28 sep 2018

Tamim tar Korta vägen till energijobbet hos Skånska Energi

”Korta vägen energi” är ett utbildningsprogram som ger välutbildade nyanlända en snabb väg in i energibranschen. Möt en av dem, Tamim Sultan, som praktiserar hos Skånska Energi just nu.

Skånska Energi är ett av sju företag som deltar i ”Korta vägen energi”, ett utbildningsprogram för nyanlända akademiker som vill fortsätta sin karriär i energibranschen på den svenska arbetsmarknaden. Efter tre månaders utbildning i våras väntar nu tre månaders praktik hos ett företag för de tretton deltagarna som valts ut. En av dem är Tamim Sultan, som praktiserar på Skånska Energi.

Träff med företagen

– Vid en träff i Kristianstad i våras fick vi presentera oss för energiföretagen och själva lära känna dem lite grann. Jag tyckte Skånska Energi verkade intressant: ett ganska litet företag, men med en bred verksamhet och en öppenhet för utveckling, berättar Tamim Sultan.

Nu är han inne i fjärde veckan på kontoret i Södra Sandby. Han har fullt upp med sitt första projekt på elnätsavdelningen.

– Jag gör en översyn av hur styrningen av el till prioriterade elanvändare i nöd- eller bristsituationer fungerar, och vad vi kan förbättra. Med prioriterade elanvändare menas till exempel sjukhus och räddningstjänst. Det handlar om att hitta en samsyn med kommunerna, för Skånska Energis del Lund och Kävlinge.

Elingenjör med bred erfarenhet

Med sig till Skånska Energi har Tamim en lång och bred yrkeserfarenhet från flera olika fält. I grunden: en examen som elingenjör vid universitetet i syriska Aleppo.

– Efter tre år som teknisk ingenjör på ett syriskt telekomföretag flyttade jag till Saudiarabien, där jag först arbetade som försäljare och projektingenjör. Sedan fick jag ett jobb som serviceingenjör för sjukhus- och laboratoriemaskiner hos schweiziska koncernen Roche Diagnostics. 

Kunde inte återvända till Syrien

Under drygt tio år i Saudiarabien hann Tamim Sultan också utbilda sig inom och arbeta med affärsutveckling och projektledning. Men sommaren 2014 fick han anledning att stanna upp och fundera över sin situation. Anledningen var, förstås, de stora oroligheterna i hans hemland Syrien, som snart övergick i öppet inbördeskrig.

– Att jobba i Saudiarabien var bra, men också osäkert: varje år måste man ansöka om nytt uppehållstillstånd, och skulle man förlora jobbet måste man lämna landet. 2014 insåg jag och min fru att vi i så fall inte skulle kunna återvända till Syrien. Vi måste söka oss till ett annat land.

Praktiken ett viktigt steg

I mars 2015 kom Tamim, hans fru Nabai och deras två söner Taym och Sami, då 5 och 3 år, till Sverige för att börja ett nytt liv. Efter tre och ett halvt år här ser Tamim positivt på såväl nuet som framtiden. 

– Jag tror framtiden blir mycket bra och att jag kommer att spendera hela livet i Sverige. För den som har kompetens och rätt inställning finns här stora möjligheter. Nu måste vi hitta rätt väg för oss, säger Tamim.

Praktiktiden på Skånska Energi hoppas han blir ett viktigt steg.

– Jag vill ha ett jobb där mitt arbete är bra för företaget, men också bra för samhället och miljön. Skånska Energi är ett sådant företag, och här finns många bra människor.

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal