8 apr 2019

Två nya yrkeshögskoleutbildningar i Lund

Energibranschen saknar arbetskraft i dag och i framtiden. Nu finns två nya yrkeshögskoleutbildningar i Lund: Elkraftsberedare och Distributionselektriker.

Teknikhögskolan i Lund tillsammans med Skånska Energi AB och andra energibolag har tagit fram två nya yrkeshögskoleutbildningar: Elkraftsberedare och Distributionselektriker. Båda är ettåriga CSN-berättigade utbildningar som är godkända av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Ansökan är öppen fram till den 30 april med utbildningsstart i augusti 2019.

En framtidsbransch

Energibranschen behöver mer personal för arbete inom elnätet. Skånska Energi har därför tillsammans med Teknikhögskolan och flera andra skånska energiaktörer som Kraftringen, Ystad Energi, Landskrona Energi, Sjöbo Elnät och Staffanstorps Energi arbetat fram två nya yrkeshögskoleutbildningar: Elkraftsberedare och Distributionselektriker. 

- Vi har valt att ta en aktiv roll i ledningsgruppen för dessa två utbildningar, för jag vet vilket stort behov vi på Skånska Energi har, precis som våra branschkollegor. De som söker utbildningarna kan känna sig rätt säkra på att de väljer en framtidsbransch där det finns både jobb och utvecklingsmöjligheter, berättar Skånska Energis elnätschef Stefan Wessmén.

Sista ansökningsdag är 30 april

Båda utbildningarna är godkända av Myndigheten för Yrkeshögskolan och är både kostnadsfria och CSN-berättigade. Sista ansökningsdag är den 30 april, med utbildningsstart vecka 35 i augusti. Elkraftsberedare är en vidareutbildning på 14 månader för den med erfarenhet från el/energibranschen medan Distributionselektriker är en ettårig utbildning utan krav på tidigare arbetslivserfarenhet.

- Energibranschen spelar en viktig roll för att möjliggöra omställningen till ett fossilfritt samhälle, och vi står inför stora utmaningar. Enligt de analyser vi tagit del av finns idag ett behov av cirka 3 000 nya personer i branschen som helhet. Därför är det viktigt för oss att lyfta våra yrken och dessa nya yrkesutbildningar. Vi hoppas att många söker dem för att få ett spännande framtidsjobb, säger Stefan Wessmén.

Elkraftsberedare och Distributionselektriker är framtidsyrken

Sveriges energiföretag har en viktig samhällsfunktion för alla invånare och företag. Vi ansvarar för säker leverans av el samtidigt som vi sköter nätet för att möta framtiden. Båda utbildningarna Elkraftsberedare och Distributionselektriker är nya på marknaden och ger en unik kunskap som förhoppningsvis skapar ett stort intresse och många sökande. 

Mer om utbildningarna

Elkraftsberedare: 14 månader, kostnadsfri och CSN-berättigad.

Distributionselektriker: 1 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal