Manual för din elmätare

Så funkar din smarta elmätare

Du som är elnätskund hos oss på Skånska Energi har en smart elmätare installerad. Gör att du kan följa din elförbrukning på detaljnivå.

Vi använder oss främst av elmätaren OMNIPOWER från Kamstrup. Det är en smart och tillförlitlig elmätare som har en modern teknik som gör att vi både kan fjärrstyra den och ta in data.

Men som med all teknik kan det ibland uppstå fel och för att hjälpa dig med rätt instruktioner kan du här ta del av manualen för Kamstrups elmätare som är tillverkade år 2016 eller senare.

Du ser årtalet här – se markering på bilderna. OM din elmätare har ett årtal 2015 eller tidigare, då ber vi dig att kontakta oss för råd.

Manual för din elmätare

Sagemcom en annan elmätare vi använder

Om och när din elmätare byts ut blir det att du får en Sagemcom.

Sagemcom är en anpassad för att framtiden och smarta hem-lösningar med sin HAN-port. Vi kan bättre hålla koll på hur elnätet mår och vilka behov som finns. Gör att vi snabbare kan åtgärda strömavbrott och förenklar för dig att koppla in till exempel solceller för att börja producera egen el.

Med denna nya elmätare får du koll på din el och genom olika val kan kanske minska din elförbrukning och därmed också klimatpåverkan. 

Förbrukning och produktion

Du som är elnätskund hos oss kan följa din elförbrukning på mer detaljnivå genom Min Energi – både appen och via dator. Har du solceller och därmed egen elproduktion/mikroproduktion kan din mätare även visa överskottet som skickas ut i elnätet.

Vid strömavbrott

Tack vare din smarta elmätare kan vi vid strömavbrott se om felet ligger hos dig som enskild kund eller om fler drabbats. Fördelen är vi enklare kan göra rätt åtgärder för att återställa strömmen.

HAN-port

Om du har en så kallad HAN-port (Home Area Network) i din elmätare kan enkelt koppla upp smart hem-funktioner mot mätaren. Vi hjälper dig gärna att aktivera funktionen. Här kan du läsa mer om HAN-portens funktionaliteter.

Kontakta oss
Kamstrup Omnipower elmätare - manual

Vi använder oss av elmätaren Omnipower från Kamstrup. Här nedan är manualen för elmätare som är tillverkade år 2016 eller senare. Du ser detta på din elmätare under OMNIPOWER finns det Sn:XXXX och till höger om dessa siffror står 2016W27 (2016=årtalet för när den tillverkades).
OM din elmätare har ett årtal 2015 eller tidigare, då ber vi dig att kontakta oss för råd.

Sagemcom elmätare - manualer

Det finns två Sagemcom-modeller och här nedan finns manual för respektive

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Våra kundundersökningar visar att vi harnöjda kunder!

Nöjda kunder

Ladda ner vår appSkånska Energi

Min Energi