28 sep 2023

7 Energitjuvar du ska ha koll på

Har du koll på energitjuvarna i ditt hem? Här listar vi några av de viktigaste och hur du sätter stopp för dem.

 1. Inomhustemperaturen
  Jo, visst är det mysigt att ha det riktigt varmt och skönt inomhus nu när det blir allt kallare utomhus. Men tänk på att för de flesta hem står uppvärmningen för en stor del av energiförbrukningen. Och du vet väl att varje grad du kan sänka motsvarar en minskning av energiförbrukningen med 5 procent! Så, prova att sänka värmen ett par grader och kompensera med att ta på dig en tröja eller mysa till det med en filt.
 2. Varmvattnet
  Fri tillgång till varmvatten är något vi tar för givet i moderna hem, men det är bra att komma ihåg att det också går åt en hel del energi för att värma vattnet. Kan du vänja dig vid att duscha några minuter kortare tid och använda snålspolande duschmunstycke så kommer du att spara en hel del pengar på ett år. Och för dig som gillar att sjunka ner i ett varmt bad, tänk på att det går åt tre gånger så mycket energi till det som till en dusch. Två tips till: Handdiska inte under rinnande vatten och tvätta i 40 grader istället för 60.
 3. Elektrisk golvvärme och elektriska handdukstorkar
  Uppvärmning har vi redan nämnt, men elektrisk golvvärme och elektriska handdukstorkar förtjänar att lyftas fram särskilt då de är extra energislukande. När elpriserna är höga, använd din golvvärme så lite så möjligt och handdukstorken… ja varför inte stänga av den helt? Då spar du snabbt pengar.
 4. Dina fönster
  Du vet säkert att det finns energisnåla fönster med riktigt bra isolervärden, och att byta till sådana är en riktigt bra idé för att minska energiläckaget i ditt hem. Men om du redan gjort det eller om en sådan investering kanske inte funkar just nu, så finns det en annan viktig sak du kan göra: se över tätningslisterna. Fönster – och dörrar – med slitna lister är en energitjuv som är lätt att förbise, att byta lister däremot en förhållandevis enkel åtgärd. Extratips: fördragna gardiner minskar energiförlusten lite till.
 5. Kyl och frys
  Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning. Frosta av frysen regelbundet och när det är dags att köpa nytt, tänk på att välja produkter med bra energimärkning.
 6. Tvättmaskin och torktumlare
  Tvätten är ett av de moment i hushållet som drar mycket varmvatten, samtidigt som torktumling av tvätt drar mycket el. Så tänk på att alltid köra full maskin, sänk temperaturen som sagt, slopa förtvätten och använd spar/EKO-program. Torktumla så lite som möjligt! Torktumlaren kan dra upp till tre gånger så mycket energi som tvättmaskinen. Lufttorka tvätten om du kan för att minska användningen av torktumlare. Du kan också sätta in en avfuktare där du torkar tvätt för snabbare resultat. Jo, den drar också el, men, mycket mindre än torktumlaren.
 7. Lampor och standby
  Två av de allra vanligaste energispartipsen du kan läsa om är ”byt till LED-lampor” och ”skippa standby-läget”. Och visst, de är bra tips, men vi tänker att de flesta idag redan har gått över till LED- eller andra lågenergilampor – så därför kommer den energitjuven sist på vår lista. Stand by-läget då, på tv, dator med flera elektriska apparater? Jo, även stand by-läget stjäl energi i onödan, men faktum är att nyare apparater har mycket låg stand by-elförbrukning. Så: tänk särskilt på att helt stänga av äldre apparater.