Veckorekommendationer v 50, 9:a - 15:e december
Elmarknaden fortsatte att vara volatil under förra veckan. Veckan startade med högre priser, likt föregående vecka. Temperaturen i början av veckan är några grader kallare än normalt för säsongen, men den förväntas stiga och ligga något över genomsnittet mot slutet av veckan. Prognosen indikerar nederbörd över det normala. Vi förutspår att priserna kommer att sjunka något efter mitten av veckan, men att de kommer vara höga under kvällstimmarna, ofta över 2 kronor per kilowattimme under de dyraste timmarna.
Situationen i Mellanöstern påverkar marknaderna för olja och gas, vilket skapar osäkerhet. Fyllnadsgraden i de europeiska gaslagren är nästan 10 % lägre än förra året vid denna tidpunkt. Hoppet står till att mer flytande gas kan levereras till Europa under december, vilket inte var fallet i november.
Det skiftande vädret och stigande gaspriser kan leda till stora prisskillnader både från dag till dag och under dygnet, särskilt i södra Sverige, där priserna är kopplade till Tyskland. Ett högt gaspris där kan leda till märkbara prisökningar här.
Inget nytt är ibland gott nog – kärnkraften levererar fortfarande på cirka 88 % av installerad kapacitet, och Forsmark 3 är fortfarande ute för en förlängd revision fram till slutet av januari 2025.
Priserna för fastprisavtal har ökat under de senaste veckorna, men för dem som vill undvika oväntat höga elräkningar under vintern är det fortfarande ett bra läge att teckna fastprisavtal. Det rörliga priset har varit lågt under 2024 fram till oktober, men en kall period och problem med kärnkraften kan snabbt förändra detta. Priserna för november var mycket högre än för oktober, främst på grund av svag vindkraftsproduktion. För den som vill ha trygghet i att veta vad varje kilowattimme kommer att kosta nästa år, är fastprisavtal det bästa alternativet. Notera att fastprisavtal inte kan sägas upp under avtalstiden.
------
Detta hände under november månad
Det har varit stora prisrörelser i elpriserna under månaden. För kunder med rörligt månadspris hamnade priset på ca 120 öre/kWh inklusive moms i elområde 4. Månadspriset för november blev därmed mer än dubbelt så högt som för oktober 2024 men runt samma nivå som november 2023.
Väder
November spretade temperaturmässigt åt olika håll. I södra Sverige både började och slutade november mycket milt. Redan månadens första dag sattes temperaturrekord vid flera kuststationer och Oskarshamn uppmätte hela 16,9°.
I mitten av månaden, från den 17:e började dock kall luft leta sig ned över landet och under ungefär en veckas tid var det vinterlikt i så gott som hela Sverige. Månadens största snödjup i Götaland sågs i Munka-Ljungby i Skåne med 20 cm snö.
Den vintriga känslan i södra Sverige blev dock kortvarig då kalluften den 25:e snabbt ersattes av betydligt högre temperaturer. Som exempel steg temperaturen på Uppsala flygplats från -16,3 till +10,2° under loppet av ett dygn.
Större delen av Sverige fick en torr eller mycket torr november, i Kalmar var det den torraste november sedan 1920! Månaden blev blåsigare än normalt i norra Sverige medan det i södra Sverige blev nära det normal vindproduktion.
(Källa: SMHI)
Blandade priser
Medelspotpriset steg i november i samtliga fyra elområde från låga nivåer under oktober. Priset i elområde 4 steg kraftigt och orsaken till detta står i stor utsträckning att finna utanför landets gränser. Under en relativt lång period under månaden var det både mulet och närmast vindstilla i våra södra grannländer vilket ledde till kraftigt höjda priser på el i Tyskland. Den uteblivna vinden har inneburit ökad elproduktion med hjälp av gas i Tyskland och lagernivåerna har minskat snabbare än väntat.
Under 42 timmar under november var priset* på elbörsen noll eller under noll i elområde 4. Det högsta timpriset* under november i SE4 inträffade under onsdagen den 6:e november mellan klockan 17 och 18 då priset på elbörsen var över 550 öre/kWh! Som lägst var elpriset -2,5 öre/kWh den 15:e november mellan klockan 23 och 00. Den 30/10 var första dagen då marknaden skulle anpassas till den nya flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden. Efter en månad med ny modell har diskussionerna fortsatt om de stora prisskillnaderna beror på ny modell eller om det är de stora svängningarna i elproduktionen som orsakat prisskillnaderna. Det man kan se är att priset i de två nordligaste elområdena allt oftare skiljer sig åt och att det är elområde 2 som har lägst pris.
Kärnkraft
Planeringen av revisionerna vid kärnkraftverken har stor betydelse för tillgången på el. Kärnkraftsproduktionen har legat runt 85 procents tillgänglighet under november. Årets arbeten har förflutit normalt med undantag för Forsmark 3 som aviserat en försening som innebär att verket inte förväntas tillbaka förrän i slutet av januari 2025, vilket är något oroande för vintern. Olkiluoto 3 i Finland hade ett kort produktionsstopp under månaden men kunde snabbt återstartas.
Råvaror
Lagernivåerna för gas som sett så bra ut inför vintern minskade i rask takt under november. Det kommer flera oroande signaler gällande gasmarknaden, både när det gäller situationen i Mellanöstern, tillgången till den sista ryska gasen genom Ukraina och utbudet av flytande gas. Det finns risk för fortsatt stigande gaspriser beroende på hur vädret utvecklar sig. Kommer det nya perioder med kyla och svag vind kan priset på gas stiga ytterligare om inte importen av flytande gas kan ökas. Gaspriset sätter nivån för hur högt elpriset även i södra Sverige kan bli i samband med priskoppling mot den tyska marknaden. En enkel tumregel är att produktionskostnaden för el från ett gaskraftverk är ungefär dubbla priset på gas.
Sidledes priser att vänta under december
December har inletts med relativt normala temperaturer men med mindre nederbörd än normalt och ganska lite vind. Bristen på vind innebär att priset rusar på främst kvällstimmarna i södra Sverige när priset kopplas ihop med prisnivån i Tyskland. Slutet av månaden innebär nästan tio dagar med mindre efterfrågan i och med jul- och nyårshelg vilket innebär mindre efterfrågan på el. Totalt sett tror vi att genomsnittet december kan hamna på ungefär samma nivå som november. Möjligheten för negativa priser minskar kraftigt men kan finnas kvar under låglasttid på helger i samband med mycket vind. Som nämnts tidigare finns det risk för riktigt höga priser under topplasttimmarna mellan klockan 17 till 19 på vardagar.
För kunder med timprisavtal gäller det som alltid att vara aktiv och följa marknaden dagligen. Genom att ha koll på timpriserna och flytta elanvändningen under dygnet går det att dra fördel av sitt timprisavtal.
Import/Export
För närvarande (4:e december) exporterar Sverige ungefär 2500 MW effekt till våra grannländer. Vill du veta mer om hur elen flödar inom och mellan länderna som Sverige har förbindelser till? Om du följer länken kommer du till Svenska Kraftnäts webbplats Kontrollrummet med ständigt uppdaterad statistik.
*Elpriserna sätts på den nordiska elmarknaden Nord Pool bl.a. för elområde SE4. Till dessa elpriser tillkommer olika avgifter, elskatt, moms och elnätsrelaterade kostnader.