4 maj 2020

Solel på Bjäre hos Båstad Lager & Logistik

Mitt uppe på Bjärehalvön har Christian och Maria Knutsson omvandlat en nedlagd toffelfabrik till ett framgångsrikt logistikcenter – som nu har 266 nya solpaneler på taket. Och fler klimatsmarta energilösningar är på gång.

Längs E6:an genom västra Skåne poppar de nybyggda logistikladorna upp som svampar ur landets bästa åkermark. Läget här är ju också perfekt för lager, last och omlastning. Men det finns andra lägen, bortom motorvägens brus. Ett av dem: väster om Båstad, mitt uppe på Bjärehalvön. Med milsvid utsikt över det vackra landskapet och Laholmsbuktens vatten. Och med tystnaden som närmsta granne.

Tystnad och milsvid utsikt

– Inget ont om nybyggena längs motorvägen, men jag jobbar hellre här. Det är en fantastisk plats, vi älskar den, säger Christian Knutsson.
Tillsammans med sin fru Maria har han under tio år byggt upp företaget Båstad Lager & Logistik på platsen för en gammal nedlagd toffelfabrik. Bit för bit har de omvandlat förfallna industrilokaler till ett modernt logistikcenter om 8 000 kvadratmeter yta för lager och förråd.  

– Jag tänker att det är bra för miljön också att man tar tillvara på gamla anläggningar som den här och gör något nytt när det går. Det blir ju ett slags återbruk.

Håller bygden levande

I två av byggnaderna sköter Christian, Maria och deras åtta anställda lagerhanteringen för ett trettiotal företagskunder med varuleveranser till hela världen. I en tredje finns förrådsutrymme till uthyrning även för privatpersoner, med egen nyckel och dygnet runt-tillgänglighet. Därtill finns kontorsplatser att hyra och så några affärslokaler. I en del av Skåne som är glesbygd (sånär) på vintern och välbesökt turistmål på sommaren är alla verksamheter som håller det lokala näringslivet igång året runt av värde.

Klimatsmart solel lockade

Den gamla toffelfabriken höll varmt genom att elda upp sin träflis i en stor panna. Christian och Maria har valt direktverkande el med värmepumpar för uppvärmningen. Men ifjol började de fundera lite närmare över sin energisituation.

– Vi gör av med mycket el, helt klart: cirka 200 000 kilowattimmar om året. Att sätta solceller på taket och producera egen förnybar el som täcker upp för en del, det var en lockande tanke, både för ekonomin och miljön, berättar Christian.

Lagom stor anläggning bäst

Efter några rundor med offerter föll valet av leverantör på Skånska Energilösningar.

– Vi upplevde att många aktörer framför allt ville sälja på oss så många solpaneler så möjligt. Skånska Energilösningar däremot betonade att det sällan är lönsamt att fylla taket med solceller, utan effektivast att ha en lagom stor anläggning. Det kändes trovärdigt. 
Installationen gjordes i mars, och i slutet av månaden sattes de 266 solpanelerna i drift.

– Redan första månaden sparade vi in 6 000 kilowattimmar inköpt el jämfört med samma tid förra året. Det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen. Vi hoppas ha tjänat in investeringskostnaden på sju år.

Bergvärme i tankarna

En bra grej med att börja tänka klimatsmart är att tankarna nästan alltid leder vidare. Vi på Skånska Energi ser det ofta hos våra kunder: en förnybar energilösning föder tankar om fler. Så även för Christian och Maria på Bjäre. De har just bestämt sig för att skaffa elbil, med laddboxar från Skånska Energilösningar. 

Christian har även ett större projekt i tankarna:
– Vi har ju Hallandsåsens urberg alldeles under fotsulorna här, så en bergvärmeanläggning vore ju perfekt. Egen solel och egen värme som vi gör här på plats, det minskar inte bara vår klimatpåverkan utan gör oss även mer oberoende av elpris och konjunkturer. Det känns helt rätt.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal