3 jan 2024

Nytt år, nytt elavtal? Så byter du!

Att byta elavtal är inte svårt, men det finns ett par viktiga saker att tänka på. Läs vår steg-för-steg-guide för hur du gör.

Har du ditt bästa elavtal? Det är en bra fråga att ställa sig någon gång då och då, och varför inte så här i början av ett nytt år. Du behöver ju inte vara missnöjd med det avtal du har eller vantrivas med ditt elhandelsbolag för att se över dina möjligheter, eller hur? Kanske hittar du en avtalsform, ett erbjudande eller ett elbolag som gör det värt att byta.

En sak: när vi talar om att byta elavtal här så menar vi elhandelsavtal, alltså avtalet för den el du köper och använder. Du har även ett elnätsavtal för leveransen av din el med det företag som äger elnätet där du bor, men det kan du inte välja.

Steg 1: Förbered bytet av elavtal

Du har alltid rätt att byta elavtal. Men om du bryter ditt nuvarande elavtal i förtid tillkommer en ofta hög avgift. Här är tre saker vi rekommenderar att du gör för att förbereda ett byte av elavtal:

Kontrollera bindningstiden och/eller uppsägningstiden för ditt nuvarande avtal. Då riskerar du inte en extra avgift och kan planera ditt byte av elavtal i lugn och ro. Har du ett fast elavtal gäller bindningstiden till och med avtalets slutdatum. Har du ett rörligt elavtal kan du inte byta förrän du sagt upp avtalet och uppsägningstiden gått ut. Normal uppsägningstid är en månad men längre förekommer.

Se även till att ha ditt anläggnings-ID och områdes-ID redo, du hittar båda på din elfaktura.

Tänk på att det enbart är den person i hushållet vars namn står på elnätsavtalet som kan teckna det nya elavtalet.

Steg 2: Välj avtalsform för ditt nya elavtal

Vilken sorts elavtal passar dig bäst? De vanligaste alternativen är elavtal med fast pris, rörligt pris eller timbaserat elpris. Vi på Skånska Energi erbjuder även vintersäkrat elpris.

Med fast elpris betalar du samma pris per kilowattimme under hela avtalsperioden, oavsett hur priserna svänger på elmarknaden.

Med rörligt elpris får du ett nytt elpris varje månad som grundar sig på prisutvecklingen på den nordiska elbörsen Nord Pool. Priset kan därför variera mycket från månad till månad.

Med timbaserat elpris får du ett nytt elpris varje timme grundat på Nord Pools timpriser. Du betalar det pris som elen har precis när du använder den, varje enskild timme. Timpris är i första hand för dig som har möjlighet att styra en stor del av din elanvändning till de timmar på dygnet då elpriset är som lägst.

Med vintersäkrat elpris har du ett fast elpris under vintern, november till och med mars, för att vara trygg från stora prishöjningar vintertid, och rörligt pris under resten av året.

Läs mer om Skånska Energis olika elavtal här: Våra elpriser (skanska-energi.se)

Steg 3: Välj elhandelsbolag för ditt nya elavtal

Vi tycker förstås att du ska välja 100 procent förnybar el från Skånska Energi 😊 men det finns såklart flera andra bra bolag. Tyvärr finns det även flera mindre seriösa aktörer därute.

Här är två sätt att undvika dem och helt säker hitta ett pålitligt elbolag:

Välj Schysst Elhandel. Schysst Elhandel är branschens egen certifiering för tydlig information och prissättning – bara seriösa elhandelsföretag klarar kraven. Skånska Energi är självklart Schysst Elhandel-certifierat (vi var faktiskt bland de första elbolagen i landet att bli det).

Fråga efter jämförpriset. I jämförelsepriset måste alltid hela kostnaden finnas med från början, inklusive påslag med mera. Då ser vad du verkligen får betala. Alla elhandelsbolag har skyldighet att ange jämförelsepris.

Steg 4: Teckna nytt elavtal och genomför bytet

Säg först upp ditt nuvarande elavtal.

Teckna sedan nytt elavtal med den leverantör du har valt. Väljer du Skånska Energi kan du teckna avtal direkt via vår hemsida. Vår kundservice är alltid redo att ge dig personlig hjälp, mer information och svar på dina frågor. Vi är med dig hela vägen!

För ett ännu smidigare byte kan du välja att ge oss en fullmakt så sköter vi all kontakt med ditt elnätsföretag och ditt nuvarande elhandelsföretag. Välj fullmakt när du tecknar ditt elavtal på vår hemsida eller via telefon. När bytet är klart meddelar vi dig och bekräftar datumet då vi börjar leverera elen. Du får självklart en bekräftelse via e-post eller brev.

Teckna elavtal här (skanska-energi.se)

Välkommen att kontakta Skånska Energis kundservice!

Telefon: 046-507 00

E-post: kundservice@skanska-energi.se