21 dec 2017

Värmepumpar med jordvärme sänker kostnaderna hos Stallgården i Vellinge

Tidigt i våras berättade vi om Pernilla Rönndahl, som höll på att förvandla en nedgången gård på Söderslätt till en unik plats för bröllop, bland annat med hjälp av jordvärme och värmepumpar från Skånska Energilösningar. Hur gick det för Pernilla? Alldeles utmärkt!

Det var vårvinter då, när vi stod här på bara jordgolvet bland slitna spiltor och högar av nedriven puts och tegel och lyssnade. Lyssnade på Pernilla Rönndahl som berättade om sin vision: att förvandla den här nedgångna lilla lantgården i Steglarp utanför Vellinge till Stallgården, en unik plats för bröllop och fester. Arbetet var i full gång, men det var allt mycket kvar att få gjort innan den tänkta premiären i slutet av maj.

Mysigt och genuint

Så hur gick det? Svar: alldeles utmärkt! Med hjälp av familj, släkt, vänner, lokala hantverkare och inte minst sin egen övertygelse har Pernilla skapat en fantastiskt vacker, mysig och genuin miljö. Ta bara en titt bland bilderna på Stallgårdens Facebooksida.
- Vi hade invigning den 19 maj, första bröllopet den 20:e, och därefter har det varit full fart ända fram i oktober. Jag är oerhört glad och tacksam för alla brudpar som vågade bestämma sig för oss när vi hade våra tidiga visningar här bland jordhögarna! säger Pernilla Rönndahl.

Förutom bröllop har det varit femtioårsfester, företagsfester och olika kalas och event. Hela säsongen 2018 är fullbokad med 50 bröllop mellan första mars och sista november, och 2019 på god väg.

Klimatsmart lösning sänkte kostnaderna 

För uppvärmningen av Stallgården svarar en jordvärmeanläggning från Skånska Energilösningar, närmare bestämt en 17 kilowatts värmepump med cirka 1 000 meter slang nedgrävd under en gräsyta alldeles bakom gården. Anläggningen ger värme och varmvatten såväl till gårdens boningshus, som rymmer bröllopssvit och övernattningsrum, omklädningsrum och loungeutrymmen för brud och brudgum, som till stallet, som rymmer den stora festlokalen. 

- Från början hade vi bara golvvärme i stallen, men på inrådan av Skånska Energilösningar har vi kompletterat med en luftvärmepump. Den reglerar och distribuerar värmen effektivare vilket gör att vi kan sänka temperaturen på golvvärmen, spara in mycket energi och sänka våra kostnader, berättar Pernilla.

- Två andra fördelar med luftvärmepumpen är att uppvärmningen går snabbare och att den också kan ge kyla om det blir riktigt varmt.

Bröllopssäsongen må börja på allvar i mars, men Pernilla vill att det ska hända saker på Stallgården även vintertid.

- Jag har börjat planera för att vi även ska kunna ha vinterbröllop nästa vinter, så nu håller vi på och provar med extra mysig belysning, eldkorgar, plädar och annat… när det är dags hoppas jag förstås på lite snö också!

Vad ser du mest fram emot 2018?

- Att få träffa alla lyckliga och förväntansfulla brudpar. De ger mig sådan energi!

Vi tänker på dig och miljön. 100% svensk förnybar el!

Ursprungsmärkning

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Hos oss får du alltid enpersonlig el-kontakt

Välj rätt elavtal