Den 23 januari brukar vi fira Elens dag. Men i år vill vi på Skånska Energi inte fira – inte när många av våra kunder lider av dramatiskt ökade elkostnader. Däremot vill vi ta tillfället i akt att lyfta några för oss viktiga faktorer kring elprisläget just nu.
Elens dag den 23 januari är en tradition i energibranschen sedan snart tio år, skapad för att uppmärksamma hur viktig elen är för vårt samhälle. Men med de senaste månadernas galopperande elpriser tycker vi i år att det är svårt att fira Elens dag.
– Vi vill hjälpa våra kunder, men tyvärr kan vi inte råda över elpriserna. Vi som elhandelsbolag tjänar inte mer på att elpriset är högt, säger Skånska Energis marknads- och försäljningschef Karin Holm.
Vi tjänar inte mer på högre priser
Det är lätt att tro att elhandelsbolagen skär guld med täljkniv när priserna rusar, men så är alltså inte fallet. Så här funkar det:
- Vi köper in el från elmarknadsbörsen Nord Pool. På inköpspriset läggs ett par fasta och obligatoriska avgifter till Nord Pool och Svenska Kraftnät samt för elcertifikat.
- Våra intäkter kommer från den fasta månadskostnaden samt från det påslag på 3,2 öre vi gör på varje kilowattimme.
- Påslaget är precis detsamma oavsett om elen kostar 44 öre/kWh som i december 2020 eller 199 öre/kWh som i december 2021.
– De höga elpriserna snarare minskar våra intäkter, när våra kunder nu kämpar för att få ner sina kostnader genom att minska elförbrukningen. Men det är mindre viktigt: just nu vill vi göra allt vi kan för att hjälpa våra kunder minska sina kostnader.
Staten däremot tjänar miljarder på momsen
I Sverige är det framför allt staten som tjänar på de höga elpriserna, och det på grund av momsen, som läggs på hela kostnaden och därmed förändras i takt med elpriset.
Titta på de här sifforna:
- I december 2020, med ett rörligt elpris på 44 öre/kWh fick en kund med förbrukning på 2 000 kWh betala 880 kronor plus 220 i moms, totalt 1 100 kronor (fasta avgifter ej inräknade).
- I december 2021, med ett rörligt elpris på 199 öre/kWh fick samma kund för samma förbrukning betala 3 980 kronor plus 995 i moms, totalt 4 975 kronor.
- Bara momsen gör alltså elräkningen 750 kronor dyrare i december 2021 jämfört med 2020, och det med ett momsbelopp som är högre än hela elpriskostnaden 2020.
– Så fungerar systemet, men hur känns det? Det här är frustrerande, inte bara för våra kunder utan även för oss som elhandelsbolag, säger Karin Holm.
Enligt föreningen Skattebetalarnas uppskattning kommer statens momsintäkter att öka med 5-10 miljarder kronor genom momsen på elhandel om det höga elprisläget varar hela vintern.
Spartips och energilösningar
”Den bästa kilowattimmen är den som aldrig används.” Så brukar vi säga på Skånska Energi. Även om vi säljer el vill vi som energibolag aktivt hjälpa våra kunder att minska sin elförbrukning.
– Energieffektivisering är en del av vårt dna. Vi ger alltid kostnadsfri energirådgivning till våra kunder. Just nu är trycket på vår kundservice stort och det kan vara svårt att komma fram. I stället har vi många tips och hacks för hur du kan minska din elanvändning på vår hemsida och blogg.
Ett sätt att långsiktigt minska sin energianvändning och spara mycket pengar på elräkningen är att investera i en förnybar energilösning som värmepump eller solceller – eller både och.
– Ju högre elpriser, desto mer lönsamt och lättare blir det att räkna hem en sådan investering, så är det ju. Vi märker att intresset för solceller hos Skånska Energilösningar, som redan var jättestort, har fortsatt öka mycket de senaste månaderna, säger Karin Holm.
– Det vi förstår nu är att elpriset kan fluktuera mer än vi kunnat föreställa oss, och sannolikt kommer att göra det också i framtiden.
Mer om den aktuella situationen - Skånska Energis blogg