5 okt 2018

Solceller i Höllviken: ”Varje familj sparar sju tusen om året”

Bostadsrättsföreningen Strandrosens nya solcellsanläggning är inte bara Höllvikens största – den beräknas också ge varje lägenhet cirka sju tusen kronor om året i minskade energikostnader. En sak till: de passar på att avskaffa elräkningen också.

Solceller – kan det vara något för oss? Det började medlemmarna i bostadsrättsföreningen Strandrosen i Höllviken fundera på redan förra hösten. En bit in i februari var alla överens: ja, det är det! Nästa fundering: vem ska vi anlita för att hjälpa oss? Efter noggranna överväganden föll valet på Skånska Energilösningar. 

Perfekta förutsättningar

–  Arbetet med installationen satte igång i mitten av augusti, och fem veckor senare kunde vi ta vår solcellsanläggning i drift. Själv har jag varit nyfiken på solpaneler i 30 års tid, så det känns väldigt roligt och spännande att vi är i hamn med det här projektet, säger Lennart Höjer, ordförande i Brf Strandrosen.

Strandrosen är en ganska liten bostadsrättsförening: 7 lägenheter i ett sammanhängande 1,5-planshus i centrala Höllviken. Ett hus vars tak har närmast perfekta förutsättningar för solceller: en avlång, sammanhängande yta med lagom lutning i sydvästläge, utan träd eller annat som skuggar. 

Solel täcker 35-40% av förbrukningen

Nu har taket fått en solcellsanläggning med 158 kvadratmeters yta och 27,8 kilowatts toppeffekt. Ungefärlig kostnad: 374 000 kronor (statligt solcellsbidrag inräknat). Brf Strandrosen räknar med att ha gjort en god investering.  

–  Enligt de kalkyler vi har gjort tillsammans med Skånska Energilösningar ska anläggningen producera nog med solel för att täcka 35-40 procent av hela fastighetens förbrukning. Det vill säga av alla lägenheternas förbrukning plus våra gemensamma utrymmen och utebelysningen.

7 000 kronor billigare

Med egenproducerad solel som står för upp till 40 procent av den el som förbrukas kommer energikostnaderna att minska rejält för var och en.

–  Vi räknar med att varje lägenhet i genomsnitt får mellan 600 och 700 kronor lägre kostnad i månaden. Så varje familj kommer i genomsnitt att spara cirka 7 000 kronor om året jämfört med sina elkostnader utan solcellerna, säger Lennart Höjer.

Elräkningen försvinner

Samtidigt med installationen av solcellsanläggningen gör Brf Strandrosen en stor och ovanlig förändring: medlemmarna säger upp sina privata elabonnemang och istället köper föreningen in all el gemensamt.

–  Resultatet blir att elräkningen försvinner för de enskilda lägenheterna, som istället betalar för sin el genom månadsavgiften till bostadsrättföreningen. Baserat på föregående års förbrukning betalar varje lägenhet en procentandel av föreningens totala elkostnad. 

Bra pris för överskottselen

En elkostnad som alltså kommer att minska rejält när solcellerna sänker förbrukningen med 35-40 procent, och som kommer att minska ytterligare genom de intäkter som föreningen räknar med att få genom att sälja överskottselen från solcellerna.

–  När vi väljer vilket elhandelsbolag vi säljer överskottselen till ser vi en fördel med Skånska Energi att energilösningar och elhandel finns inom samma koncern. Skånska Energi betalar dessutom ett riktigt bra pris för överskottsel första året!

Så skaffar du solceller:

Läs mer om solceller från Skånska Energilösningar för dig som privatperson här.

Så säljer du din överskottsel:

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal