19 jun 2018

Solceller som är tryggt, enkelt och ger bra betalt

Du som väljer ett solcellspaket från Skånska Energilösningar får hjälp hela vägen från idé till installation. Du får också en energipartner som brinner för grön el, småskalighet och närhet.

Vill du veta mer om hur det går till att skaffa solceller? Då ska du läsa vår guide till allt du behöver veta om solceller.

Har du redan bestämt dig för att skaffa solceller? Då vill vi gärna berätta om några av fördelarna med att välja ett solcellspaket från oss.

1. Vi hjälper dig med allt från idé till färdig installation 

Alltså verkligen ALLT: alla kalkyler, alla kontakter med kommun och myndigheter för bygglov, solcellsbidrag med mera. All planering och projektering, all montering, installation och driftsättning samt uppkoppling på elnätet.

2. Vi ger dig din bästa helhetslösning 

Väljer du Skånska Energi väljer du tryggheten som följer med ett komplett energibolag med stor och bred kompetens. Vårt mål är inte sälja så många solceller som möjligt; vi vill hjälpa varje kund hitta sin bästa helhetslösning för sitt energibehov.

3. Vi ger dig bra betalt för din överskottsel 

Du som köper solcellspaket av oss får en extra premie om du också väljer oss som din elhandlare: 80 öre per kilowattimme utöver själva försäljningspriset under första året.

Vill du ha en fjärde fördel som kanske inte går att räkna i kronor och ören? Vi på Skånska Energi har rätt mycket gemensamt med dig som bestämt dig för att börja producera din egen gröna el:

  • Vi är ett litet energibolag som startades för mer än hundra år sedan av människor på landsbygden som gick samman för att skaffa sig elektricitet.
  • Vi köper och säljer bara grön el och har till skillnad från de allra flesta andra gjort så ända sedan 2010.

Vi är till skillnad från de stora jättarna vana vid att arbeta småskaligt. För oss är närheten till våra kunder en självklarhet.

Så säljer du överskottselen

När du tar din solcellsanläggning i bruk kan du titulera dig mikroproducent av el. Den el du producerar går först och främst till din egen användning, men ibland kommer dina solceller att ge mer el än du i stunden har användning för. Denna överskottsel kan du sälja – genom att sluta avtal med ett elhandelsbolag. Du sälja elen till fast pris eller till timpriserna på elbörsen Nordpools spotmarknad (timpriser är i särklass vanligast).

Vi ger 80 öre extra per kilowattimme

Om du köper dina solceller av Skånska Energilösningar och även väljer Skånska Energi som elhandlare, så får du utöver det vanliga försäljningspriset en extra premie på 80 öre (exklusive moms) per såld kilowattimme under första året som kund (därefter 8 öre/kWh utöver försäljningspriset). Om du har annan elhandlare än Skånska Energi fixar vi allt med byte och övergång. Är du redan elhandelskund hos oss tecknar vi ett kompletterande produktionsavtal.

Varför går det inte att räkna av på fakturan?

En fråga vi ofta får om försäljning av överskottselen från solceller är den här: ”Varför kan ni inte bara kvitta eller räkna av kilowattimmarna från mitt sålda överskott från den el jag köper från er på fakturan?” Det är en bra fråga! Vi har två svar på den:

  1. Du köper och säljer el vid olika tidpunkter. Din solel kan bara användas direkt i ögonblicket den produceras: antingen till din egen förbrukning eller som överskott du säljer. Ditt överskott säljs alltså alltid direkt och till timspotpriset som gäller för stunden. Överskott uppstår oftast dagtid, då solljuset är starkast och elkonsumtionen ofta är lägre (du kanske är på jobbet, till exempel). Övrig tid köper du den el du behöver till det timspotpris som gäller då.

  2. Elen har olika pris olika vid olika tidpunkter. I princip alla som säljer sin överskottsel gör det till rörligt pris enligt elbörsen Nordpools så kallade timspotpriser. Samtidigt väljer de flesta idag också att köpa sin el till rörligt pris. Det betyder att priset för elen du köper såväl som elen du säljer hela tiden varierar, och därmed går det inte att kvitta olika kilowattimmar mot varandra.

Nästa steg: energilager

Du får överskottsel från dina solceller när de producerar mer än du i stunden kan förbruka själv. Överskottet matas ut på elnätet direkt, eftersom el inte kan lagras. Det vill säga: el kan inte lagras utan särskild utrustning för lagring, i form av ett energilager med batteri.

Att skaffa ett eget energilager är ett alternativ till att sälja överskottselen. Med ett energilager kan du ta vara på överskottselen när den produceras och använda den när du själv behöver.

Läs mer om Skånska Energilösningars energilager och laddlösningar.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal