Manual för din elmätare

Så funkar din smarta elmätare

Du som är elnätskund hos oss på Skånska Energi har en smart elmätare installerad. Gör att du kan följa din elförbrukning på detaljnivå. Har du en äldre modell, Kamstrup Senea, blir den utbytt under hösten 2022. Övriga modeller Omnipower från Kamstrup och Sagemcom är smarta elmätare. 

Manual för din elmätare

Men som med all teknik kan det ibland uppstå fel och för att hjälpa dig med rätt instruktioner kan du här ta del av manualen för Kamstrups Omnipower elmätare som är tillverkade år 2016 eller senare. Du ser årtalet här – se markering på bilden. OM din elmätare har ett årtal 2015 eller tidigare, då ber vi dig att kontakta oss för råd.

Om du får din elmätare utbytt, då installerar vi från och med 2022 en Sagemcom. Denna elmätare är en anpassad för framtiden och smarta hem-lösningar med sin HAN-port. Dessutom kan vi på ett bättre sätt hålla koll på hur elnätet mår och vilka behov som finns. Gör att vi snabbare kan åtgärda strömavbrott och förenklar för dig att koppla in till exempel solceller för att börja producera egen el. Med denna nya elmätare får du koll på din el. Fördelen med Sagemcom är att du lättare kan följa din förbrukning och vill du sedan minska din elförbrukning eller styra ditt hem, då blir det enklare med denna nya elmätare.

Manual för din elmätare

Förbrukning och produktion

Du som är elnätskund hos oss kan följa din elförbrukning på mer detaljnivå genom Min Energi – både appen och via dator. Har du solceller och därmed egen elproduktion/mikroproduktion kan din mätare även visa överskottet som skickas ut i elnätet.

Vid strömavbrott

Tack vare din smarta elmätare kan vi vid strömavbrott se om felet ligger hos dig som enskild kund eller om fler drabbats. Fördelen är vi enklare kan göra rätt åtgärder för att återställa strömmen.

HAN-port

Om du har en så kallad HAN-port (Home Area Network) i din elmätare kan enkelt koppla upp smart hem-funktioner mot mätaren. Vi hjälper dig gärna att aktivera funktionen alternativt måste vi byta ut din elmätare, beroende på modell. Här kan du läsa mer om HAN-portens funktionaliteter.

Vill du aktivera kundgränssnittet/HAN-porten i din elmätare? Detta gäller för respektive modell av elmätare:

  • Sagemcom – kontakta oss på kundservice så aktivera vi din elmätare. Detta tar cirka dagar från att vi fått in din anmälan.
  • Omnipower från Kamstrup – här kan du ha en HAN-port monterad och aktiverad. Då kan du använda kundgränssnittet. Men om du inte har HAN-porten byter vi i stället ut din elmätare till en Sagencom. Orsaken är att denna ej behöver separat strömförsörjning vilket är till fördel för dig och elmätarens funktioner. Gör att du i stället får en helt ny elmätare.
  • Kamstrup Senea – detta går inte. Denna elmätare ska bytas ut, vilket gör att du får en ny elmätare där HAN-porten är förmonterad och den ska endast aktiveras för att du ska få tillgång till kundgränssnittet.

 

Kontakta oss
Kamstrup Omnipower elmätare - manual

Vi använder oss av elmätaren Omnipower från Kamstrup. Här nedan är manualen för elmätare som är tillverkade år 2016 eller senare. Du ser detta på din elmätare under OMNIPOWER finns det Sn:XXXX och till höger om dessa siffror står 2016W27 (2016=årtalet för när den tillverkades).
OM din elmätare har ett årtal 2015 eller tidigare, då ber vi dig att kontakta oss för råd.

Sagemcom elmätare - manualer

Det finns två Sagemcom-modeller och här nedan finns manual för respektive

Har du har några frågor eller funderingarkontakta oss, vi hjälper dig!

Kontakta oss

Våra kundundersökningar visar att vi harnöjda kunder!

Nöjda kunder

Ladda ner vår appSkånska Energi

Min Energi