12 dec 2022

Din energismarta jul – Del 2: spara värme i jul

Spar du värme spar du el spar du pengar. Så är det för de flesta hem och hushåll. Julen ger faktiskt några bra tillfällen att spara lite extra på värmen. Här är våra bästa tips.

Bävar du inför el-julen 2022? Du är långt ifrån ensam. Även över helgerna lär elpriserna bli mycket höga. Även mitt i julstök, fest, firande och mys blir det viktigt för oss att tänka på att hålla elförbrukningen nere så gott det går, helst så mycket vi kan.

För de flesta hushåll står värmen för den största delen av elförbrukningen. Att minska på uppvärmningen är det effektivaste sättet att minska elanvändningen och i förlängningen påverka elräkningen. Eller som vi skrev i ingressen ovan: Spar du värme spar du el spar du pengar! Här är därför våra fem bästa tips på hur du sparar el i jul:

1) Sänk värmen när du stökar

När du bakar, lagar mat, städar och fixar inför och under julen blir det varmare i ditt hem än vanligt. Dels för att du har ugn, spis och andra hushållsapparater igång mer, och de alstrar extra värme. Dels för att du själv också är igång mer och rör dig och anstränger dig. Så, sänk värmen ett par grader en timme innan du sätter igång så spar du el och slipper vädra i onödan om det blir för varmt. Fler stök-tips här: Din energismarta jul – Del 1: Stöka smart i köket (skanska-energi.se)

2) Sänk värmen innan gästerna kommer

Låter kanske inte så gästvänligt, men det är det! Samlas fler människor i ditt hem än vanligt innebär det också mer värme i ditt hem på grund av just det. Och till julfirandet har vi också fler ljus tända – ja kanske till och med en brasa – vilket även det ger mer värme. Så, sänk värmen ett par grader en timme eller två innan gästerna kommer i jul så spar du el och slipper vädra i onödan när det blir för varmt framåt kvällen.

3) Säg ja till din hemska jultröja

En tuff tid kräver tuffa åtgärder. Det är dags att ta fram jultröjan du fick av faster Laila 2007 – den med de tre vise männen stickade som lussekatter – ur garderobens djup och faktiskt använda den. För om vi tar på oss lite mer kan vi sänka värmen en grad till eller två och spara värme och el. Dela ut raggsockor till gästerna eller be dem ta med inneskor. Mys till det med filtar. Gör det till en jullek: vem kan ta på sig tokigaste/snyggaste extra lagret kläder? Mer kläder är extra värme och gratis värme!

4) Sänk värmen rejält när du reser bort

Ska du resa bort över julen? Bra, ett utmärkt tillfälle att spara värme. Sänk temperaturen därhemma åtminstone tre till fyra grader, gärna lite mer, så sparar du en hel del el.

5) Täta-vädra-fläkten

Ja, här är tre korta tips i ett. Täta: 35 procent av husets värme försvinner genom fönster och dörrar. Täta tillfälligt med en filt där det känns kallt (och åtgärda på längre sikt med bättre lister eller liknande). Vädra: Om du trots ovanstående tips måste vädra, öppna mycket under kort tid istället för lite under lång tid. Fläkten: Stäng av köksfläkten när du inte verkligen behöver den. En del fläktar kan suga ut stora mängder uppvärmd inomhusluft i onödan.

Med risk att vara tjatig: varje (sparad) kilowattimme räknas!

Så gör vad du kan för att spara el, det lönar sig!

Förresten, vill du få koll på hur mycket el din julbelysning drar? Läs då vidare här: Var LEDig i jul – så har du råd med juleljusen (skanska-energi.se)

Ladda ner vår smarta app Få fler råd om energi på vår blogg