8 jul 2024

Senaste nytt om energimarknaden

Veckorekommendationer v 28, 8:e till 14:e juli


Under semestern kommer vi att publicera en mindre omfattande veckoanalys eftersom vår tillgång till egna väderprognoser är begränsad. Det ostadiga vädret fortsätter med växlande kraftiga lokala regnskurar och temperaturer runt 20 grader. Det efterlängtade högtrycksbetonade sommarvädret ser ut att dröja ytterligare. Priserna varierar kraftigt mellan timmarna, särskilt på sena kvällar då de är mycket höga, förutom när det blåser kraftigt. Priset på elbörsen stiger över en krona per kilowattimme när solelproduktionen minskar och dyrare kraftslag måste täcka upp för efterfrågan.

Vi förväntar oss att elpriserna kommer att ligga på samma nivå som i början av veckan. Priserna kommer att vara stabila på nätterna, väldigt höga på kvällarna och låga mitt på dagen. För kunder med timpris som brukar flytta elanvändningen till nätterna är det nu viktigt att istället försöka använda elen under dagtid för att dra nytta av överskottet från väderberoende kraftproduktion.

Underhållsarbeten på kärnkraftverken fortsätter. För närvarande är följande anläggningar påverkade: Anläggning 3 (1081 MW) är stängd för årligt underhåll och förväntas vara i drift igen den 18 juli. Ringhals 4 går på halv kapacitet på grund av tester fram till den 10 juli. Forsmark 1 (990 MW) är ur drift för årligt underhåll fram till den 27 juli.

De blötare väderprognoserna bidrar till att priset för fastprisavtal sjunker något. Om du vill ha tryggheten i att veta vad varje kilowattimme kostar under det kommande året är fastprisavtal det bästa alternativet. Fastprisavtal kan inte avbrytas under avtalstiden. Jämför gärna vårt erbjudande på den oberoende prisjämförelsetjänsten elpriskollen.se.

Veckokommentaren kommer att pausa under vecka 29, 30 och 31 på grund av semester. Vi är tillbaka igen den 7 augusti.

 

Det här hände under juni 2024:

 

Elpriser


Under juni har det varit stora prisrörelser i elmarknaden. Månadspriset för juni var 14 öre högre än i maj 2024, men cirka 50 öre lägre än juni 2023.

 

Väder


Efter några varma dagar i början av juni dominerades större delen av månaden av lågtryck, vilket resulterade i svalt och ostadigt väder. Efter midsommar kom några dagar med högsommarvärme, där temperaturen lokalt översteg 30°. Mot slutet av månaden återgick vädret till att vara svalare. Den högsta temperaturen under månaden var 32,0° i Uppsala den 28 juni, och den lägsta var -2,4° i Ljusnedal i Härjedalen den 7 juni. Nederbörden varierade mycket, vilket är typiskt för sommaren med många regnskurar. Det var torrast i inre och norra Svealand samt sydligaste och nordöstra Norrland. Den högsta dagliga nederbörden var 59,2 mm i Laholm i Halland den 12 juni.

 

Elpriser


Systempriset och spotpriserna steg i alla svenska elområden under juni. Vårflodens tillrinningar och den varma vädret under maj kulminerade och ledde till högre priser i juni. Timpriserna varierade stort under månaden. Det högsta timpriset i SE4 var över 250 öre/kWh den 4 juni mellan klockan 20 och 21, medan det lägsta var -42 öre/kWh den 9 juni mellan klockan 14 och 15.

Negativa elpriser förekom vid flera tillfällen, sammanlagt under 42 timmar i elområde 4 under juni, men det var färre timmar än i maj. Negativa priser uppstår när elproduktionen överstiger efterfrågan, vilket kan bero på svårigheter att justera produktionen, öka elanvändningen eller lagra el. Spotpriset påverkas av bränslepriser, vind och nederbörd. I Norden, med stor andel vatten- och vindkraft samt eluppvärmning, spelar vädret en viktig roll.

Elpriserna borde bli noll när utbudet överstiger efterfrågan, men de kan bli negativa om producenter har höga kostnader för att starta och stoppa produktionen. Att sälja med förlust under vissa timmar kan täckas av högre priser under andra timmar, vilket gör det lönsamt i genomsnitt. Producenter kan också ha andra intäkter, som subventioner eller avtal med kunder, som täcker de negativa priserna.

 

Kärnkraft


Ringhals 3 (1081 MW) stängdes för årligt underhåll den 15 maj och förväntas vara i drift igen den 18 juli. Ringhals 4 går på halv kapacitet på grund av tester fram till den 10 juli. Forsmark 1 (990 MW) är ur drift för årligt underhåll fram till den 27 juli.

 

Råvaror


Elhandelsavtal med fast pris har sjunkit under månaden på grund av förbättrad hydrologi i det nordiska systemet samt fallande priser på gas och utsläppsrätter.

 

Prognos för juli

 

Under juli sjunker efterfrågan på el i takt med semestertiden. Vi tror dock att de lägsta elpriserna var under vårfloden i maj-juni. Om vädret på kontinenten leder till ökad efterfrågan på kylning kan elpriserna stiga, särskilt under topptimmarna som är från sen kväll till tidig förmiddag. Vi förväntar oss att nuvarande prisprofil fortsätter i början av juli med höga priser på morgonen och tidig kväll, låga priser mitt på dagen, och negativa priser på helger och soliga, blåsiga dagar. Kunder med timprisavtal bör följa marknaden dagligen och anpassa elanvändningen för att dra fördel av låga priser.

 

Import/Export

 

För närvarande (8 juli) exporterar Sverige ungefär 2000 MW effekt till grannländerna. För mer information om elflöden inom och mellan länder, besök Svenska Kraftnäts webbplats Kontrollrummet för uppdaterad statistik.

 

Elpriser


Elpriserna på den nordiska elmarknaden Nord Pool, inklusive elområde SE4, inkluderar avgifter, elskatt, moms och elnätskostnader.