du blir utmattad eller skadad, eller hur?

Lycka till nu, och kom ihåg – det kommer faktiskt fler semestrar 😊

Här är tips på snabbt och gott energitillskott Fortfarande semester? Här är tips hur du vilar du upp dig under din ledighet.