Veckans prisanalys för vecka 25 (16 – 22 juni)
Elpriser kortsiktigt: Torrare väderprognoser och mindre vind har fått elpriserna att stiga något. Prisnivån förväntas ligga på ungefär samma nivå under innevarande vecka som i förra veckan.
Elpriser långsiktigt: Månadsprognosen från SMHI visade att temperaturen i Norden ligger något under normalen från den 18:e juni fram mot början av juli och därefter nära normalen mot slutet av juli. Det finns fortfarande ett betydande överskott av vatten i magasinsområdena vilket innebär gynnsamma förhållanden för låga elpriser under juni/juli med det överskott som finns just nu.
Prisrisker: Normal vindkraftsproduktion gör att vi förväntar oss sidledes elpriser i veckan men fortsatt samma profil; lägst priser mitt på dagen och högre kväll och natt.
Temperatur: Veckan inleds med återgång till lite mer växlande väder efter helgens högtrycksrygg. Temperaturer strax under normalt väntas kommande vecka.
Solcellsproduktion: Mindre sol och mer normal vind innebär fortsatt låga dagtidspriser men förmodligen inte negativa priser under måndag till fredag.
Vind: Med återgång till mer växlande väder ökar vinden något.
Nederbörd: Torrare väderutveckling väntas . Den så kallade hydrobalansen ligger på ca 6 – 7 TWh överskott.
Kärnkraft: Kärnkraftskapaciteten i Norden är fortsatt kraftigt reducerad och tillgängligheten ligger runt 65 %. Olkiluoto 2 har underhållsstopp i Finland, Ringhals 3 och Oskarshamn 3 ute på underhåll i Sverige. Förra veckan kom nyheten att man hitta nya sprickor i delar av den franska kärnkraftsparken (reaktorn Civaux 2). Ytterligare inspektioner i andra kärnkraftverk med liknande konstruktion och ålder skall utföras av myndigheten ASNR. Eventuella nya sprickor kan driva upp terminspriset på el i Frankrike samt spilla över till importberoende närliggande länder såsom Tyskland och i andra ledet även Sverige inför kommande vinter.
Gaslager: Man ser fortsatt en risk i att konflikten kan komma att störa importen av LNG i Europa under den mycket viktiga påfyllnadssäsongen vilket fått gaspriset att stiga.
Politik: Stridigheterna mellan Iran och Israel fortsätter att ge bränslemarknaderna en skumpig färd framåt. Men under gårdagen signalerade Iran att man söker ett slut på fientligheterna med Israel vilket fick oljepriset att rekylera tillbaka ned en aning, efter starka uppgångar de senaste dagarna och aktiebörserna tog ett skutt uppåt i USA och Europa.
Månadskommentar för maj:
Elpriser*
Elanvändningen i maj var lägre i Nord Pool området och samtliga svenska elområde jämfört med april. I Nord Pool området användes 29,3 TWh (-1,6 TWh jämfört med föregående månad). I Sverige användes knappt 10 TWh el i maj (- 0,6 TWh). En förklaring till den lägre elanvändningen under maj är att utomhustemperaturen var högre jämfört med månaden innan. I SE4 var priset i princip oförändrat sedan april på ca 85 öre. Prisnivån är dock ca tio öre högre än samma månad 2024. Den lägsta timpriset på elbörsen NordPool i elområde 4 under maj 2025 inträffade den 13 maj kl. 20:00–21:00, då spotpriset var –36,81** öre/kWh. Det högsta timpriset inträffade den 21 maj kl. 21:00–22:00, då priset nådde 117,87 öre/kWh**.
Väder
Maj 2025 utmärkte sig med snabba kast mellan varma och kalla perioder. Nederbörden lös till stora delar med sin frånvaro de första tre veckorna innan lågtryck bröt igenom med ihållande regnområden och skurar, men på sina håll även snö eller blötsnö. Den 4 maj uppmättes -12,0° i Latnivaara, vilket blev månadens lägsta temperatur. Frostnätter förekom långt söderut och tidigt den 5 maj uppmätte Halmstad flygplats -3,4°, vilket för stationen är den lägsta uppmätta majtemperatur som uppmätts där sedan 1941. Varmast blev det den 20 maj då Ronneby-Bredåkra uppmätte 27,1°, vilket också blev månadens preliminärt högsta temperatur.
Maj 2025 blev torr i norra Götaland, Svealand, sydligaste Norrland och norra Norrland. I södra Götaland och mellersta Norrland föll däremot mer nederbörd än normalt för årstiden. Lågtryck som passerade över Norrland och som låg ute på Norska havet gav blåsigt väder i landets mellersta och norra delar. Det förekom också lågtryck i söder och över Baltikum, vilka vid två tillfällen blev seglivade och främst gav något blåsigare väder än normalt i Östersjölandskapen och östra Svealand.
Elproduktion
Elproduktionens under maj fördelas enligt följande: Kärnkraft 29% vattenkraft 35%, vindkraft för 26% av elproduktionen och övriga kraftslag 10%. Det är framför allt vattenkraft som producerat mindre under maj medan både vindkraft och kärnkraften har producerat mer under månaden. Elförbrukningen var rekordlåg, cirka 7% under snittet för april, driven av det varma vädret och minskat värmebehov.
Råvaror
Det genomsnittliga månadspriset för gas sjönk något under maj jämfört med april. Priset på gas har varit fallande under månaden på grund av ekonomisk oro orsakad av handelskriget. Fyllnadsgraden i gaslagren är ökade från bland annat tack vare hög import av flytande gas.
Pristro för juni
En fortsatt volatil omvärld med både geopolitisk oro kring fredsavtal eller ej i Ukraina samt makroekonomisk oro med Trumps utspel kring tullar eller ej har fortsatt skaka om den finansiella världen. Väderutvecklingen för juni ser ut att innehållande växlande väder med en hel del nederbörd och temperaturer runt normalt. Inga ytterligare problem har rapporterats från de pågående kärnkraftrevisionerna och det är därmed bara Oskarshamn 3 som aviserat längre förseningar. Vi tror på fortsatt låga priser under sommaren men med en viss oro för tilltagande prisområdesskillnader inom landet. Bortfall av stora kärnkraftverk påverkar vanligen överföringskapaciteten i elnätet och då kan det bli höga priser i det dåligt balanserade elområde 4. Väderutvecklingen på kontinenten påverkar efterfrågan på kylning och den Iberiska halvön fick en rekordtidig värmebölja direkt i junis inledning med temperaturer nära 40 grader.
För kunder med timprisavtal gäller det som alltid att vara aktiv och följa marknaden dagligen. Genom att ha koll på timpriserna och flytta elanvändningen under dygnet går det att dra fördel av sitt timprisavtal.
Import/export
För närvarande (9:e juni) exporterar Sverige ungefär 2300 MW effekt till våra grannländer. Vill du veta mer om hur elen flödar inom och mellan länderna som Sverige har förbindelser till? Om du följer länken kommer du till Svenska Kraftnäts webbplats Kontrollrummet med ständigt uppdaterad statistik.