31 mar 2020

Extra energi – så funkar din powernap

Tappar du energi efter lunch, och har svårt att prestera på topp? Då kanske en powernap är något för dig. Men det fungerar inte för alla – prova dig fram och optimera din egen siesta.

Vad brukar du göra om du plötsligt tappar energi och blir trött i vardagen? Frågan ställde vi i vår kundundersökning och svaret ”tar en tupplur” kom på tredje plats efter fysisk aktivitet och en kopp kaffe. Men hur ska den där tuppluren se ut för att vara effektiv? 

Vårt mänskliga sömnmönster, med en lång nattsömn och en lång vakenperiod skiljer oss från de flesta däggdjur. Det är långt mer vanligt att sova i kortare perioder utspridda över dygnet. Det finns forskare som hävdar att vårt sömnmönster inte är helt naturligt utan inlärt, och att vi i själva verket skulle må bättre av en uppdelad sömn.

I en del kulturer är det fullt accepterat att ta en tupplur på eftermiddagen, medan vi i andra delar av världen lever efter ett effektivitetsideal som rimmar illa med en siesta efter lunch. Men kanske hade vår effektivitet ändå ökat om vi gav oss den där lilla energiboostande sömnen även mitt på dagen? Särskilt om du har ett mycket koncentrationskrävande yrke, där säkerhet är viktigt.

De möjliga goda effekterna av en tupplur är flera:

  • Du blir piggare.
  • Du presterar bättre
  • Du gör färre misstag och orsakar färre olyckor.
  • Du får bättre minne.
  • Du får bättre immunförsvar.
  • Du får lättare att lära dig saker.

Du får en känsla av välbehag, av att ha unnat dig något lyxigt.

De flesta forskare är överens om att en powernap inte ska vara längre än 30 minuter. Optimalt är 10 - 20 minuters sömn. Om du sover för länge mitt på dagen riskerar du i stället negativa effekter: du kan bli groggy och dåsig och det kan ta en stund innan du känner dig helt alert igen. Då har du sovit så länge att du hunnit sjunka ner i djupsömnen. 

Om du sover sent på dagen kan du få svårt att somna på kvällen – detta kan bidra till en ond cirkel då du sover på dagen för att du sovit dåligt på natten och så vidare. Tidig eftermiddag, efter lunch verkar vara optimalt. Ett extra knep är att dricka en kopp kaffe innan du somnar: då kommer koffeinet ha kickat in lagom tills du vaknar. Precis som när du ska sova på kvällen är det bra om du kan lägga dig på ett mörkt, tyst och svalt ställe.

Forskningen är inte helt överens i frågan om hur bra en powernap för vår sömnrutin. Men det är tydligt att det förekommer flera goda effekter, som kan vara individuella. Så ta till dig rönen, och prova dig sedan fram till vad som funkar bäst för dig.

Hör gärna av dig och berätta för oss om ditt bästa powernap-knep!

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal