9 nov 2023

Hoppfullt inför vintern – men dina val gör skillnad

Med 25 år i energibranschen vet Marie Liljewall mycket om vårt elsystem och om elprisernas utveckling. Här ger Marie sin syn på elprisläget inför vintern 2023–24 och tipsar om vad du kan tänka på för att hålla kostnaderna nere.

De två senaste vintrarna har vi fått utstå perioder av mycket höga elpriser. Även om priserna sjunkit igen under året och även så här långt under hösten hållit sig på en betydligt lägre nivå, så är det klart att det finns en oro: kommer elpriserna att rusa den här vintern också?

En som vet mer än de flesta om elhandel, elpriser och elprisutvecklingen är Marie Liljewall. Hon har mer än 25 års erfarenhet i branschen i olika företag, och arbetar idag som affärsutvecklare på Kraftringen, vägg i vägg med Skånska Energis elhandelsavdelning på kontoret i Lund. Här ger Marie sin syn på elprisutvecklingen på kortare och lite längre sikt och vad du som elhandelskund kan tänka på i vinter.

Förra vintern var exceptionell

– Förra året var extremt utmanande för många elhandelskunder. Att plötsligt få flera eller rentav många tusen kronor mer i elkostnader drabbade många hårt, inte minst de som redan hade det tufft ekonomiskt. Dessbättre är vi inför kommande vinter i ett väldigt mycket bättre läge vad gäller elpriserna, säger Marie.

Varför det?

– Vi får komma ihåg att förra vintern var exceptionell genom att ett flertal olika faktorer bidrog till de värsta elpristopparna. Vattenkraften hade betydande underskott i magasinen efter en nederbördsfattig höst. Flera kärnkraftsreaktorer var ur drift en längre tid. Gaspriserna hade rusat på grund av Rysslands krig mot Ukraina. Och dessutom hade vi perioder av sträng kyla i kombination med svag vind, det vill säga ökat behov av uppvärmning samtidigt som vindkraften producerade mycket mindre.

Mild höst och välfyllda vattenmagasin

Vad är annorlunda i år?

– Ganska mycket! Den regniga sommaren som vi kanske klagade lite på i juli har gett vattenkraften välfyllda magasin. Hösten har så här långt varit mild. Kärnkraften har – ta i trä! – inte haft några stora problem. Gasberoende Tyskland har byggt upp goda lager och priserna är lägre, även om gasmarknaden är nervös just nu på grund av den förfärliga situationen i Mellanöstern.

Våra val spelar verkligen roll

Marie Liljewall lägger till ytterligare en faktor, som bidrog till att inte göra läget ännu värre förra vintern: vårt förändrade beteende.

– För oss som jobbar med elhandel och energi var det häftigt att se hur vi tillsammans faktiskt lyckades minska vår elanvändning med 5–10 procent under den mest kritiska tiden ifjol. Att det verkligen spelade roll att vi alla gjorde vad vi kunde för att spara på elen. Jag tror och hoppas vi tar den erfarenheten med oss in i nästa vinter.

Vädret avgör i slutändan

För även om det ser bra ut just nu, så finns inga garantier för att elpriserna ska hålla sig på en lägre nivå genom hela vintern. Det kan det aldrig finnas, vilket framför allt beror på vädret.

– Elpriserna vintertid är väldigt beroende av hur vädret utvecklar sig, och dessvärre är det bara cirka tio dagar fram i tiden som vi någorlunda säkert kan veta det. Kommer en ny period av sträng kyla och svag vind så kommer priserna att gå upp igen. Den politiska utvecklingen är förstås inte heller lätt att sia om. Det känns ibland som att varje dag är en ny värld på elmarknaden!

Stora prisskillnader även framöver

Hur ser framtiden ut bortom kommande vinter? Marie Liljewall och många bedömare med henne är övertygade om att det inte är sista gången vi ser stora skillnader i elpriset på kort tid.

– Sverige har satt målet att bli ett fossilfritt land till 2045. Det innebär att jättestora förändringar i både vårt samhälle och vårt energisystem behöver göras på kort tid. Jo, tjugo år är förhållandevis kort tid i sammanhanget när vi ska elektrifiera hela vår fossilberoende basindustri och vår dito transportsektor. Tills vi har byggt ikapp systemet, i åtminstone tio år till, tror jag att vi kommer att ha en elmarknad med omväxlande höga och låga priser.

Spara på värme och varmvatten!

Oavsett elprisläget så är det alltid en god idé att spara på el och energi. Maries råd i år liksom förra vintern är att i första hand titta på uppvärmning och varmvatten därhemma.

– I de flesta hushåll står uppvärmning och varmvatten för 75 procent av elförbrukningen. Gör vad du kan för att minska behovet av uppvärmning och förbrukningen av varmvatten. Ta på dig innetofflor och en extra tröja och dra ner inomhustemperaturen en grad eller två. Minska tiden i duschen på morgonen och undvik badkarsbad. Släcka lampor och stänga av standbyläget på olika apparater är förstås inte fel, men ger i jämförelse en mycket liten besparing.

Hitta ditt bästa elavtal

Ett annat tips för att hålla elkostnaderna nere är att hitta det elavtal som passar dig bäst. Marie själv och hennes familj har gått över till timprisavtal och är mycket nöjda med det.

– Timpris passar inte alla, men för oss fungerar det väldigt bra. För dig som bor i hus och kan styra en stor del av elförbrukningen till timmar med lägre pris finns en hel del pengar att tjäna. Bor du däremot i lägenhet och mest använder hushållsel blir skillnaden inte så stor. Det viktigaste är att du gör ett aktivt val av elavtal, grundat på dina behov och dina förutsättningar.

Hur gör du själv för att spara el?

– Förra vintern var vi rätt så påpälsade därhemma, och vi stängde även ner delar av huset när priserna var som allra högst. Och så sköljer jag håret i kallt vatten när jag tvättat det! På tal om hår, så har jag två bekanta som valt helt olika strategi: den ena klipper sig mera sällan nu så att frisyren kan värma bättre, den andre rakar av sig håret för att inte behöva tvätta det så ofta och därmed spara på varmvattnet!😀