14 jan 2022

Vi förstår din oro över elpriset

…och vi vill göra allt vi kan för att hjälpa dig att förstå situationen.

Elpriserna i Skåne är väldigt höga just nu, och de har varit mycket höga från och till de senaste månaderna. Hur framtiden ser ut vet vi ännu inte, och vi har full förståelse för om du som kund känner oro över elprisets utveckling. Det här är en ovanlig och olycklig situation för oss alla; för dig som privatperson, för dig som näringsidkare och för oss i branschen.

Oro väcker frågor, frågor kräver svar. Vår kundservice gör sitt yttersta för att hinna svara på alla samtal och mejl just nu, men trycket är högt och vi ber om förståelse och överseende för att svarstiderna emellanåt är mycket längre än vanligt.

Varför är elen så dyr?

Att elpriserna är så höga just nu är inget som vi på Skånska Energi kan styra över. Elpriserna bestäms på den nordiska elmarknadsbörsen Nordpool. Att elpriserna är så höga just i Skåne (och Elområde 4) beror på ett flertal olika faktorer, varav några är svag vind och minskad vindkraftsproduktion, dyrare importerad el och begränsad överföring av el från norr till söder. Läs mer i detalj om elpriset och varför elen är dyr här. 

Regeringens beslut om elpriskompensation

Den 12 januari meddelade finans- och infrastrukturdepartementen regeringen kommer att avsätta drygt sex miljarder kronor till en elpriskompensation för de hushåll som drabbats av höga elpriser. Elpriskompensationen ska ske för december, januari och februari till elkunder baserat på förbrukning. I nuläget är det inte klart närmare när och hur kompensationen kommer att betalas ut. Här har vi samlat aktuell information. Vi återkommer så fort vi vet mer.

Vad kan jag göra själv?

Liksom vi så kan du själv förstås inte göra något för att ändra på elpriset. Vad du däremot kan göra är att se om du inte kan minska din energiförbrukning – ja, närmare bestämt din elanvändning – i alla fall lite grann. Med nuvarande prisläge kan även en liten minskning ge bra ”betalt” i sänkta kostnader. Här är fyra snabba tips:

  1. Sänk värmen. Sänk värmen inomhus med en grad och minska din energiförbrukning med 5 procent. (Detta gäller när uppvärmningen sker med el.)
  2. Släck lamporna. Släck lamporna i de rum där du inte är.
  3. Minska skärmanvändningen. Våra skärmar och apparaterna kopplade till dem står för 25 procent av vår elförbrukning. Minskar ni skärmtiden därhemma kommer det att synas på elräkningen.
  4. Tips särskilt till företag: Byt ut alla lampor till LED-lampor, installera rörelsesensorer så att lamporna släcks i de utrymmen där ingen rör sig, installera solceller eller byt till en modern värmepump, flytta förbrukningen till de billigaste timmarna (om ni har rörligt avtal och timmätt anläggning).

Torka håret eller ladda mobilen?

En konstig fråga i sammanhanget kanske, men vänta! Vår elförbrukning mäts i kilowattimmar, och det är också per kilowattimme elpriset anges. Så, att få koll på hur mycket en kilowattimme el ”räcker till” och hur många kilowattimmar som går åt för att göra olika saker i hemmet, det är faktiskt både en bra idé och ganska intressant.

För en kilowattimme el kan du till exempel ladda din mobil i 200 timmar – men bara torka håret i 40 minuter! Du kan ha kylen på i 12,5 timmar men vattenkokaren bara i 30 minuter. Läs vår sammanställning över vad en kilowattimme räcker till i hemmet här. 
(Fotnot: Länken leder till ett tidigare blogginlägg som skrevs då elpriserna var mycket lägre, vilket vi ber om överseende med.)

Få koll på din energi med vår app!

Att ha koll på sin egen elanvändning är alltid en bra idé, men förstås extra god när elprisläget är extra högt. Med Skånska Energis app kan du få detaljerad koll på din elanvändning och tips på besparingar. Ladda ner appen i dag från Google Play, App Store eller där du brukar hämta appar. Sök på Skånska Energi bara.

Min Energi