Även små, men medvetna och hållbara val gör skillnad i längden. Vad kan just du göra för att minska din klimatpåverkan? Det finns faktiskt ganska mycket man kan göra.
Vi måste drastiskt minska våra utsläpp av växthusgaser för att bromsa den globala temperaturökningen och de därmed följande klimatförändringarna. Ansvaret vilar på såväl politiker och näringsliv som privatpersoner.
Ingen kan göra allt men alla kan göra något, heter det ju. Och om vi redan gör något, så kan vi ofta också göra något lite mer. Alla de där små ”något”, alla hållbara val vi gör i litet som stort, de gör skillnad över tid. Även om vi kanske inte gör dem varje dag.
Du behöver inte lämna bilen till skroten, klippa kreditkortet, gå över till en diet på bark och sjögräs eller duscha kallt varje morgon. Men om du till exempel:
- tar cykeln till affären ibland, kanske när inköpslistan är kort
- åker buss och tåg varannan gång när du ska hälsa på moster Signe i Hässleholm (skulle du till äventyrs bo i Hässleholm själv, så promenera!)
- sänker din inomhustemperatur en grad, eller två
- äter två köttfria middagar i veckan
- skyndar dig lite i duschen och tvättar på 30 och 40 grader
…så gör du skillnad, och inte så lite heller jämfört med om du inte gjort nåt alls.
Här är tio förslag på hållbara val du kan göra i din vardag. Det finns förstås många många fler saker du kan göra! Fundera över vilka som kan funka i ditt liv. Prova ett denna veckan, ett annat nästa så hittar du säkert några val att hålla fast vid efter hand. Lycka till!
- Kör mindre bil. Våra resor och transporter står för en tredjedel av växthusgasutsläppen inom landets gränser, och av dessa står privata bilresor för hälften. Så, prova att ersätta längre bilresor med att resa kollektivt då och då. Se om du kan få till samåkning till jobb eller aktiviteter. ”Res kollektivt när du kan, ta bilen när du måste” är en bra devis!
- Cykla mer. Statistik visar att hälften av alla bilresor i tätort är kortare än 5 kilometer. Fem kilometer – det är en sträcka de flesta kan cykla på 15-30 minuter. Så, när du har tid, ta för vana att ta cykeln istället för bilen de där kortare ärendena: kompletteringsköpen i mataffären, till gymmet eller lämningen på dagis. Cyklar du får du dessutom gratis motion och ”rensa-skallen-tid”!
- Ät mindre och bättre kött. Maten vi äter står för ungefär en fjärdedel av vår klimatpåverkan. Kött och mejeriprodukter står för hela tre fjärdedelar av all vår mats klimatpåverkan. Så, att äta mindre kött och att då också passa på att äta ekologiskt/miljömärkt kött är en utmärkt idé. Ta en köttfri dag i veckan eller två, och utforska vegetarisk matlagning.
- Ät mindre rött kött och ät upp! Klimatavtrycket för ett kilo nötkött är sex gånger så stort som för samma mängd kyckling. Att minska på intaget av rött kött är alltså en riktigt bra idé. Tänk också på att äta upp – det vill säga släng så lite mat som möjligt. Spara rester och gör nya rätter av dem dagarna efter, sätt ihop två rester till en lunchlåda – var kreativ!
- Sänk temperaturen en grad (eller två). Även om du bara köper 100 procent grön el från Skånska Energi – och det gör du förstås! 😊 – så är det alltid bra att försöka minska din energianvändning där och när du kan och spara på allas våra resurser. Dessutom kan du ju spara pengar som du kan ha till något annat kul. I många svenska hem står uppvärmningen för cirka hälften av elförbrukningen. Prova att sänka din inomhustemperatur med en grad (eller två). Varje grad motsvarar 5 procent av din energianvändning för uppvärmning.
- Spara på varmvattnet. Varmvattnet står i sin tur för en fjärdedel av elförbrukningen i många hem. Prova att tvätta i 30 eller 40 grader istället för 60, använd diskmaskinen och dess EKO-program, försök duscha lite kortare tid.
- Köp en del kläder second hand. Samtidigt som produktionen av kläder och textilier orsakar stora utsläpp av växthusgaser och även står för stor negativ miljöpåverkan – så har vår konsumtion av dessa varor ökat med nära en tredjedel sedan år 2000. Det vill säga en utveckling på helt fel håll! Så, börja avstå från lågpris-slit-och-släng-kläderna och köp grejor som håller länge. Ännu hellre: börja handla mer kläder second hand. Varje plagg som får ”ett extra liv” halverar ju sin klimatpåverkan, samtidigt som du minskar din.
- Köp andra saker begagnat. Samma princip gäller förstås även för en mängd andra saker: ju fler ägare och längre användning desto mindre samlad klimatpåverkan. Nytt i ditt hem och i ditt liv behöver ju inte innebära helt nytillverkat och oanvänt. Idag finns dessutom så många olika sätt att hitta bra begagnade saker, från loppisar och second hand-affärer till marknadsplatser på nätet och auktionssajter.
- Låna, hyr och byta. Ännu bättre än att köpa är ju att låna, hyra eller byta. Funkar kanske mindre bra för kalsongerna, skolväskan eller soffgruppen 😉 men alldeles utmärkt för saker du använder mera sällan: borrmaskinen, råsaftcentrifugen eller nyårsklänningen exempelvis. Gör ett bytlånenätverk med dina grannar och vänner och upptäck hur ni kan dela saker och hjälpa varandra.
- Spara hållbart. Ett månadssparande, om än aldrig så litet, är en av de bästa vanorna du kan ge din privatekonomi. Men tänk på att hur du sparar faktiskt påverkar klimatet. Har du pengar på ett sparkonto eller i en fond, be din bank – eller motsvarande – att redogöra för hur man förvaltar pengarna. Investeras de i verksamheter som bidrar till den globala uppvärmningen – byt! Det finns en hel del fonder och sparformer som är inriktade på hållbarhet.