När bostadsrättsföreningen Kvarnparken 1 i Kävlinge ville smycka ut ett av våra elskåp föll valet på två vackra fåglar med lokal anknytning: kungsfiskaren och strömstaren.
Elskåp är rätt tråkiga. Det får även vi som energibolag medge. (I alla fall på utsidan!) Därför är det kul hur det på senare år blivit populärt här och där att utsmycka elskåp med målningar eller bilder. Ett fantastiskt exempel är elskåpskonstrundan på tretton av Skånska Energis elskåp i centrala Kävlinge, som vi berättat om tidigare här på bloggen: Gå elskåps- konstrundan i Kävlinge! (skanska-energi.se
Nytt smyckat skåp nere vid ån
Nu finns det ett till vackert elskåp att titta på i Kävlinge, hos bostadsrättsföreningen Kvarnparken 1 på Väverigatan, nere vid Kävlingeån (där väveri- och läderfabriken tidigare låg). Brf-ordförande Anders Sjöholm berättar:
– Elskåpet står lite för sig själv intill en av våra planteringar och var tidigare omgivet av vintergröna växter. Men när vi gjorde om i rabatterna blev det lite kalt och tråkigt kring skåpet. Vi hade ju sett alla de fina elskåpen inne i stan och började fundera på om vi inte kunde göra något liknande, säger Anders.
Anders ringde två samtal. Det första till Skånska Energi/Kraftringen, det andra till lokale naturfotografen Benny Ståhl.
– Skånska Energi var positiva till vår idé: vi fick gärna sätta en folierad bild på elskåpet och de erbjöd sig både att hjälpa till och att stå för kostnaden, det blev vi glada för! Benny Ståhl fotograferar ofta här nere längs med ån och ville gärna bidra med bilder. Han skickade över ett par förslag.
Fåglar med lokal anknytning
Valet föll på två fåglar: kungsfiskare till den sida av elskåpet som syns mest och strömstare till skåpets ”baksida”. Kungsfiskaren med sin skimrande blå och roströda fjäderdräkt är en av de färgstarkaste fåglar vi har, och i stort format på elskåpet fångar den ögat lätt. Strömstaren däremot är mer diskret men stilrent tecknad i brunsvart och vitt. Att det blev just dessa fåglar är ingen slump.
– Kungsfiskaren ses ofta i Kävlingeån precis här nedanför och häckar i området, medan strömstaren kommer på besök under vintern, säger Anders Sjöholm.
– Sen är ju kungsfiskaren så vacker, när solen ligger på mot elskåpet gnistrar verkligen färgerna på fotot! Ryktet har nog spritt sig, för ibland kommer folk som inte bor här och letar upp elskåpet för att titta på det.
Blå juvel som ses en sekund
I naturlig storlek är kungsfiskaren (Alcedo atthis) 17-19 centimeter lång och trivs vid vattendrag med lugnt rinnande vatten. Om än färgstark så är den inte alltid så lätt att få syn på: en liten juvel som skimrar i blått och snabbt som ett skott far förbi längs vattnet är den vanligaste, sekundlånga obsen. Har du riktig tur kan du få se en kungsfiskare sittande strategiskt positionerad på en gren hängande över vattnet, redo att störtdyka efter fisk.
”Koltrast” som dyker i vattnet
Strömstaren (Cinclus cinclus) är lite lättare att få syn på. Den ser ut lite som en koltrast med vitt bröst, men till skillnad från vår vanliga trädgårdsfågel har strömstaren liksom kungsfiskaren det rinnande vattnet som sin livsmiljö. Får du väl syn på en strömstare i en å eller bäck kan du ha glädje av att följa hur den – gärna från stenar i vattnet – hoppar och dyker efter insekter. I Skåne är strömstaren framför allt en vintergäst norrifrån.
Folierade foton på elskåpet: BENNY STÅHL