6 maj 2021

Teckna elavtal första gången – det här ska du tänka på

Dags att teckna elavtal för första gången? Följ våra råd så går det lätt och du missar inget viktigt.

Äntligen egen lägenhet! Att för första gången ha sitt eget hem, sin egen bostad, sitt eget boende, sitt eget tak över huvudet – det är en av de stora milstolparna i livet.

Egen lägenhet för första gången innebär också att teckna elavtal för första gången. Här har vi samlat allt du behöver veta om hur det går till när du ska teckna ditt allra första elavtal, vad du bör tänka på, hur det blir rätt och hur du håller kostnaderna nere.

Elnätsavtal och elhandelsavtal

För att få el till din bostad behöver du inte ett elavtal utan två: elnätsavtal och elhandelsavtal.

Elnätsavtal

Elnätsavtal tecknar du med det företag som äger elnätet där du ska bo. Eftersom elnätet ju ligger där det ligger kan du inte välja elnätsbolag. Fråga din hyresvärd eller sök upp nätägaren på natomraden.se.

Elavtal

Elavtal, även kallat elhandelsavtal, tecknar du med det elhandelsbolag som du väljer att köpa din el av. Det finns för närvarande cirka 150 stycken att välja emellan i Sverige. Vi tycker förstås att du ska välja grön el från Skånska Energi, men det finns flera andra bra bolag. Tyvärr finns det även flera mindre seriösa aktörer där ute, och dem ska du se upp med.

Vi samlat de fem viktigaste sakerna du ska tänka på när du väljer elavtal i en särskild guide, som du kan läsa här på bloggen.

Att göra-listan för ditt första elavtal

För att göra det så enkelt och tydligt som möjligt för dig som ska teckna ett elavtal för allra första gången har vi sammanställt en Att-göra-lista här:

1) Skaffa elnätsavtal i god tid

När du vet vilket företag som äger elnätet till ditt nya hem, kontakta nätbolaget och teckna ett
elnätsavtal. Gör det så fort flyttdatumet är klart – eller senast 10 dagar innan du flyttar in.

2) Fast, rörligt eller mixat elpris?

Med elnätsavtalet fixat är det dags att ta tag i elavtalet för själva elen. Innan du väljer bland alla elhandelsföretag är det bra om du funderar lite över vilket sorts elavtal du vill ha. De vanligaste elavtalen gäller för fast, rörligt eller mixat elpris.

  • Fast elpris innebär: att du betalar samma pris per kilowattimme varje månad. Själva kostnaden kommer att variera efter hur mycket el du förbrukar – fast flyttar du till lägenhet är skillnaderna normalt sett små – men priset är detsamma.
  • Rörligt elpris innebär: att pris du betalar varierar varje månad efter förändringarna på elmarknaden.
  • Mixat elpris innebär: att du betalar hälften av din förbrukning till fast elpris och hälften till rörligt elpris. 

Vi rekommenderar:

  • Välj fast eller mixat elpris om: energikostnaden står för en förhållandevis stor del av utgifterna i ditt hushåll eller om du har små marginaler i din ekonomi. 
  • Välj rörligt elpris om: energikostnaden utgör en mindre del av dina totala utgifter. Över tid har rörligt elpris varit billigare än fast elpris, men har också medfört perioder med tillfälliga pristoppar.

3) Grön el eller grön el på riktigt?

När du funderat över vilket elpris som passar dig bäst, så är det hög tid att tänka på hur du vill att den el du köper produceras. Vi tänker inte fråga om du vill ha grön el eller smutsig el, för svaret på den frågan är väl självklart, eller hur? Men vi skiljer även på grön el och grön el på riktigt. Så här:

  • Grön el är el producerad av förnybara källor som sol, vind eller vatten, och det erbjuder de flesta elhandelsbolag idag. Men många av dem säljer samtidigt också fossilel (från olja eller kol) eller kärnkraftsel (som är fossilfri men inte förnybar) – och det tycker inte vi är grön el på riktigt.
  • Grön el på riktigt är grön el från ett bolag som går hela vägen och bara erbjuder grön el, inget annat. Som vi på Skånska Energi, med flera andra.  

4) Jämför och välj elhandelsbolag

OK, du har valt elpris, du har valt grön el på riktigt (hoppas vi). Dags att välja vilket elhandelsbolag som ska få ditt förtroende. Läs som sagt vår guide med de 5 viktigaste sakerna när du väljer elavtal. Tänk särskilt på det här:

  • Jämför noga. Ta god tid på dig och jämför olika bolag, avtal och erbjudanden. Det lönar sig, vi lovar! Det enklaste sättet är att fråga efter jämförspriset, som alla bolag är skyldiga att ge dig. 
  • Se mer än lockpriset. Som ny kund kommer du att få många lockande erbjudanden av elbolagen. De gäller ofta bara en begränsad tid som till exempel första halvåret, så tänk på att jämföra kostnaden för tiden därefter också. Se också upp för jättelåga lockpriser som ”el till inköpspris” och liknande: höga avgifter tillkommer och det blir dyrare i slutändan. 
  • Undvik lång uppsägningstid. Uppsägningstiden för elavtal varierar mellan olika bolag. Standard i branschen är 3 månader, och du ska inte acceptera längre uppsägningstid än så. 

5) Gör ett aktivt val!

Om du inte gör ett aktivt val av elavtal och elhandelsbolag själv så får du el i dina uttag ändå – men till mycket sämre villkor. Då får du ett så kallat anvisningsavtal eller tillsvidareavtal, oftast med ditt elnätsbolag. Det anvisade elpriset är högre, i regel mycket högre, än de avtal marknaden annars erbjuder. 

Vi hjälper dig med ditt första elavtal

Har du funderingar kring att välja elavtal? Kontakta oss, vi hjälper dig reda ut begreppen och hitta svar på dina frågor. Och om du vill så hjälper vi dig gärna hitta ditt bästa elavtal med 100 % grön el. Hos oss får du alltid en personlig el-kontakt!

Ring vår kundservice på 046-507 00 eller mejla till kundservice@skanska-energi.se

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Här hittar du alla viktiga dokument ochavtalsvillkor.

Avtalsvillkor och blanketter