26 mar 2019

Sju frågor till en projektingenjör

Att vara el- och tekniknörd räcker inte. Man måste vara bra på mycket och kunna prata med folk – men man måste inte tvunget vara just ingenjör. Thomas Frick berättar om sitt jobb som projektingenjör för elnät.

Thomas Frick har varit i elnätsbranschen i 30 år och på Skånska Energi under 15 av dem. Han är en av tre projektingenjörer på vår elnätsavdelning, där han och hans kollegor arbetar med underhåll, utbyggnad, utveckling och förbättring av vårt 170 mil långa elnät. Här svarar han på sju frågor om sitt jobb.

Vad kännetecknar ditt jobb som projektingenjör?

– Bredden, utan tvekan: bredden av arbetsuppgifter. Vi projektingenjörer är ansvariga för att föra ett projekt hela vägen: från idé, planering och förberedelse till genomförande. Dialoger med markägare. Tillstånd från olika myndigheter. Upphandling av material och tjänster. Projektering av den aktuella lösningen. Arbetsledning på fältet under genomförandet. Sen måste vi ha koll på den dagliga driften av elnätet också Vi turas om att ha jour så att någon alltid är beredd att rycka in vid extraordinära händelser som storm och akuta strömavbrott.

Vilken utbildning krävs för jobbet?

– Det beror faktiskt på. En civilingenjörsutbildning är väl inte fel, men samtidigt inte nödvändig. Ofta är det minst lika bra när någon som jobbat praktiskt som elmontör så att säga tar steget in på kontoret. Titeln ingenjör hänger ju ihop med högre utbildning, men det viktigaste är vad man kan. Att ha erfarenhet från fältet av vad man planerar från skrivbordet är värdefullt, det kan jag själv vittna om. Jag började som elmontör och jag brukar säga att jag har ingen annan utbildning än ren vilja!

Utöver yrkeskunnandet, är någon särskild personlig egenskap viktig för en projektingenjör?

– Hög social kompetens. Man måste kunna prata med folk, med olika folk, och man måste vara bra på att bygga relationer med vem som helst. Dels i rollen som arbetsledare gentemot ”mina” montörer, dels i kontakterna med myndigheter, markägare, entreprenörer med flera. Det räcker inte att bara vara el- eller tekniknörd!

Vad är speciellt med att arbeta som projektingenjör hos Skånska Energi?

– Igen får jag svara: bredden. Skånska Energi är ett förhållandevis litet elnätsbolag, med tre projektingenjörer. Alla måste inte kunna allt, men alla måste vara bra på mycket. På ett större elnätsbolag blir man mer specialiserad; man kanske bara jobbar med transformatorstationer, eller så är man den som har alla myndighetskontakter. Hos oss får man jobba med det mesta. Själv tycker jag verkligen om det.

Som projektingenjör på Skånska Energi, vilka möjligheter finns att utvecklas och, om man vill, inrikta sig efter hand?

– Hos oss är det väldigt flexibelt vem som gör vad. Som ny får du vara med och forma sin roll, och om du brinner för något särskilt så är det klart att du ska få ägna dig lite mer åt det. Själv är jag intresserad av bland annat databaslösningar och fjärrstyrning av elnätet, och jag har fått förtroendet att utveckla och även investera i de bitarna hos oss. Min kollega Jan däremot arbetar mycket med dokumentation av elnätet och installationsärenden.

Du går snart in på ditt femtonde år som projektingenjör hos Skånska Energi. Varför är du kvar?

– Jag har blivit erbjuden andra jobb genom åren, men jag trivs fortfarande jättebra här. Jag gillar att Skånska Energi är ett litet företag, där jag kan jobba med många olika saker men samtidigt också ha mina små specialområden. Och så gillar jag kulturen här. Som en liten nätägare ser vi alltid till hela nätets bästa och gör inte bara precis vad vi behöver. Det vi gör ska alltid bli bra, riktigt bra, och det ska hålla länge. 

Hur bedömer du framtiden för yrket?

– Den bedömer jag som god! I takt med att samhället blir allt med beroende av el, ökar ju också behovet av väl fungerande elnät. som är driftssäkra. Jag tror också på en spännande teknisk utveckling med nya lösningar för säkrare och flexiblare drift. Det finns redan nu en brist på kunniga projektingenjörer i elnätsbranschen och jag tror tyvärr den kommer att öka de kommande åren. Eller, tyvärr och tyvärr: det är ju en jättefin möjlighet för den som väljer yrke och vill ha god chans till ett riktigt bra jobb! 

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal