20 sep 2023

Så laddar du el(spark)cykeln säkert

Tänk på att ladda batteriet till din elcykel eller elsparkcykel på ett säkert sätt. Här berättar vi varför det är så viktigt och ger fem tips på hur du laddar bäst.

De senaste åren har antalet elcyklar och elsparkcyklar i Sverige formligen exploderat. Batterier till elcyklar och elsparkcyklar som börjar brinna är fortfarande mycket ovanligt, men det händer – allt oftare.

 

Större batterier, större risk

För att undvika brand- och olycksrisk därhemma är det viktigt att du laddar dina batterier på ett säkert sätt. Ur ett säkerhetsperspektiv innebär all laddning av batterier en risk för brand. Brandrisken är dock större med batterier till elcyklar och elsparkcyklar (och liknande fordon som till exempel elscooter och fatbikes) än med batterier till exempelvis mobiltelefoner och datorer.

 

Känsligare än du tror

Batterierna till elcyklar och elsparkcyklar, men även mobiltelefoner, datorer, surfplattor med mera, är så kallade litumjonbatterier. Litiumjonbatterier är smidiga och effektiva – men även känsliga, särskilt för stötar och extrema temperaturer. Har batteriet fått en hård stöt, kan det ha fått en skada, och då ökar risken för brand. Laddning vid minusgrader eller hög värme kan även det göra batteriet instabilt och öka risken för brand.

 

Termisk rusning och giftig gas

Vad som oftast händer när litiumjonbatterier börjar brinna är så kallad termisk rusning. Då skenar temperaturen inuti batteriet, som till slut antänder och börjar brinna. Vid termisk rusning sprutar det brandfarliga innehållet ut samtidigt som extremt giftig gas kan frigöras.

 

5 saker du bör tänka på

Här är fem saker du bör tänka på för att förebygga brand och minska risken för olycka i samband med laddning av litiumjonbatterier:

  1. Ha fungerande brandvarnare. Ha så många så att de helt säkert täcker av hela ditt hem. Det kan vara skillnaden på en mindre olycka och en katastrof – och på liv och död.
  2. Ladda inte utan uppsikt. Undvik att ladda batterier utan uppsikt. Det är extra viktigt när det gäller elcykelbatterier och motsvarande.
  3. Ladda inte nära brännbart. Ladda batterierna på en plats med så lite brännbart eller lättantändligt material som möjligt i närheten. Ladda till exempel inte nära gardiner, sängen eller bakom soffan.
  4. Byt batteri om du misstänker skada. Vet du med dig att batteriet fått en ordentlig stöt någon gång: byt ut det. Batteriet kan vara skadat utan att det syns eller märks.
  5. Använd originalladdare. Använd laddare som är anpassade just till ditt batteri.