12 okt 2023

Glöm inte: förnybar el till din elbil!

Att byta bensin- eller dieselbilen till en elbil eller laddhybrid är ett av de bästa hållbara valen du kan göra. Fast: bara om du är säker på att du laddar den med förnybar el.

 

I juli sprängdes ännu en drömgräns för laddbara personbilar i Sverige: en halv miljon. Så många elbilar och laddhybrider rullar nu på våra vägar. Det motsvarar cirka 10 procent av den totala personbilsflottan.

 

Ett bra val

Var tionde bil är nu alltså en elbil eller en laddhybrid. Bara i år har fram till och med juli 72 000 nya laddbara personbilar tillkommit. En fantastisk utveckling! För dig som vill och/eller behöver äga en egen bil är elbil onekligen ett av de bästa valen du kan göra för att minska din klimatpåverkan och bidra till en bättre miljö.

 

Inga direkta koldioxidutsläpp, men…

Helt eldrivna fordon ger inga direkta koldioxidutsläpp alls när vi använder dem. Utsläpp och miljöbelastning sker däremot vid tillverkningen av elbilen (framför allt av dess batteri), liksom vid all fordonstillverkning. Det är en omständighet som är svår att komma undan och som de flesta nog är medvetna om.

 

…smutsig el = smutsig elbil

Men det finns en annan källa till koldioxidutsläpp som elbilen kan bidra till, som inte alla tänker på: utsläpp orsakade av den el som elbilen använder. Laddar du din elbil med el producerad av kolkraft eller oljekraft till exempel, så bidrar du till produktionen av smutsig el och till fortsatta koldioxidutsläpp. Även om din egen bil inte släpper ut ett milligram CO2 när du kör den. Smutsig el = smutsig elbil, så enkelt är det.

 

Välj förnybar el till din elbil

Så, för att sammanfatta: väljer du elbil för att minska din klimatpåverkan och bidra till en bättre miljö – glöm då inte att också välja förnybar el när du laddar din elbil.

Bor du i eget hus laddar du elbilen från en laddbox kopplad till din hushållsel. Har du redan ett avtal för förnybar el därhemma – och det har du väl! – är saken klar. Om inte så är det lätt att byta. Skånska Energi erbjuder endast 100 % förnybar el från vattenkraft.

Bor du i hyreslägenhet eller bostadsrätt? Hör med din hyresvärd eller förening om vilken el fastighetens laddutrustning använder. Skånska Energi säljer förnybar el och smarta energilösningar till bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och företag.

 

Läs mer om 100% förnybar el här: Ursprungsmärkning (skanska-energi.se)