1 apr 2019

Låt klämman spara elen därhemma

Under ett examensprojekt hos Skånska Energi gjorde två forskarstudenter från LTH en oväntad upptäckt: du kan minska din elförbrukning med i genomsnitt 20 procent – med hjälp av en vanlig påsklämma.

Du vet säkert att vi på Skånska Energi bara erbjuder grön el och förnybar energi från 100 % sol och vatten. Kanske vet du också att det är lika viktigt för oss att arbeta för energieffektivisering och minskad elförbrukning. Ett sätt vi gör det på är att stödja forskare och studenter från olika universitet och högskolor.

Ett världsunikt infall

Under ett pågående examensprojekt hos oss har två forskarstudenter från Lunds Tekniska Högskola (LTH) gjort en lika oväntad som häpnadsväckande upptäckt: det är fullt möjligt att minska sin elförbrukning i hemmet med i genomsnitt 20 procent med hjälp av en vanlig påsklämma.

– Ibland krävs det långa serier av laboratorieexperiment under flera år för att nå ett värdelöst resultat, ibland leder ett infall under en fikapaus till något världsunikt, konstaterar Ellen Strömberg, en av de två forskarstudenterna, med ett leende.

– Vi hade just kört fast i ett rutinmässigt försök med kongenial malplacering av den elektriska fältstyrkan i två värmeväxlarprototyper. Så vi satt och surade lite över en kopp kaffe. Plötsligt ser jag Ellen lysa upp som en sol och vifta med nån liten grej, berättar kollegan Daniel Watthén.

Klämmig laddning

Den lilla grejen i fråga var klämman Ellen haft om påsen till sina tre medhavda smörgåsar (belagda med qorn, keso och spickekorv).

– Jag pillade förstrött med dem och klämde lillfingrets blomma. Då kom tanken: skulle inte påsklämmans kvartalsubtila flextryck som försluter påsar så väl även kunna fungera som en på samma gång kompressiv och accelerativ elektronförstärkare och så att säga tjuvkoppla Lorentzkraften?!  

Ellens tanke på något mer vardagligt: kan en vanlig påsklämma effektivisera energiåtgången i elöverföringen genom våra vanliga elkablar och på så vis minska energiförbrukningen? Ellen och Daniel började testa och förstod snabbt att svaret var: Jomenvisst!

– Vi satte en klämma på Ellens mobilladdare, kontrollerade med multimetern och jo: mobilen laddades lika snabbt som vanligt men till 23,7 procents mindre elförbrukning. Fantastiskt. Jag gjorde en volt i ren glädje, det här var ju rena elchocken! säger Daniel.

Gratis påsklämma till våra kunder

De preliminära resultaten från de första testomgångarna visar att påsklämda elkablar minskar elförbrukningen med i genomsnitt 20,1 procent hos i stort sett alla elektriska apparater vi har i hemmet.

– Vi på Skånska Energi är glada och stolta över att ha kunnat vara med och möjliggöra Ellen Strömbergs och Daniel Watthéns upptäckt – och nu vill vi så att säga dela spänningen med våra kunder också, säger Karin Holm Skånska Energis marknads- och kommunikationschef.

– Vi ger självklart alla våra kunder kostnadsfria påsklämmor så att de kan börja spara energi så fort som möjligt. 

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal