14 feb 2023

Sprid kärlek och energi med musik

Musik har en unik förmåga att förmedla kärlek och energi – och på Alla Hjärtans dag vill vi ge dig mycket av båda! Läs om hur vi mår bra av musik och hör vår spellista med kärlekslåtar!

Har du gärna musik i lurarna när du diskar eller sorterar tvätt? Tycker du om att gå på konsert? Spelar du ett instrument själv eller sjunger du kanske i kör? Ja, i så fall är chansen också stor att du även har god hälsa. Allt fler vetenskapliga studier från olika håll visar nämligen på att musik i alla dess former ger oss bättre välmående.

Vad händer i kroppen?

En del tycks handla om dopamin. Dopamin är en av kroppens viktiga signalsubstanser, och en av effekterna när dopamin frigörs är att vi upplever välmående och härliga känslor i kroppen. Vad flera forskare kunnat se är en ökad frisättning av dopamin hos oss när vi lyssnar på musik vi tycker om. Det är faktiskt precis samma kemiska process som sker i oss när vi är eller blir förälskade! Så, lyssna på musik du gillar och låt dopaminet ge dig sköna känslor och mer energi.

Nästan 6 timmar kärlekslåtar

En annan bra grej med musik är att det alltid finns en massa ny bra och vacker och stämningsfull musik att upptäcka. Därför vill vi så här på Alla Hjärtans Dag gärna ge dig en rejäl dos looove music 😊❤️

Här är länken till en särskild Valentines-spellista på Spotify som vi har satt ihop: Nästan 6 timmar proppfylld med kärleksfull musik, att lyssna på, dansa till, mysa, vänslas, längta eller minnas till… och mycket mer. Vi hoppas du hittar några av dina egna favoriter där – eller en alldeles ny.

Ha en alldeles underbart älsklig dag!

Bättre träning och mindre ångest

Här är några andra exempel från olika studier på musikens positiva påverkan:

  • Med musik kan du träna längre under hjärtstress-test på ett löpband eller träningscykel.
  • Med musik slappnar dina artärer av, vilket i sin tur ger bättre blodkärlsfunktion.
  • Med musik återgår hjärtfrekvens och blodtrycksnivå fortare till en normal nivå efter en fysisk aktivitet.
  • Med musik lindras ångesten för de som fått en hjärtattack.
  • Med musik känner de som genomgått hjärtkirurgi mindre ångest och smärta.
Få härlig energi av vår Spotify-spellista