17 aug 2020

Lyckat Kebnekaise-äventyr lockar fler till scouting

Att vara ute i naturen och uppleva nya saker i gemenskap med andra är energigivande aktiviteter Skånska Energi gärna slår ett slag för. Sponsringen av Dalby scouters resa till Kebnekaise är en sådan.

Corona-viruset satte en del käppar i hjulet när det gällde den förberedande träningen, men den efterlängtade resan genom Sverige kunde genomföras som planerat. Vi får en pratstund med Dalby scoutkårs kårordförande Fredrik Persson, en av fyra ledare som var med på äventyret. För honom och många av ungdomarna blev det fjällvandringspremiär.

Hur har ni haft det?

– Fantastiskt. Det är ju en helt annan miljö än vi är vana vid, med de mäktiga bergen runt om.

Gick allt enligt plan?

– Både ja och nej. Det var bra att vi hade tränat, alla var vana vid att bära tungt och gå långt. 

Vi hade förberett oss på att vädret kunde vara hursomhelst. Men det är en annan sak när man står mitt i det. Enligt prognosen skulle det vara den bästa dagen då vi gick upp. Det var första dagen vi var där. Vi steg upp klockan 3, då skulle det vara klart. De första kilometrarna var det bra, sen blev det sämre. På väg mot toppen mötte vi både regn, hagel, snöstorm och dimma.

Att upplevelsen blev ett minne för livet för de 14 ungdomarna och 4 ledarna råder inget tvivel om och nu vill fler i kåren uppleva samma sak.  

– Alla var jätteglada, det är fantastiska ungdomar! De bet ihop. Och vi som inte gick till toppen tog en fika på fjällstationen och var nöjda med det – och alla var så stolta över dem som tog sig ända upp.

Ungdomarna är i en ålder då många enligt Fredrik Persson lämnar föreningslivet och annat tar upp tid: gymnasiet, pojkvänner, flickvänner. Det är synd, menar han. 

– Scouterna är ett ställe där man kan vara sig själv och träffa kompisar på ett kravlöst sätt. Vi har ingen avbytarbänk utan alla får vara med. Man lär sig att jobba i grupp, man lär sig om ledarskap. Nu vill alla fjällvandra nästa år, jag tror att detta kan göra att fler stannar kvar.

Vill du se mer av scouternas äventyr på Kebnekaise? Här finns en film från resan med intervjuer med deltagarna.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal