31 okt 2023

Mer energi: nyttigt och gott med höstens äpplen

Mer energi med äpplen! Här är tre hälsofördelar och tre smarriga recept med en av våra vanligaste och käraste trädgårdsfrukter.

Äppelsäsongen är lång, men går nu i takt med den framskridande hösten alltmer mot sitt slut. Så, kom ihåg att ta tillvara på dina äpplen innan det är försent: de är fulla av nyttigheter och kan bli till mycket gott.

Tre hälsofördelar med äpplen

Äpplen innehåller många ämnen som är bra och nyttiga för dig: B-vitamin, C-vitamin, antioxidanter, kalium, kostfibrer och kolhydrater för att nämna de viktigaste. Flera vetenskapliga undersökningar har kunnat visa tydliga hälsofördelar med regelbundet intag av äpple. Här är några:

  1. Bra för hjärtat. Äpplen innehåller höga halter av antioxidanter i form av så kallade fytonutrienter, som bidrar till att skydda och bygga upp våra celler. Särskilt äppelskalet är rikt på antioxidanten flavionid, som anses ge skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar.
  2. Bra för magen. Äpple och särskilt äppelskalet innehåller också mycket av så kallade olösliga fibrer, som stimulerar matsmältning och tarmfunktioner, främjar goda tarmrörelser och motverkar såväl förstoppning som diarré. De olösliga fibrerna hjälper även levern minska sin produktion av kolestorol.
  3. Bra för munnen. Redan från första början gör det där äpplet om dagen nytta, närmare bestämt i munnen. När du mumsar på det stimuleras produktionen av saliv, vilket i sin tur sänker bakteriehalten i munnen. Bra för tänder och munhygien!

Så äter du äpplen bäst

Äpplen är nyttiga när och i vilken form du än äter dem – men det finns några saker du kan tänka på för att maxa nyttigheterna och undvika de få negativa sidor som faktiskt också finns.

  1. Svenskt och ekologiskt är bäst. Äpplen odlade på våra nordiska breddgrader innehåller faktiskt ofta mer C-vitamin än importerade äpplen. Att äta ekologiskt odlat är alltid att föredra, då vet du att frukterna är obesprutade och inte innehåller några mindre bra eller rentav skadliga ämnen.
  2. Nyttigast med skal. De flesta nyttiga ämnen i äpplet sitter i eller precis under skalet, så för att få dig så många bra ämnen som möjligt ska du se till att ha skalet med när du äter. OBS! Tänk på att skrubba skalen till besprutade/ej ekologiska äpplen med en mjuk borste innan du äter dem för att få bort kemikalier eller den vaxade ytan som ibland sätts på importerade äpplen. Att skölja äpplen räcker inte alltid.
  3. Undvik äpple som mellanmål! Eller snarare: ät inte bara äpple till mellis. Varför inte? Jo, samtidigt som äpplen som sagt stimulerar salivproduktionen och är bra för din munhygien, så innehåller äpplen också syror som fräter på tänderna. Därför är det bäst att äta äpplen i samband med annan mat.

Gott med äpplen

Så långt det nyttiga med äpplen. Att äpplen är gott och att du kan göra mycket gott av och med äpplen är inget vi behöver upplysa om – men några smarriga recept är aldrig fel, eller hur? Så här kommer tre stycken: först en skånsk äppelkaga, sedan en läcker kompott och slutligen en enkel smoothie.

Skånsk äppelkaka

I Anna-Greta Perssons klassiska samling av gamla skånska recept, ”Mat i Skåne”, återfinns denna variant på skånsk äppelkaka med äppelmos istället för färska äpplen. Väl värd att prova! (Koka eget äppelmos är hur lätt som helst, recept hittar du enkelt på nätet.)

”AGP” berättar att man förr använde gammalt torrt grovbröd (istället för skorpmjöl), rostat med socker och smör. Väl värt att prova det med 😊

Gör så här: 1) Blanda 2-3 hg smulat torrt grovbröd eller skorpmjöl (eller varför inte en blandning?) med 1,5-2 dl socker. Rosta och bryn lite i taget med några matskedar smör i en stekpanna. 2) Smörj en form och varva skorpmjölet med äppelmos, moset i ca 2 cm tjocka lager, understa och översta lagren skorpmjöl. 3) Hyvla några smörklickar på ytan och, stänk över några matskedar vatten och baka i ugn på 200 g ca 30 minuter, tills ytan fått fin färg. Servera halvljum med vaniljsås.

Äppelkompott med kanel, citron och ingefära

En kompott är en smaskig, söt röra som är lätt att svänga ihop och behändig att ha tillhands som tillbehör till allt från efterrätten till frukostgröten.

Gör så här: 1) Hacka 1 kg äpplen med skal. 2) Lägg äppelhacket i en kastrull tillsammans med 2 msk riven/finhackad ingefära, 2 msk kardemumma (kärnor eller malen), 2 tsk malen kanel, 2 kanelstänger, 30 hackade blad av citronmeliss eller 0,5 tsk vaniljsocker, saft och rivet skal av en halv citron samt 4 dl vatten. 3) Koka upp och låt sedan puttra på medelvärme i ca 40 minuter. Rör om då och då. Vattnet ska försvinna och äpplena ska bli mjuka. 4) Häll upp på rena burkar (tips: fyll och överskölj burkarna med kokhett vatten först) och förslut direkt. Du kan också låta kompotten svalna och frysa in i lagom portioner i burkar eller plastpåsar.

Äppelsmoothie med kanel

Enklaste receptet till sist 😊på ett snabbt, nyttigt och gott mellanmål.

Gör så här: 1) Skala ett äpple och skär i bitar. 2) Lägg i en mixer tillsammans med 0,5 tsk kanel. Ta med en halv banan om du vill ha mer fruktsmak och lite sötare, ha i 0,5 tsk riven ingefära om du hellre vill ha lite udd på smaken. 3) Tillsätt 2,5-3 dl yoghurt, mjölk eller kvarg i proportion efter tycke (dock max hälften mjölk) och mixa. Klart!