21 dec 2023

Hur påverkas elpriserna under jul och nyår?

Under jul och nyår ökar elförbrukningen i våra hem. Därmed ökar väl även elpriserna – eller? Här är några intressanta fakta om elpriser, jul och nyår.

Som du säkert vet, så styrs elpriserna till stor del av tillgång och efterfrågan. Det är därför elpriserna oftast är högre nu på vintern. Det är nu, då vårt behov av energislukande uppvärmning är som störst, och därmed också efterfrågan på el. Men om vi tittar lite mer specifikt på de kommande jul- och nyårshelgerna: hur kan de påverka elpriserna? Flera dagar då vi är lediga och hemma, mer uppvärmning, mer varmvatten och för många även mer bak och matlagning med mera.

Billigare el under jul och nyår

Jodå, hushållens elförbrukning ökar till jul och nyår. Därmed borde alltså även elpriserna öka, inte minst för dig med timavtal. Eller?

Vi ställde frågan till vår energiexpert Marie Liljewall.

– Nej, faktiskt inte! Jag förstår tanken, men det förhåller sig i själva verket tvärtom: kring jul och nyår och egentligen alla helger brukar elpriserna gå ner. Även om hushållens elförbrukning ökar något, så är det mycket lite i jämförelse med hur mycket elförbrukningen samtidigt minskar i samhället i stort när verksamheten i industri och näringsliv – och mycket annat – tar paus, säger Marie.

Mellandagspriserna skiftar med klämdagarna

Marie berättar om en annan intressant omständighet vad gäller elpriser kring jul och nyår: att elpriset kan skifta beroende på antalet möjliga klämdagar det aktuella året.

– När julafton, juldagen och annandag jul infaller fredag till söndag innebär det fyra ”vanliga dagar” i mellandagarna. Då kan många industrier och verksamheter köra på som vanligt med högre – eller normalhöga – elpriser som följd. Skulle juldagarna däremot ligga till exempel måndag-onsdag eller tisdag-torsdag väljer många företag att ha stängt under de två klämdagarna. Det ger ett längre stopp och därmed en längre period av mindre elförbrukning – och lägre elpriser.

Och i år?

– Ja, med julafton på en söndag blir det lite mittimellan i år!

Vit jul dyrare än brun och grå

Många av oss drömmer om en vit jul – även om vi skåningar oftast drömmer förgäves. En riktig brun och grå skånsk jul med mildväder och barmark, regn och blåst eller möjligen dimma är vad vi oftast får, och inte sällan suckar över. Men det finns i alla fall en anledning att glädjas: elpriserna är lägre än om vi haft de minusgrader som är en förutsättning för att den snö som högst eventuellt fallit ska bli liggande och bädda in hus och hem och stad och land sådär vintervackert. En vit jul är dyrare än en brun och grå, helt enkelt 😊

Prognos: rimliga elpriser över jul

Ifjol vid den här tiden hade vi hiskeligt höga elpriser, en kombination av i första hand kallt, vindfattigt väder och stora driftproblem för kärnkraften. Hur ser prognosen för jul och nyår ut just nu?

– En ökning av elpriserna ända upp till de nivåer vi hade i december ifjol är högst osannolikt. Vi hade några veckor i november med kallt och torrt väder vilket fick priserna att gå upp lite, men just nu ser det ut att bli vanligt skånskt julväder, vilket bör ge lägre och rimliga elpriser. Helt säkra kan vi aldrig vara, men det ser lovande ut.

Oavsett hur höga eller låga elpriserna är, så är det alltid en god idé att tänka på förbrukningen. Läs mer här: Så sparar du el i jul och vinter (skanska-energi.se).