18 okt 2022

Spara varmvatten, el och pengar – här är våra 5 tips!

Läs våra fem bästa tips för hur du kan minska din varmvattenförbrukning.

Näst efter uppvärmningen är det varmvattnet som drar mest el i många hem idag. Att minska din varmvattenförbrukning är därför ett av de effektivaste sätten att spara el och minska dina energikostnader. Här är våra 5 bästa tips för hur du kan minska din varmvattenförbrukning.

1) Duscha kortare tid

Att duscha på 5 minuter jämfört med 15 minuter ger en årlig besparing på ca 1 000 kWh (enligt Energimyndigheten). Stäng av vattnet när du tvålar in dig. Sätt en timer i duschen så har du koll på tiden. Framför allt: bada inte i badkar!

2) Diska i diskmaskin

Att handdiska under rinnande varmvatten (ca 45 grader) använder 50-100 liter och kan dra 2-4 kWh. En fylld diskmaskin som är kopplad till kallvattnet använder ca 12-20 liter och drar ca 1-1,5 kWh om du använder Eko-programmet.

3) Tvätta rätt

Tvätta bara full tvättmaskin, välj inte högre temperatur än nödvändigt – 40 grader är tillräckligt i de flesta fall – och prova att slopa förtvätten. Väljer du ECO-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.

4) Smarta kranar

Snålspolande kranar och duschmunstycken gör av med cirka 40 procent mindre varmvatten. Vill du inte byta ut hela kranen är även en så kallad perlator ett bra alternativ. En perlator är ett snålspolande munstycke som du sätter på din befintliga kran.

5) Styr uppvärmningen av varmvattnet

Du som har timprisavtal på el kan utöver att minska din varmvattenanvändning se till att styra uppvärmningen av ditt varmvatten till ett begränsat antal timmar, då elen kostar mindre. 

Med vår app kan du styra många produkter i ditt hem, där ibland din uppvärmning. Så sök på Skånska Energi där appar finns och börja använda den redan i dag!

Många fler tips på vad du kan göra för att spara el hittar du här: Spara energi med nya vanor 

Följ aktuella nyheter och ämnen på vår blogg Använd vår app och får koll på din förbrukning