8 maj 2019

Grön el och laddstationer hand i hand

När en av våra största elhandelskunder, Polykemi i Ystad, ville satsa på laddstationer för elbil var Skånska Energilösningar det naturliga valet.

”Den som slutar vara bättre, slutar vara bra.” De orden har under femtio års tid varit vägledande för familjeföretaget Polykemi i Ystad, en gång uttalade av grundaren Hugo Jönsson.

Polykemi är ett industriföretag som arbetar med specialiserad förädling av plastråvara till en rad olika produkter och tillverkare. Vid anläggningen i Ystad jobbar 200 anställda (av 300 anställda totalt), vilket gör Polykemi till en av sydöstra Skånes största privata arbetsplats. Därtill finns dotterbolag och kontor i Kina, USA, Tyskland, Tjeckien och Danmark.

Grön el en självklarhet

23 gigawattimmar. Så mycket el använder Polykemi varje år och det är 100 % grön el från Skånska Energi. Polykemi är sedan länge en av våra största elhandelskunder.

– Grön el är viktigt för oss, ja en självklarhet för vår strävan att göra ett så litet klimatavtryck som möjligt, i och med att vi använder så mycket el som vi gör, säger Jacob Hafström, Polykemis inköpschef.
Elen är en stor kostnad i Polykemis tillverkning, så elpriset har stor betydelse för verksamheten. Därför har Jacob tät kontakt med Helena Käll, Skånska Energis företagssäljare.

– Vi stämmer av prisläget på elmarknaden minst en gång i veckan och gör små justeringar i vår elhandelsportfölj när det behövs. Ett par gånger om året träffas vi för en mer djupgående genomgång.

Fulladdade från mötet

Sedan i höstas går en liten del av de där 23 gigawattimmarna el även till sex laddstationer som är installerade av Skånska Energilösningar.

– Vi ställer om vår bilpark med allt fler laddbara fordon och kände att det var dags för en lite större satsning på laddmöjligheter. Eftersom vi redan har ett så bra samarbete med Skånska Energi var Skånska Energilösningar ett naturligt val för att leverera laddstationerna, säger Jacob Hafström.

– Vi vill också göra det lättare för våra medarbetare att göra bra klimatval och vi vill kunna erbjuda våra besökare laddning. Vi har redan haft flera kunder som blivit glada över att kunna köra ifrån mötet hos oss fulladdade.

Hjälper Volvo återvinna

Plastindustrin är ännu till stor del beroende av olja, men användningen av återvunnen plast ökar allt mer och utvecklingen av fossilfri plast går starkt framåt. Polykemi är delaktig i både och.

– Idag är mer än en fjärdedel av plastråvaran vi arbetar med återvunnen. Vårt dotterbolag Rondo är specialiserat på återvunnen plast och levererar bland annat till Volvo Cars, som har ambitionen att ha 25 procent återvunnen plast i sina bilar till 2025, säger Jacob Hafström.

Ett annat dotterbolag, Scanfill, fokuserar på miljövänliga alternativ för förpackningsmaterial.

– Scanfill utvecklar dels plastmaterial där 50 procent av oljeråvaran är ersatt med mineral, dels med 100 procent oljefri bioplast gjord på sockerrör. En större omställning av plastindustrin till hållbar produktion och hållbara material kommer att ta tid – men den är fullt möjlig.

Vill du också få grön el på ditt företag? Kontakta Helena Käll för ett kostnadsfritt möte! Ring 046-507 23 eller mejla helena.kall@skanska-energi.se

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Dag för smarta energilösningar! Kontakta Skånska Energilösningar.

Kontakta Skånska Energilösningar