30 apr 2020

Solcellerna fixade – världstoppen nästa!

Vilken är hästsportens formel 1? Svar: fyrspannskörning, och Fredrik Persson i Flyinge siktar på världstoppen. Vi är glada att få leverera grön el, solceller och värmepump till hans släktgård Stenshill.

Att påstå att Fredrik Persson har sina rötter i Flyingebygden är ingen överdrift. Han är sjätte generationen i sin familj på gården Stenshill norr om byn. Han är samtidigt första generationen som valt bort lantbruket – till förmån för hästnäringen.

– Jag är en bondgrabb, eller lantbrukarson, och det har alltid varit självklart för mig att jag skulle bo kvar här och driva gården vidare efter mina föräldrar. Men sedan jag började köra ponnytrav som åttaåring är hästar min stora passion, säger Fredrik.

Lära fyra hästar samarbeta

Han har kunnat utveckla sin passion med fötterna stadigt kvar i hemmamyllan. Flyinge Kungsgård, en av Sveriges tre riksanläggningar för avel, hästförädling och ridsportevenemang, lägger nämligen blott två stenkast bort från Stenshill. Här utbildade sig Fredrik till stallchef/hippolog efter gymnasiet. Här har han arbetat med hästutveckling under 18 års tid. En tid under vilken han också har haft en framgångsrik karriär som tävlingskusk, med ridsportens tyngsta ekipage: fyrspannet.

– Skillnaden mellan att köra en häst och fyra hästar? Det är som att jämföra go kart med formel 1! För mig är tjusningen med fyrspann att kunna lära fyra hästar arbeta med mig och med varandra. Fyrspannet är ett lag, men alla hästar är individer. Att hitta arbetsvilliga och lyhörda hästar som fungerar bra tillsammans är grunden för att lyckas.

Solceller på ridhustaket

Hemma på Stenshill driver Fredrik Persson och hans hustru Helena sedan tiotalet år tillbaka en mångsidig verksamhet med fokus på utbildning av kuskar och utveckling av hästar. Släktgården har byggts till med ett ridhus. På ridhusets tak finns en splitter ny solcellsanläggning, levererad av Skånska Energilösningar.

– ”Ni har ett bra tak för solceller där”, sa Helena när hon besökte oss förra året. Efter att ha funderat lite gjorde vi slag i saken. Anläggningen är i drift sedan januari, och ska ge oss 47 000 kilowattimmar om året. Vi har även förberett för batterilagring i framtiden.

Helena, det är Helena Käll, företagssäljare för elhandel hos Skånska Energi. Stenshill har grön el sedan många år tillbaka.

– Skånska Energi har kunnandet att se hela vår energisituation, inte bara elavtal eller solpaneler. När vi byggde om vårt personalrum fick vi även hjälp med en luft-luft-värmepump som har minskat vår elförbrukning. Som en bonus kan vi även torka och värma våra filtar vid den!

Tillbaka till världstoppen

Fredrik Persson började tävla med fyrspann som 23-åring 1996. VM-guld i lag 2000 och brons i lag-VM 1999 är hans allra främsta meriter, och han har tillhört världstoppen under många år. Dock inte de senaste fem-tio, då verksamheten hemma på Stenshill stått i fokus. Men nu ska det bli ändring på det. Fredrik har byggt upp ett team av medarbetare och sponsorer för att ta sig tillbaka till toppen igen.

– Klart det är skillnad jämfört med när jag var i tjugoårsåldern. Samtidigt har jag en helt annan erfarenhet idag. Och tävlingssuget finns kvar, liksom envisheten. Som gör att jag är ute och kör med hästarna sex timmar sex dagar i veckan, oavsett väder och årstid. Målet är topp 5 i världen inom tre år.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal